Κ. Γεωργουσόπουλος: Αισθάνομαι μεγάλη ταπείνωση και ντροπή

Κ. Γεωργουσόπουλος: Αισθάνομαι μεγάλη ταπείνωση και ντροπή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων και του θεάτρου. Αυτό που έζησε προχθές στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων είναι μια μεγάλη ντροπή. Oχι για εκείνον, αλλά για το υπουργείο Πολιτισμού: «Ημουν οκτώ ώρες στον προθάλαμο των κελιών. Ημουν υπό κράτηση. Δικάστηκα για το Θεατρικό Μουσείο παρότι τόνιζα πως το χρέος μας είναι ό,τι μάς χρωστάει το υπουργείο Πολιτισμού», λέει ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου στην «Κ» και η φωνή του έχει ακόμη τη βαθιά κόπωση της μεγαλύτερης ταλαιπωρίας που έχει υποστεί μέχρι σήμερα υπό την ιδιότητα του προέδρου του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ).

Πέντε με έξι φορές τον χρόνο αυτός και ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος (αντιπρόεδρος του μουσείου) σύρονται στα δικαστήρια ως εξιλαστήρια θύματα των μεγάλων χρεών που έχουν συσσωρευτεί στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά και της χρόνιας ολιγωρίας των διαφορετικών ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου τα χρέη αυτά να ρυθμιστούν.

Προχθές, από το πρωί στην οδό Ευελπίδων, αρχικά δικάστηκε για χρέη του μουσείου στο ΙΚΑ, αλλά στην πορεία προέκυψε ότι είχε δικαστεί ερήμην του για χρέος 80.000 ευρώ του μουσείου προς την εφορία. «Μάλλον η κλήση εστάλη στο σπίτι όπου έμενα με τη σύζυγό μου πριν πεθάνει. Με όλα αυτά μού έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς μου. Παίρνω μόνο το ακατάσχετο των 1.100 ευρώ και ακόμη πληρώνω δάνειο 600 ευρώ τον μηνα για τα νοσήλεια της συζύγου μου».

Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει πια με το Θεατρικό Μουσείο, όταν η τέως υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δήλωνε ότι δόθηκε «οριστική και συνολική λύση» για το μουσείο το οποίο θα στεγαστεί στο νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου που παραχωρήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη. Η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε Θεατρικό Μουσείο προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ενδιάμεσο διαχειριστικό φορέα το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου – είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο, όπως και ότι η πρόταση έγινε αποδεκτή από τα Δ.Σ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Θεάτρου. Από τα χρήματα αυτά ένα ποσό δόθηκε για καθαρισμό – απολύμανση του μουσείου. Θα μπορούσε όμως οι 450.000 που δόθηκαν στον διαχειριστικό φορέα με ένα μέρος που διατέθηκαν στις επιχορηγήσεις, να λύσει μέρος του προβλήματος.

«Η κ. Κονιόρδου μπέρδευε τα πράγματα. Πήρε ένα ακίνητο στην οδό Σταδίου, υποσχέθηκε ότι θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, αλλά τι γίνεται με το χρέος; Στο δικαστήριο μας εξέθεσε γιατί δεν παρέστη κανείς από όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Θα μπορούσαν να δώσουν τον φάκελο στη νέα υπουργό Πολιτισμού, η οποία δεν γνώριζε την υπόθεση. Μου είπε “θέλω να ενημερωθώ” όταν επικοινώνησα. Να όμως που δικάστηκα». Στις 26 Νοεμβρίου θα πάει πάλι στην οδό Ευελπίδων για πέντε υποθέσεις του μουσείου. «Αισθάνομαι μεγάλη ταπείνωση και ντροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή