Πυρκαγιά: Γνώριζαν για τον καιρό την 23η Ιουλίου οι Αρχές

Πυρκαγιά: Γνώριζαν για τον καιρό την 23η Ιουλίου οι Αρχές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην Αττική το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Αυτό αποκαλύπτεται από το περιεχόμενο αλληλογραφίας που αντάλλαξαν ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Τα σχετικά έγγραφα έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο δικηγόρος Αντ. Φούσας, ο οποίος εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Την 29η Αυγούστου, ο κ. Γκουρμπάτσης απηύθυνε αίτημα στη διοίκηση της ΕΜΥ ζητώντας να του απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Εάν κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22 Ιουλίου ή τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23 Ιουλίου αποστείλατε προς το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων ή έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων διά του οποίου ενημερώσατε τη ΓΓΠΠ για την επιδείνωση της έντασης των ανέμων στην Αττική».

Απάντηση

Το αίτημα του τεχνικού συμβούλου απαντήθηκε από την ΕΜΥ στις 7 Σεπτεμβρίου. Σε έγγραφό του ο διοικητής της υπηρεσίας, ταξίαρχος Ν. Βογιατζής ανέφερε ότι «το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εξέδωσε στις 22 Ιουλίου την προβλεπόμενη πρόγνωση καιρού για τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με ισχύ για τις 23 Ιουλίου». Από τον σχετικό μετεωρολογικό χάρτη προκύπτει ότι η ΕΜΥ είχε προβλέψει ότι την 23η Ιουλίου στην Αττική θα επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ότι η θερμοκρασία θα σκαρφάλωνε στους 39 βαθμούς Κελσίου, κυρίως όμως ότι θα έπνεαν ισχυροί δυτικοί άνεμοι με ένταση έως και 7 μποφόρ. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν «ανέβασε» τον δείκτη επικινδυνότητας στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού – 5. Επιπλέον, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κινέτα, οι δυνάμεις που κλήθηκαν να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης δεν ήταν π.χ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν ηπιότερες, αλλά μετακινήθηκαν ακόμα και από την Ανατολική Αττική, με αποτέλεσμα η πρώτη αντίδραση στη φωτιά στο Νταού να είναι καθυστερημένη και «χλιαρή». «Επρεπε η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να δώσει εντολή μετακίνησης πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών από τις υπηρεσίες άλλων νομών (π.χ. τον νομό Αρκαδίας) και ήταν απαγορευτικό να μετακινήσει 6 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα της Ανατολικής Αττικής και κυρίως του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης (δίπλα στη φονική πυρκαγιά) για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην Κινέτα», αναφέρεται σε σημείωμα που συνέταξε προς τον δικηγόρο κ. Φούσα ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή