Χαοτικές αποκλίσεις στα πραγματικά μεγέθη της Folli αποκαλύπτει το πόρισμα της Alvarez

Χαοτικές αποκλίσεις στα πραγματικά μεγέθη της Folli αποκαλύπτει το πόρισμα της Alvarez

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία σοκ που αποκαλύπτουν ότι η Folli Follie Group είναι ουσιαστικά ένας όμιλος πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτόν που παρουσιάζονταν στις οικονομικές του καταστάσεις, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Alvarez & Marshall για τη δραστηριότητα του ομίλου στην Ασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αποκλίσεις σε σχέση με τα στοιχεία που εμφάνιζε η εταιρεία ήταν χαοτικές και αφορούσαν τόσο τον τζίρο της από τις δραστηριότητες στην Κίνα το 2017, όσο και τα ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή τις καταθέσεις που υποστήριζε ότι διατηρούσε ο όμιλος στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα:

•πραγματικός τζίρος της εταιρείας το 2017 δεν ξεπερνούσε τα 116 εκατ. δολάρια όταν στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 ο κύκλος εργασιών εμφανιζόταν στο 1,1 δις δολάρια

•τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. δολάρια όταν η εταιρεία εμφάνιζε 220 εκατ. δολάρια

Η έκθεση της Alvarez & Marshall προσδιορίζει το ταμειακό έλλειμμα της εταιρείας στα 290 εκατ. δολάρια και ουσιαστικά δείχνει ότι, το πραγματικό μέγεθος της Folli Follie, δηλαδή η πραγματική αξία του ομίλου, είναι ίσως χαμηλότερη των 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερη ακόμη και από τα δύο ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει.

Το σχετικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και, όπως επισημαίνεται, συνιστά μόνο μια πρώτη καταγραφή του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε και ο οποίος θα πρέπει ενδεχομένως να επεκταθεί και σε προηγούμενες χρονιές.

Τα στοιχεία σοκ που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Alvarez & Marshall συζητήθηκαν στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, που οδήγησε στις παραιτήσεις των ιδρυτών, βασικών μετόχων και εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου κ. Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου κ. Παναγιώτη Αλεξάκη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις παραιτήσεις προστίθεται επίσης και αυτή του μέλους της Επιτροπής Ελέγχου, Μιχάλη Τσιμπρή, ο οποίος είχε διοριστεί στις 8 Ιουνίου.

Της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, είχε προηγηθεί η παραίτηση της Rothschild, που είχε προσληφθεί ως βασικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Folli Follie προκειμένου να «τρέξει» τη διαδικασία εξεύρεσης κεφαλαίων και στρατηγικών επενδυτών.

Μαζί με τη Rothschild, την παραίτησή τους έχουν υποβάλει ο νομικός σύμβουλος Allen & Overy με έδρα το Λονδίνο, αλλά και η ελληνική δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας, που είχαν αναλάβει τη νομική υποστήριξη του διεθνούς οίκου στο έργο της αναδιάρθρωσης.

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε επίσης προσπάθεια να αποτραπεί η αποχώρηση της EY, που είχε οριστεί ορκωτός λογιστής με ευθύνη τον έλεγχο και την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων του 2017 που αμφισβητούνται ως προς την αξιοπιστία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή