Γιατί η Moody’s δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας

Γιατί η Moody’s δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας την Παρασκευή προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, καθώς διέψευσε τις προσδοκίες για νέα αναβάθμιση, την πρώτη μετά το τέλος του μνημονίου, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προγραμματισμένες επαφές με επενδυτές στις ΗΠΑ και στην Ασία. Η σιωπή που τηρεί ο οίκος αξιολόγησης έρχεται ένα 24ωρο μετά το τέλος του διήμερου roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο –στο οποίο έδωσε το «παρών» πρώτη φορά ο Eλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος–, όπου το κλίμα των διεθνών funds απέναντι στην ελληνική αγορά δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες.

Oπως εξηγεί η Moody’s στην «Κ», μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο, με θετικές προοπτικές (σε «Β3» από «Caa2»), ο οίκος δεν σχεδίαζε, έτσι και αλλιώς, να προχωρήσει σε νέα κίνηση. «Το ημερολόγιο αξιολογήσεων του οίκου είναι ενδεικτικό των πιθανών ενεργειών αξιολόγησης και όχι υποχρεωτικό», σημειώνει ο Τζούλιαν Ναπ, στέλεχος της Moody’s.

Oπως επισημαίνει, υπάρχει διαφορά μεταξύ των «προοπτικών» (θετικών ή αρνητικών) και μιας αξιολόγησης που βρίσκεται υπό αναθεώρηση (για υποβάθμιση). Οι προοπτικές (στην περίπτωση της Ελλάδας είναι θετικές) συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών. Μια αναθεώρηση για υποβάθμιση (όπως στην περίπτωση της Ιταλίας) έχει πολύ μικρότερο χρονικό πλαίσιο (συνήθως 2-3 μήνες). Δεδομένου ότι η Moody’s προχώρησε σε (διπλή) αναβάθμιση της Ελλάδας τον Φεβρουάριο, ο οίκος θα «ξαναεπισκεφθεί» την Ελλάδα –εκτός απροόπτου– το νωρίτερo τον Φεβρουάριο του 2019.

H Moody’s δεν χρειαζόταν να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, επισημαίνει στην «Κ» ο αναλυτής της DZ Bank, Σεμπάστιαν Φελέχνερ. Ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Αυτή η κίνηση αντικατόπτριζε τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ελάφρυνση του χρέους. Οπως είχε σημειώσει, ένας από τους βασικούς παράγοντες της αξιολόγησης ήταν ότι η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας θα υποστηριχθεί βραχυπρόθεσμα από ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και μεσομακροπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση του Eurogroup να την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επαφές

Χωρίς το «όπλο» μιας αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, και με την Ελλάδα να παραμένει χρόνια μακριά από την κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας», η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές της με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, στην προσπάθειά της να πείσει τις αγορές για το μεγάλο «ζητούμενο», το οποίο δεν είναι άλλο από τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Σκοπός είναι αφενός να διατηρήσει την «επικοινωνία» με τους επενδυτές και αφενός να «τεστάρει» τις διαθέσεις των ξένων funds όσον αφορά την προοπτική νέας έκδοσης ελληνικού ομολόγου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, κάτι το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές που έχουν μιλήσει στην «Κ», δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2019. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις εργασίας με στελέχη των Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Morgan Stanley ήταν μεταξύ των αναδόχων της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε η Κύπρος την περασμένη εβδομάδα, και αμέσως μετά την αναβάθμισή της από την S&P σε «επενδυτική βαθμίδα».Το «παράδειγμα» της Κύπρου υπενθύμισε στους επενδυτές την αδυναμία της Ελλάδας να μπει στο ραντάρ τον μακροπρόθεσμων επενδυτών, παραμένοντας ευάλωτη και αποκλεισμένη από τις αγορές.

Σειρά έχουν οι αγορές της Ασίας, όπου στις αρχές Οκτωβρίου, και πριν από την καθιερωμένη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα διεξαχθεί στο Μπαλί, έχει προγραμματιστεί νέο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με επενδυτές, μετά τις προσπάθειες που έχουν προηγηθεί σε Βοστώνη – Νέα Υόρκη και Λονδίνο και όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικό. Θυμίζουμε ότι τα αμερικανικά funds κατά το roadshow του ΟΔΔΗΧ στις ΗΠΑ το καλοκαίρι εμφανίστηκαν απρόθυμα όχι μόνο να συμμετέχουν σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου (για παράδειγμα, 10ετούς), αλλά και να ανταλλάξουν υφιστάμενο ελληνικό χρέος με νέο, υπογραμμίζοντας τις αμφιβολίες των αγορών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή