Το Κονκλάβιο (11/09/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερημένοι έρωτες

Κλειστό δείπνο προς τιμήν του Γουίλμπουρ Ρος στο Hyatt της Θεσσαλονίκης οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Θόδωρος Κυριακού. Η ανθρωπογεωγραφία των προσώπων ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Παππάς και Λευτέρης Κρέτσος, ο άρτι αναβαθμισμένος και με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Νίκος Καραμούζης, Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου. Πληροφορούμαι ότι προσκεκλημένοι ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης με τη σύζυγό του, αλλά δεν παρέστησαν, οπότε οι καρέκλες τους έμειναν αδειανές. Το δείπνο ήταν πολιτισμένο, ως ώφειλε, εξ ου και μάλλον άνευρο.

Πιο ενδιαφέρουσες εικόνες, πάντως, μαθαίνω ότι ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια όσων βρέθηκαν σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που «έτρεχε» παράλληλα. Εκεί προσεκτικός παρατηρητής μου δεν άντεξε να μη μου επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν οι πάσης φύσεως συριζοπαράγοντες γύρω από τους Αμερικανούς και ταυτόχρονα γύρω και πάνω από τα εδέσματα του μπουφέ. Τα έχουν αυτά οι έρωτες που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση στη ζωή κάποιων. Υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει κανείς με τα μούτρα και να εκτεθεί.

Περίπου αντιγραφή

Δεν ξέρω αν προσέξατε το στήσιμο του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής στο Βελλίδειο. Σε αντίθεση με την περυσινή εικόνα, όπου υπήρχε γύρω του τραπέζι για να τον πλαισιώνουν υπουργοί, ο Τσίπρας αυτή τη φορά εμφανίστηκε σε ένα μικρό τραπέζι στο κέντρο, έχοντας δίπλα του τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Θυμίζω ότι αυτό είναι το κόνσεπτ που έχε ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία δύο χρόνια στο Βελλίδειο, αν και αμφότερες τις φορές προτιμήθηκε το αμερικανικό μοντέλο του πιο χαμηλού φωτισμού. Οπως το έθεσε φαρμακερή πηγή μου στην Πειραιώς, «χρειάζεται χρόνο για να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός το μοντέλο της Ν.Δ.».

Τι εννοεί ο «ποιητής» 

Ερωτήματα, απορία, δυσφορία, και τελοσπάντων αρνητικά συναισθήματα και αλγεινή εντύπωση, για να μην πω τίποτα χειρότερο, πληροφορούμαι ότι έχει προκαλέσει στους ξένους επενδυτές η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα από το Βελλίδειο ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» θα περάσει ξανά σε δημόσιο έλεγχο. Κι αυτό διότι ο σχετικός διαγωνισμός της Πειραιώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Πώς, λοιπόν, μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι θα καταλήξει στο Δημόσιο;

Μου λένε ότι οι ενδιαφερόμενοι αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι και αν έχουν καταλάβει κάτι λάθος. Ή εάν απλώς πρόκειται για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Μόνο που όταν οι επενδυτές ακούν εξαγγελίες από πρωθυπουργικά χείλη, θεωρούν ότι ισχύουν κι ότι οι ερμηνείες δεν είναι του τύπου «τ θέλει να πει ο ποιητής»… Δεν αποκλείω να υπάρξουν σχετικές αντιδράσεις περί «εθνικοποίησης».

Καμία σχέση

Ως προβοκάτσια έναντι της χθεσινής εμφάνισης τη Φώφης Γεννηματά στο Βελλίδειο πληροφορούμαι ότι εξέλαβαν οι πασόκοι την είδηση για τη στήριξη που προσφέρει ο Γιώργος Χειμωνάς (πρώην αρμόδιος Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ) στο Ποτάμι. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Ο Χειμωνάς δεν έχει κρύψει τις συμπάθειες και τις προσωπικές φιλίες με αρκετά πρόσωπα στο Ποτάμι, συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ ήταν υπέρ της αποχώρησης του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου, μαθαίνω ότι η συζήτηση για τη μετακίνησή του στη Σεβαστουπόλεως κυοφορείτο ολόκληρο το καλοκαίρι.

Habemus σχέδιο

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να είναι πρόθυμος κάποιος να τις αναζητήσει, αφού προηγουμένως αναγνωρίσει τα λάθη του. Το αναφέρω επειδή το σχέδιο για την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων για το τι πήγε στραβά και οδήγησε στην τραγωδία στο Μάτι, που είχε αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη, είναι έτοιμο. Ο καθηγητής, ο οποίος μαθαίνω ότι συνεργάστηκε με ειδικούς από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ιαπωνίας, για να το εκπονήσει, θα το παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία του Μητσοτάκη. Μου λένε ότι η αποτίμηση για το τι συνέβη στο Μάτι είναι εντυπωσιακή, όπως και για το τι πρέπει να αλλάξει. Μην περιμένετε δράματα, αλλά μια σοβαρή, επιστημονική αποτίμηση του τι συνέβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή