Τουριστικό ρεύμα προς τα Σκόπια

Τουριστικό ρεύμα προς τα Σκόπια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα χιούμορ; Επίδειξη κυνισμού; Επιχείρηση παραπλάνησης; Ή ένα επιπλέον πειστήριο της βεβαιότητας που διακατέχει την ελίτ του πλανήτη ότι τα Βαλκάνια κατοικούνται από χαμηλής στάθμης ανθρώπους, ευέξαπτους μεν, εύκολα χειραγωγήσιμους δε; Ας επιλέξουμε την αθώα εκδοχή. Ας πούμε δηλαδή ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κατήγγειλε απλώς χάριν αστεϊσμού ότι η Ρωσία, αποκλειστικά αυτή, παρεμβαίνει στην ΠΓΔΜ (παραπληροφορώντας αλλά και πληρώνοντας ψηφοφόρους με αντάλλαγμα την αποχή τους), με στόχο να επηρεάσει υπέρ της το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος. Αλλωστε, τις καταγγελτικές δηλώσεις τις έκανε εντελώς παρεμπιπτόντως:

Βρισκόταν ως ιδιώτης στα Σκόπια ο Τζέιμς Μάτις, μάλλον για να απολαύσει το βαλκανικό αποκαλόκαιρο. Είχε πειστεί ακούγοντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πολύ καλά λόγια για την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, που είχε επισκεφθεί τα Σκόπια επίσης ως ιδιώτης, και ακριβώς με αυτή την ιδιότητα είχε αγορεύσει στην εκεί Βουλή. Αν μιλούσε με τον επίσημο τίτλο του, δεν θα απηύθυνε βέβαια στους ακροατές του φράσεις που σε κάθε άλλο Κοινοβούλιο θα θεωρούνταν απειλητικές, εκβιαστικές ή και προσβλητικές: να ξαναβαφτιστούν, ν’ αλλάξουν το σύνταγμά τους κτλ. Μιλώντας εντούτοις σαν απλός πολίτης, και φυσικά σαν φίλος, είπε δυο κουβέντες παραπάνω, με την οφειλόμενη μεταξύ φίλων ειλικρίνεια.

Και ο κ. Μάτις σαν απλός πολίτης, σαν ένας τουρίστας καλά δικτυωμένος, θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό της και με τον πρόεδρό της. Το ίδιο συνέβη προ ημερών με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ουδείς θέλησε να πιέσει, να υποσχεθεί, να απειλήσει, να επιδοθεί εν ολίγοις στο γνωστό παίγνιο της διπλωματίας: «Τρίζω δόντια – χαμογελάω, τρίζω δόντια – χαμογελάω».

Φυσικά και προσπαθεί να παρέμβει στην ΠΓΔΜ η Ρωσία, όπως και η Δύση. Η σφοδρή αντιπαλότητά τους, πλανητικού βεληνεκούς, δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει απέξω τα Βαλκάνια, κομβικά για τα συμφέρο-ντα των δύο μπλοκ. Οταν το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλανηταρχία Ντόναλντ Τραμπ είναι η έρευνα για τον βαθμό εμπλοκής των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μόνο χάριν αστεϊσμού θα μπορούσε να ισχυριστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, όσο κι αν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα απέφευγε κάθε προσπάθεια επηρεασμού. Θα ’ρχόταν πάντως δεύτερος. Τον πρόλαβε ο χιουμορίστας κ. Μάτις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή