Ν.Δ.: «Τυχοδιωκτισμός στο ονοματολογικό από την κυβέρνηση»

Ν.Δ.: «Τυχοδιωκτισμός στο ονοματολογικό από την κυβέρνηση»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους συνολικούς χειρισμούς της στο Σκοπιανό εξαπέλυσε η Ν.Δ. με αφορμή τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσίευσε η «Κ», την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Σάμο, έκανε λόγο για «φαιδρό θέαμα» μιας κυβέρνησης, όπου «ο ένας υπουργός ισχυρίζεται ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψε είναι καλή, παρέα με τον πρωθυπουργό, ενώ ο άλλος υπουργός πανηγυρίζει γιατί το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είχε τη συμμετοχή που ενδεχομένως κάποιοι άλλοι περίμεναν», και ζήτησε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «βολική» έναντι των Σκοπιανών, επαναλαμβάνοντας την κριτική για «απόλυτη συνενοχή» του Π. Καμμένου στη συμφωνία των Πρεσπών και υπογραμμίζοντας ότι τα πρακτικά επιβεβαιώνουν τον «ερασιτεχνικό» και «τυχοδιωκτικό» τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν εξαρχής το ζήτημα οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η Ν.Δ. στην πρόταση για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν», σημειώνοντας ότι, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, επιβεβαιώνεται «πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι η κυβέρνηση στο α΄ στάδιο της «μυστικής» διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο «απαράδεκτο», όπως το χαρακτηρίζει, όνομα.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε από τη «Μακεδονία του Ιλιντεν μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το εν λόγω όνομα αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας». Στην Πειραιώς, επιμένουν πως τα πρακτικά, όπου καθίσταται σαφές ότι οι Σκοπιανοί θεώρησαν παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση την κυβέρνηση Τσίπρα, αντί μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη, δικαιώνουν τη στάση που είχε εξαρχής λάβει η Ν.Δ. και αυτή ήταν ότι οι Σκοπιανοί ήταν επισπεύδοντες μιας λύσης σε μια συγκυρία όχι ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά, εξ ου και η Αθήνα δεν έπρεπε να ανταποκριθεί στη σπουδή των Σκοπιανών. «Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Ν.Δ. ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη, καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα είτε, πόσο μάλλον, ως επόμενη κυβέρνηση», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση η Ν.Δ., υπογραμμίζοντας δε ότι είναι τραγική ειρωνεία το ότι η εν λόγω επιβεβαίωση «συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου στη Ν.Δ.». Και επισημαίνει ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων «διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση απ’ αυτήν του κ. Τσίπρα». Πηγές της Πειραιώς επεσήμαιναν ακόμη ότι ο πρωθυπουργός «δεν φρόντισε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στη συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν επανέλθει στην αρχική εκδοχή το σύνταγμά τους».

Τέλος, η Ν.Δ. κάνει λόγο για «ξεκάθαρη και απόλυτη συνενοχή» του κ. Καμμένου, που «τους έδωσε το στιλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα και ενώ μέχρι σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση». Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ., το Μαξίμου την κατηγόρησε ότι συμπορεύεται με «τους εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα» και ότι πηγαίνει «χέρι χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους και αλυτρωτισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή