Κλειστά σχολεία και προβλήματα στην ακτοπλοΐα λόγω «Ξενοφώντα»

Κλειστά σχολεία και προβλήματα στην ακτοπλοΐα λόγω «Ξενοφώντα»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κορυφή του μιναρέ του Ασλάν Τζαμί στα Ιωάννινα να κάνει «φτερά» λόγω της κακοκαιρίας. Το επιβατηγό πλοίο «Superrunner» να κονταροχτυπιέται με δέκα μποφόρ στο λιμάνι της Ραφήνας. Πασχαλιάτικες λαμπάδες να φωτίζουν για ώρες σπίτια των βορείων προαστίων λόγω μπλακ άουτ. Δεκάδες πεσμένοι κορμοί δένδρων ανά την επικράτεια και «λευκές» κορυφές στον Ολυμπο τέλη Σεπτεμβρίου. Θα μείνουν για καιρό χαραγμένες στη μνήμη μας οι παραπάνω εικόνες, ενδεικτικές της δίνης του «Ξενοφώντα», που μας έβγαλε βίαια από τη θερινή ραστώνη, φέρνοντας δυνατούς ανέμους και απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί 720 κλήσεις. Εξ αυτών, 520 αφορούσαν απεγκλωβισμούς, κοπή δέντρων, απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων στην Αττική, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα (από τον Πειραιά και τη Γλυφάδα μέχρι και τον Μαραθώνα). Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι ζημιές και στην υπόλοιπη χώρα, όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε να παρέμβει σε 200 συμβάντα. Μεταξύ των «παράπλευρων» απωλειών του «Ξενοφώντα» ήταν και μικρές εστίες φωτιάς, με σημαντικότερη αυτή στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή Πάστρα, που εξελίχθηκε σε πυρκαγιά, η οποία μέχρι χθες αργά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Τα άλλα τρία πύρινα μέτωπα της Κεφαλονιάς (Λαγκάδα, Κουρκουμελάτα, Ματζαβινάτα) έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα εκκενώθηκαν, μάλιστα, το γυμνάσιο και το λύκειο της Πάστρας.

Κλειστά, για λόγους ασφαλείας, έμειναν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στον Δήμο Σαρωνικού αλλά και στη Ζάκυνθο την Πέμπτη. Λόγω, όμως, της επιδείνωσης της κακοκαιρίας η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να θέσει εκτός λειτουργίας σήμερα όλα τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Αντίστοιχα κλειστοί είναι σήμερα, Παρασκευή, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Κηφισιάς. Κλειστά λόγω καιρού θα μείνουν αύριο τα σχολεία σε Πελοπόννησο, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη.

Επειτα από σχεδόν διήμερο απαγορευτικό απόπλου και εγκλωβισμό χιλιάδων νησιωτών, από τις 6 μ.μ. το απόγευμα της Πέμπτης και μετά τη μικρή εξασθένηση των ανέμων στα πελάγη, άρχισε ο σταδιακός απόπλους πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ από τη Ραφήνα δεν είχαν προγραμματιστεί καθόλου δρομολόγια για το απόγευμα της Πέμπτης. Ανεκτέλεστα, επίσης, παρέμεναν μέχρι αργά χθες τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Αντιθέτως, είχαν ανοίξει οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις Περάματος – Σαλαμίνας, Βόλου – Σποράδων, Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας και Κεραμωτής – Θάσου. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους, εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την πραγματοποίησή τους. Συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες να απευθύνονται στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα αλλά και στα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Με έκτακτη ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει το σύνολο του πληθυσμού να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας έναντι των πιθανών κινδύνων που ελλοχεύει ο «Ξενοφών», αλλά και ο μεσογειακός κυκλώνας που «φλερτάρει» την Ελλάδα. Μας προτρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα τόσο πεζή όσο και με όχημα, αλλά και να μην περνάμε κάτω από μεγάλα δένδρα. Εξυπακούεται, δε, ότι φρόνιμο είναι να αναβάλουμε εξωτερικές εργασίες και να προφυλαχθούμε σε περίπτωση χαλαζόπτωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή