Το Κονκλάβιο (19/09/18)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γρίφοι και «χαρτιά»

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι υποψηφιότητες για τους μεγάλους δήμους. Προφανώς το βάρος πέφτει στην Αθήνα, όπου τα κόμματα επιδιώκουν να ρίξουν δυνατά και πρωτοκλασάτα «χαρτιά». Σας έλεγα, για παράδειγμα, ότι στο ΚΙΝΑΛ εξετάζουν σοβαρά το σενάριο μιας υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου. Εξίσου σοβαρά πληροφορούμαι ότι εξετάζεται εσχάτως και το σενάριο του Λευτέρη Παπαγιαννάκη.

Θυμίζω ότι είναι ο γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και είναι αντιδήμαρχος Αθηναίων με αρμοδιότητα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Κοινώς, είναι της επιρροής του Γιώργου Καμίνη. Εξ ου και οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο ΚΙΝΑΛ λένε ότι είναι ο Καμίνης που πιέζει για τον Παπαγιαννάκη και προωθεί την υποψηφιότητά του.

Ποιοι «ανανεωτικοί»…

Καλά μέχρι εδώ. Μαθαίνω, πάντως, ότι τον πολύφερνο «γαμπρό» καλοκοιτάζουν και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ως πιθανό υποψήφιο για τον δήμο (όπου θυμίζω ότι «παίζει» και το σενάριο της Εφης Αχτσιόγλου). Λογικό, καθώς το όνομα από μόνο του παραπέμπει στους «ανανεωτικούς». Ποιας Αριστεράς, θα μου πείτε… Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης δεν είναι πια ανάμεσά μας. Αλλά ανησυχούσε για το γεγονός ότι «ανανεωτικά» στελέχη είχαν αποδεχθεί το μίσος, καθώς και για το ότι έβλεπε την Αριστερά των συναινέσεων να μετατρέπεται σε κινηματική οργάνωση ρήξης. Αυτά ήδη από το 2009, όταν και «έφυγε».

Πρωτόκολλο, ώρα μηδέν

Μεγάλες στιγμές γνήσιας ελληνικής δόξας εκτυλίσσονται στη Θράκη. Οπου, ας πούμε, μαθαίνω ότι ο  διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Γ. Καμπάς δέχθηκε τον νέο μουφτή Ξάνθης (Μπιλάλ Καρά Χαλίλ) σε εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του φορώντας πολιτική περιβολή. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι δεν είναι η αρμόζουσα περιβολή για να δεχθεί κανείς τον ανώτατο θρησκευτικό λειτουργό της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη. Oύτε ότι αυτό είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τον ελληνικό Στρατό.

Θα μπορούσε, βέβαια, να είναι χειρότερα. Να φορούσε, ας πούμε, σορτσάκι. Εκτός αν το φυλάει για την επόμενη επίσκεψη. Και διερωτώμαι: Δεν υπάρχει πρωτόκολλο και οδηγίες του Στρατού για το πώς να είναι ενδεδυμένα τα στελέχη του όταν δέχονται σε εθιμοτυπική επίσκεψη έναν θρησκευτικό λειτουργό, και ειδικά έναν από τους μουφτήδες της Θράκης; Ή το πρωτόκολλο καλύπτει μόνο την εμφάνιση πάνω στα κόκκινα χαλιά;

Οχι τετελεσμένα

Στα Σκόπια βρίσκονται από χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Μαρία Σπυράκη. Οχι για να υπάρξει αλληλοκατανόηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η Ν.Δ. επιμένει ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει όποτε κι αν αυτή έρθει στη Βουλή. Αμφότεροι θα μετάσχουν στη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – ΠΓΔΜ, της οποίας είναι μέλη. Για να σας δώσω μια ιδέα των διαφορών, πάντως, πληροφορούμαι ότι ο Παπαδημούλης αναμενόταν να πετάξει χθες από τις Βρυξέλλες, ενώ η Σπυράκη να μεταβεί οδικώς στα Σκόπια από τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, διότι η Ν.Δ. δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία και τα τετελεσμένα της και, άρα, συνεχίζει το «εμπάργκο» στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Τι θέλουν…

Οφείλω να παραδεχθώ ότι στο Ποτάμι έχουν μεγάλη φαντασία. Η τελευταία τους καμπάνια που τιτλοφορείται «Θέλω», για παράδειγμα (thelopotami.gr), καλεί τους νέους ανθρώπους να καταγράψουν τα «θέλω» τους και να προτείνουν τολμηρές λύσεις στα προβλήματα. Διότι στο Ποτάμι πιστεύουν ότι οι λύσεις είναι μπροστά μας και ενίοτε είναι απλές. Για να σας δώσω μια ιδέα, ενδεικτικά αναφέρω ότι κάποιος έγραψε ότι θέλει «η ΕΡΤ να γίνει BBC και το ΑΠΕ AFP». Α, και ένα πιο επίκαιρο: «Θέλω την Κονιόρδου Ιφιγένεια στην Επίδαυρο και όχι Κλυταιμνήστρα στο Νιάρχος». Η ελπίς πεθαίνει τελευταία…

In memoriam

Κοσμοσυρροή χθες στον «Φάρο» του Ιδρύματος Νιάρχος για την ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, η Μιράντα Ξαφά, πολλοί Nεοδημοκράτες, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς και φυσικά η οικογένεια Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι ο καθηγητής Ράιαν Μπάλοτ στη διάλεξή του, μιλώντας για τη δημοκρατία και τα αυταρχικά καθεστώτα, έκανε ειδική μνεία στις πρακτικές του Βίκτορ Ορμπαν. Βαλτός ήταν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή