Τους χρειαζόμαστε πίσω

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι ακριβώς είναι οι Ελληνες που αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό αυτά τα χρόνια της κρίσης. Γεγονός είναι, όμως, ότι όσοι και αν είναι τους χρειαζόμαστε πίσω, εδώ στην πατρίδα μας. Για πολλούς λόγους.

Εχουμε ανάγκη την όρεξη για δουλειά, τον επαγγελματισμό και τη δυνατότητα να λειτουργούν ομαδικά μέσα σε ένα σύστημα. Οι Ελληνες που έχουν ξεριζώσει από μέσα τους τις φαύλες προσδοκίες του παρελθόντος για έναν διορισμό στο Δημόσιο ή αεριτζίδικες επιδοτήσεις μπορούν να παίξουν ρόλο στην πραγματική ανόρθωση της χώρας.

Τους βάζουμε, όμως, συνεχώς εμπόδια. Διαβάζει κανείς την επιστολή νεαρής πανεπιστημιακού στην «Κ», όπου περιγράφει το πώς ενδιαφέρθηκε για μία θέση που προκηρύχθηκε έως ότου αντελήφθη ότι ήταν κομμένη και ραμμένη για κάποιον άλλον. Και καταλαβαίνει ότι ένα βολεμένο σύστημα προστατεύει τη μετριότητα και τα δοβλέτια του, προκειμένου να μη φανεί η γύμνια του.

Πολλοί νέοι Ελληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό σαγηνεύθηκαν από την προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν οργισμένοι με το παλαιό πολιτικό σύστημα και τις μεθοδεύσεις του. Είχαν πιστέψει πως η Ελλάδα θα άλλαζε σελίδα. Οι περισσότεροι έχουν πλέον απογοητευθεί και βλέπουν με δυσπιστία τη δυνατότητα της χώρας να αλλάξει. Τα πολιτικά τούς ενδιαφέρουν όλο και λιγότερο και σίγουρα δεν μπορούν εύκολα να φανατιστούν μπαίνοντας σε «μπλε» ή «κόκκινα» αεροπλάνα όπως παλιά, αν και θα ήταν σημαντικό να έλθουν και να ψηφίσουν.

Το πρόβλημα γενικά είναι ότι αποκτούν σιγά σιγά ρίζες, συνήθειες και οικογένειες μακριά από την Ελλάδα. Ο χρόνος κυλάει και κάνει την παλιννόστηση πιο δύσκολη.

Πέρα από τα όποια εμπόδια στην είσοδό τους σε διάφορους τομείς, οι συμπατριώτες μας θεωρούν ότι οι δυσθεώρητοι φόροι και εισφορές καθιστούν απαγορευτική κάθε μετακίνησή τους στην ελληνική αγορά.

Δεν πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε την ιδέα πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν εδώ, πως λείπουν πολιτισμικά, αξιακά, από πρακτικής απόψεως. Μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο, σε μια εποχή που ο κοινός παρονομαστής χαμηλώνει κάθε μέρα και περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή