Το Κονκλάβιο (20/09/18)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάθος αμέτρητο…

Χαίρε βάθος αμέτρητον! Δεν αναφέρομαι τόσο στο χάος εντός της «θεσμικής» ελληνικής Κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως στο vertigo της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά της μάτια. Και, ως γνωστόν, ο έρωτας –ειδικά όταν υποκρύπτει συμφέρον– τυφλώνει. Το αναφέρω, επειδή ο Ούντο Μπούλμαν, διάδοχος του Τζ. Πιτέλα στην κεφαλή της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ήρθε στην Αθήνα να προπαγανδίσει υπέρ της ανάγκης σύμπλευσης των «προοδευτικών» δυνάμεων και σχεδόν τραμπουκίστηκε λεκτικά….

Μαντρόσκυλα

Αναφέρομαι στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα η ομάδα των Σοσιαλιστών και το θινκ τανκ του SPD, Φρίντριχ Εμπερτ. Είναι η εκδήλωση που «σνομπάρισε» η Φώφη Γεννηματά, προφανώς για να δείξει τη δυσαρέσκειά της για τη στάση των Σοσιαλιστών. Αντ’ αυτής, έστειλε ισχυρή αντιπροσωπεία: τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Παύλο Χρηστίδη, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Εχω την εντύπωση ότι ο τελευταίος λειτούργησε ως «μαντρόσκυλο» της Φώφης.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Μπούλμαν περί του προοδευτικού μετώπου που απαιτείται απέναντι στον λαϊκισμό και στην ακροδεξιά και στην ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων (υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν γίναμε Βενεζουέλα

Εχω, πάντως, την αίσθηση ότι το θερμόμετρο ανέβηκε μετά την τοποθέτηση της Λούκας Κατσέλη. Αυτή είπε ότι και στην Ελλάδα πρέπει να συνεννοηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, κατονομάζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε ο Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος μίλησε για τα έξι σημεία του λαϊκισμού και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε και τα έξι, αλλά, όπως το έθεσε, «το κράτος Δικαίου επιβίωσε και δεν γίναμε Βενεζουέλα».

«Πού ήσουν, Λούκα;»

Πιο ζουμερά είναι, βέβαια, όσα ακολούθησαν και έβγαλαν και ενδοπασοκικά γινάτια. Ο Κεγκέρογλου, ας πούμε, θύμισε ότι «ως βουλευτής έχω φάει ξύλο από τους συριζαίους που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες – δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, πόσο μάλλον με τη Σοσιαλδημοκρατία». Κατέληξε δε ότι δεν είναι δουλειά του Μπούλμαν να υποδείξει στο ΚΙΝΑΛ με ποιους θα συνεργαστεί. Και υπονόησε ότι στο σπίτι τού κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, αφού το SPD συνεργάζεται ξανά με τη Μέρκελ.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στην Κατσέλη λέγοντας τα εξής: «Επειδή έχω καιρό να σε δω Λούκα, για να σε ρωτήσω: εσύ δεν ήσουν επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος όταν μπήκαμε σε μνημόνιο; Αυτά δεν τα ξέρατε, ξαφνικά τα ανακαλύψατε;».

Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση της Λούκας ήταν του τύπου «δεν ξέραμε, αιφνιδιαστήκαμε, προσπαθήσαμε να το μαζέψουμε, αλλά δεχθήκαμε επίθεση από τις χρηματαγορές»…

Γερμανοτσολιάδες

Κάπου εδώ ο Μπούλμαν βγήκε από την κρυψώνα του για να πει ότι ο ίδιος διαφωνεί με τον μεγάλο συνασπισμό και ότι το SPD «αμάρτησε» για τη Γερμανία, δηλαδή για να μη συγκυβερνήσει η Μέρκελ με τους ακροδεξιούς (!). Πρόσθεσε ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά, απλώς θέλει ισχυρές προοδευτικές δυνάμεις. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος «τα έψαλε» και στον Γερμανό και στην Κατσέλη, όταν η δεύτερη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μη βάζουν ταμπέλες. «Αυτοί μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες και προδότες και μας τραμπούκιζαν. Δείτε τη Μόρια, τα διαλυμένα πανεπιστήμια, τις επιθέσεις στα ΜΜΕ και στη Δικαιοσύνη. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη δημοκρατική Κεντροαριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ», ξεσπάθωσε. Δεν θεωρώ, πάντως, τυχαίο το γεγονός ότι η Κατσέλη, όπως και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έδωσε το «παρών», έφυγαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών…

Ηταν όλοι εκεί

Μια ωραία ατμόσφαιρα χθες το βράδυ στο King George, όπου και η εκδήλωση του e-κύκλος του Βαγγέλη Βενιζέλου για την πορεία της χώρας μετά τις εκλογές στον απόηχο της ΔΕΘ. Θυμίζω ότι ομιλητές, πλην του Βενιζέλου, ήταν ο Γκ. Χαρδούβελης, ο Ν. Βέττας του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος και οι Γ. Προκοπάκης και Γ. Στρατόπουλος. Το ενδιαφέρον είναι ότι έδωσε το «παρών» το όλον ΠΑΣΟΚ. Και δεν αναφέρομαι στην παρουσία του Κώστα Σημίτη, ούτε καν σε αυτήν της Φώφης Γεννηματά… Αλλά στο γεγονός ότι στην εκδήλωση βρέθηκε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν οι μόνοι. Τον Βενιζέλο και τους ομιλητές τίμησαν και κάποιοι από το Ποτάμι: ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Με το ΚΙΝΑΛ είχαν μια δυσκολία, πάντως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή