Ζακ Κωστόπουλος, οι καταθέσεις και τα ερωτήματα

Ζακ Κωστόπουλος, οι καταθέσεις και τα ερωτήματα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα συνέβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος εισέβαλε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος και λόγω του μηχανισμού ασφαλείας στην πόρτα εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό του καταστήματος. Ο 73χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου είχε προσωρινά βγει από τη μικρή επιχείρησή του (αργότερα είπε ότι είχε πάει να αγοράσει εφημερίδα), κλείνοντας προσωρινά την πόρτα του καταστήματος. Ο Κωστόπουλος, γνωστός ακτιβιστής σε θέματα ταυτότητας φύλου, ασκώντας μικρή πίεση στην πόρτα κατάφερε να μπει στο κατάστημα όχι όμως και να εξέλθει απ’ αυτό. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες διπλανών καταστημάτων, οι οποίοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για ληστεία και ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, ο Κωστόπουλος σε κατάσταση παραζάλης και πανικού προσπάθησε δίχως επιτυχία να παραβιάσει με πυροσβεστήρα την πόρτα του κοσμηματοπωλείου και στη συνέχεια, αφού έσπασε τη βιτρίνα, βγήκε έρποντας περνώντας κάτω από τις προθήκες με τα κοσμήματα. Τη σκηνή παρακολουθούσαν περίοικοι και περαστικοί, ενώ ο 73χρονος ιδιοκτήτης που στο μεταξύ είχε επιστρέψει στο σημείο και ο 55χρονος ιδιοκτήτης παρακείμενου μεσιτικού γραφείου κλωτσούσαν τον άτυχο νεαρό στο κεφάλι, προσπαθώντας –σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν αργότερα– να τον εμποδίσουν να διαφύγει. Ο Κωστόπουλος έμεινε προσωρινά πεσμένος στο έδαφος, ενώ τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ που περνούσε από το σημείο έσπευσε να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Σε κατάσταση αμόκ ο 33χρονος σηκώθηκε και προσπάθησε να τον τραυματίσει με ένα σπασμένο γυαλί πριν πέσει πάνω σε τραπεζοκαθίσματα διπλανής καφετέριας και τελικά σωριαστεί στο έδαφος. Εκείνη τη στιγμή, στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της ομάδας Ζ και ΔΙ.ΑΣ. και πέρασαν χειροπέδες στον 33χρονο που πλέον κείτονταν αναίσθητος στο έδαφος. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Ευαγγελισμό» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το βίντεο

Τη σκηνή κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο μια υπήκοος Ρωσίας που βρισκόταν σε παρακείμενο φούρνο, ενώ την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Οι αστυνομικοί, αφού εξέτασαν και το επίμαχο βίντεο, συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου τον 73χρονο κοσμηματοπώλη και εις βάρος του σχημάτισαν δικογραφία για πρόκληση βαριάς, θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Στη δικογραφία συμπεριελήφθησαν καταθέσεις συνολικά οκτώ αυτοπτών μαρτύρων ανάμεσα στους οποίους αστυνομικών και τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ. Από το περιεχόμενό τους προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι εντός του κοσμηματοπωλείου όπου εισέβαλε ο Κωστόπουλος βρέθηκε ένα μικρό μαχαίρι, καθώς και ότι κατά την παραμονή του στο κατάστημα έψαχνε τα κοσμήματα στις προθήκες.

Με βάση τα παραπάνω, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι στόχος του 33χρονου ήταν να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο, εκδοχή που ωστόσο δεν υιοθέτησε η συνήγορος της οικογένειας του Κωστόπουλου. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την κατάθεση γυναίκας που εργάζεται σε κοντινό φούρνο και η οποία κατέθεσε ότι λίγο πριν από το περιστατικό στο κοσμηματοπωλείο, ο 33χρονος που συνοδευόταν από τρία ακόμα άτομα είχε σε κατάσταση παραζάλης αποπειραθεί να μπει στο αρτοποιείο. Και αυτή η σκηνή έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας και το σχετικό βίντεο βρίσκεται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.: «Τα άτομα μοιάζει να έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Ο Κωστόπουλος είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους υπόλοιπους τρεις. Μάλιστα, ο ένας απ’ αυτούς πήρε ένα μπουκάλι νερό και το έδωσε στον 33χρονο» περιέγραψε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. «Φεύγοντας από τον φούρνο κατευθύνθηκε τρέχοντας προς το κοσμηματοπωλείο», πρόσθεσε.

Ατομα από το φιλικό περιβάλλον του Κωστόπουλου μίλησαν άτυπα στους αστυνομικούς και υποστήριξαν ότι ο 33χρονος έκανε χρήση σκληρών συνθετικών ναρκωτικών, όπως κεταμίνη, MDMA ακόμα και DMT που θεωρείται το ισχυρότερο ψυχεδελικό ναρκωτικό. Οι ιατροδικαστές που έκαναν τη νεκροψία τόνισαν ότι δεν εντόπισαν θανατηφόρες κακώσεις στο σώμα του 33χρονου και για τα αίτια θανάτου του παρέπεμψαν στις τοξικολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. Ο κοσμηματοπώλης, μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο, ενώ την ίδια ποινική μεταχείριση είχε και ο 55χρονος μεσίτης που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό και συνελήφθη λίγα εικοσιτετράωρα μετά το συμβάν. Εις βάρος των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο και πέρασαν χειροπέδες στον 33χρονο διεξάγεται πειθαρχική έρευνα, καθώς θεωρήθηκε ότι άσκησαν βία πέρα από τα επιτρεπόμενα από τον νόμο όρια. Στο μεταξύ, συμπληρωματική δικογραφία για την υπόθεση σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής τα στελέχη της Υπηρεσίας συγκεντρώνουν καταθέσεις για όσα προηγήθηκαν του περιστατικού στην οδό Γλάδστωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή