Πυρ, θρήνος, γραφειοκρατία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Οι εκεί αστυνομικοί μού είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες μητέρα και αδελφή μου. Πάλι, όμως, κομφούζιο επικρατούσε και ήμουν σίγουρος ότι στο σημείο εκείνο θα καιγόμασταν. Αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και το έκανα τρέχοντας με 150 χιλιόμετρα την ώρα και πήγαινα και στο αντίθετο ρεύμα, για να σωθούν η μητέρα μου και η αδελφή μου, διότι έβλεπα ότι κινδυνεύουν από τα πολλά εγκαύματα που έφεραν στα σώματά τους».

Οσα περιγράφει ο Ιωάννης Χαρδαλούπας είναι εφιαλτικά. Εζησε την πύρινη κόλαση στο Μάτι. Το χάος που επικράτησε τις πρώτες κρίσιμες ώρες, την έλλειψη συντονισμού και οποιουδήποτε σχεδίου, τον πανικό των κατοίκων. Βίωσε την απόλυτη αγωνία προσπαθώντας να σώσει τη μητέρα του και την αδελφή του. Η πρώτη, κατέληξε από τα εγκαύματά της στις 4 Αυγούστου. Η δεύτερη, η 26χρονη Ελισάβετ, έδωσε μάχη για τη ζωή της. Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε. Υπέκυψε κι αυτή, 51 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Τώρα ο αδελφός της αναζητεί απαντήσεις, διεκδικεί και απαιτεί την απονομή ευθυνών. Την τιμωρία των υπευθύνων. Στη μήνυση που κατέθεσε περιγράφει όλα όσα έζησε από την ώρα της πυρκαγιάς μέχρι το γραφειοκρατικό τέρας, που τον εμπόδισε να πάει την αδελφή του για νοσηλεία στην Αμερική. Και που ίσως να στέρησε από την αδελφή του μια τελευταία ευκαιρία στη ζωή. «Λόγω μεγάλης γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας στη χώρα μας, δεν κατάφερα να εκδώσω νέα ταυτότητα και ούτε και διαβατήριο, διότι ήθελαν την ίδια, κάτι όμως που ήταν αδύνατο», λέει στη μήνυσή του. Τρελά πράγματα. Αδιανόητα. Απάνθρωπα. Εγκληματικά. Μια πολιτεία που δεν προνοεί, δεν προστατεύει, αλλά ούτε και συνδράμει.

Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν απ’ αυτήν την τραγωδία, μετρώντας απώλειες, προσπαθούν να επουλώσουν σιγά σιγά τις πληγές τους και θέλουν απαντήσεις. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας. Γιατί η απάντηση είναι μια μορφή παρηγοριάς, πρέπει να τους προσφερθεί απλόχερα, γενναιόδωρα. Η εμπειρία από την ελληνική πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι πως κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης του συνηγόρου των οικογενειών των θυμάτων Αντώνη Φούσα, σε δημόσια έγγραφη καταγγελία του, που έγινε γνωστή προχθές, αναφέρει: «Ορισμένοι αξιωματικοί, διοικούντες νευραλγικά πόστα υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, με διάφορες νομικίστικες –και αστείες– δικαιολογίες και προσχήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν στοιχεία και πληροφορίες…». Αν ευσταθεί η καταγγελία του, πρέπει να τρομάζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή