Αισιόδοξος για τη μη περικοπή των συντάξεων δηλώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Αισιόδοξος για τη μη περικοπή των συντάξεων δηλώνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του χθες στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος, σχεδόν πολύ…» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πολύ ισχυρά και «δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν να ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να κοπούν οι συντάξεις, από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Πιστεύω, είπε, πως θα επικρατήσει η λογική».

Ως προς τον χρόνο της απόφασης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «φτάνουμε κοντά στο τέλος».

Για το ΔΝΤ, βεβαίως, αναγνώρισε ότι «δεν πρόκειται να πει μπράβο», καθώς η περικοπή των συντάξεων είναι «δικό του μωρό», αλλά πρόσθεσε ότι το Ταμείο έχει διαψευσθεί στις προβλέψεις του.

Θύμισε, άλλωστε, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ψηφίστηκε λόγω της εμμονής του ΔΝΤ και προκειμένου να ικανοποιηθεί η Γερμανία και άλλες χώρες που ήθελαν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. «Μας εκβίασαν», είπε, αν και πρόσθεσε ότι τώρα όλα αυτά είναι ιστορία.

Ως προς τα αντίμετρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αντί να εφαρμοστούν σε 2 χρόνια, όπως προβλεπόταν, θα εφαρμοστούν σε 4, εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις, ενώ υπαινίχθηκε για άλλη μια φορά ότι στόχος είναι να μη μειωθεί ούτε το αφορολόγητο το 2020.

Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος απέδωσε τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί γενικά στις αγορές τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω Ιταλίας, Τουρκίας και αναδυόμενων αγορών. Υπό την έννοια αυτή, είπε, είναι καλό το ότι υπάρχει το «μαξιλάρι» που επιτρέπει στην Ελλάδα να επιλέξει τον χρόνο που θα βγει στις αγορές. «Μας νοιάζει να βγούμε», είπε. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν σχέδια επαναγοράς χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που είναι ακριβά.

Για τους ΑΝΕΛ, είπε ότι «περάσαμε πολλά μαζί», ότι «δεν αλλάζεις έτσι τους συμμάχους σου», που σε στήριξαν σε δύσκολες στιγμές και ότι ο ίδιος θέλει να υπάρχει καθαρή σχέση μαζί τους. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν δεν μπορούν να αντέξουν τις αποφάσεις για το Σκοπιανό, πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Πάντως, στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε οπαδός της συμμαχίας «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο», όπως είπε, δηλαδή των Σοσιαλδημοκρατών, των αριστερών και των οικολόγων.

«Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», είπε, εξάλλου, αναφορικά με το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή