Το Κονκλάβιο (18/09/18)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή των παγετώνων

Λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «κρύο αίμα». Δεν ξέρω αν αυτό τεκμηριώνεται επιστημονικά ή μόνο πολιτικά, δεδομένου ότι έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις με κόστος, που έκαναν πολλούς να «παγώσουν» (όπως, ας πούμε, η τελευταία προεδρική εκλογή…). Αν κρίνω, πάντως, απ’ αυτό που έζησαν οι δημοσιογράφοι και οι απλοί παρατηρητές της συνέντευξης Τύπου, το μητσοτακικό αίμα κοχλάζει. Τόσο, ώστε ο κλιματισμός στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο που πρέπει να ήταν ρυθμισμένος γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου παραλίγο να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Σε όλους πλην του Μητσοτάκη.

Κωδικός: ζακέτες

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αστειεύτηκε όταν τελείωσε η συνέντευξη Τύπου, συστήνοντας στους δημοσιογράφους την επόμενη φορά να φορούν… ζακέτες. Εγώ πάλι προτείνω την επόμενη φορά η κάθε καρέκλα να είναι εξοπλισμένη με κουβέρτα. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό που δεν έλειψε από τους δημοσιογράφους ήταν το νερό. Αυτός που δεν είχε νερό πάνω στο τραπέζι του ήταν ο Μητσοτάκης που σκοπίμως εμφανίστηκε σε ένα άδειο πλάνο μόνος (και πρωθυπουργικός). Και πώς άντεξε να μιλάει τρεις ώρες χωρίς να πάθει αφυδάτωση; Πληροφορούμαι ότι στο ράφι που υπήρχε κάτω από το τραπεζάκι είχε ένα ποτήρι νερό για ώρα ανάγκης.

Συναντήσεις με πρώην

Μένω στον Μητσοτάκη, ο οποίος συνταξίδευε με τον Κώστα Καραμανλή το μεσημέρι της Παρασκευής από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης καθόταν πίσω ακριβώς από τον Καραμανλή (στην οικονομική θέση αμφότεροι) και με την ευκαιρία τού ευχήθηκε και «χρόνια πολλά» για τα γενέθλιά του. Είπαμε, ο κόσμος είναι μικρός. Και η Θεσσαλονίκη ακόμα μικρότερη. Το λέω επειδή δεν ήταν ο μόνος πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. πάνω στον οποίο έπεσε τυχαία ο Μητσοτάκης. Αναφέρομαι στον Αντώνη Σαμαρά που διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Γαλλική κουζίνα

Μένω στον Σαμαρά, ο οποίος το μεσημέρι του Σαββάτου διοργάνωσε γεύμα για φίλους προερχόμενους από την εποχή της πρώτης του εκλογής. Ανάμεσά τους και ο πρώην βουλευτής Φλώρινας Κώστας Μαυρίδης. Το γεύμα έγινε στο σικάτο Clochard που λένε ότι σερβίρει το καλύτερο φιλέτο. Για του λόγου το αληθές, πληροφορούμαι ότι είναι και το αγαπημένο εστιατόριο του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Ανφάν γκατέ

Σας έλεγα τις προάλλες ότι στελέχη του Ποταμιού Θεσσαλονίκης ετοίμαζαν πάρτι-έκπληξη στον Θεοδωράκη για την ονομαστική του εορτή. Το πάρτι, συνοδεία κρασιού και finger food, έγινε στο «Ανφάν γκατέ», κατάστημα με κήπο που στεγάζεται στο Τελλόγλειο. Από εκεί πέρασαν διάφοροι (και όχι μόνο ποταμίσιοι). Παρόντες οι Λίνα Παπαδάκη, Δ. Τσιόδρας, ο αντιδήμαρχος (Τουρισμού) Θεσσαλονίκης Σπ. Πέγκας που ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι και άλλοι. Μου λένε ότι κάποια στιγμή ο Σταύρος θυμήθηκε δραματικές λεπτομέρειες απ’ όσα είχαν διαμειφθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησε το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Τους ξόρκισε να μην τις αποκαλύψουν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάποιες αφορούσαν τους Ρώσους…

Εσπασε το ρεκόρ

Δεν ήταν, βέβαια, το μόνο πάρτι στην περιοχή… Μάζωξη οργάνωσε και ο Σταύρος Καλαφάτης που επίσης γιόρταζε. Αυτός που πιστεύω ότι έσπασε το ρεκόρ, παρότι επιμένει ότι δεν αντέχει το ξενύχτι, ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έκανε πέρασμα από καμιά δεκαριά μαζώξεις το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα, το πρωί, είχε κάνει γκράντε πέρασμα με συνοδεία από καφέ του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου μαθαίνω ότι έδωσε το «παρών» στην ομιλία στη ΔΕΘ του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ.

Τι κόσμο θα παραδώσεις

Πολύς κόσμος πέρασε και από την ημερίδα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που διοργάνωσαν τα Τμήματα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ και του ΠΑΠΕΙ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ μίλησε, μεταξύ άλλων, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Κέιτ Μαρί Μπερνς, αλλά και ο Φίλιπ Ρίκερ (Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ στη Στουτγάρδη). Ο Ρίκερ είπε ότι ως δυτικός κόσμος πρέπει να σταματήσουμε να σκοτιζόμαστε με το τι θα πουν οι παππούδες μας και να αρχίσει να μας απασχολεί τι κόσμο θα παραδώσουμε στα εγγόνια μας. Εκεί ο Σπύρος Λίτσας, εκ των διοργανωτών, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει παραπέρα τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, σε μια «ειδική σχέση», δεδομένης της σημασίας της Ανατ. Μεσογείου για τον δυτικό κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή