Το Κονκλάβιο (04/10/18)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστήρια Γαβρόγλου

Το έργο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Αυτός, αυτοί (σ.σ.: μουφτήδες) και τα μυστήρια». Υπότιτλος: «Ο Κ. Γαβρόγλου κατεβάζει τροπολογία, την ψηφίζει και κατεβάζει νέα τροπολογία για να “παγώσει” την προηγούμενη». Μπερδευτήκατε; Αναμενόμενο. Αναφέρομαι στην τροπολογία του υπ. Παιδείας που κατατέθηκε την Τρίτη σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Αυτή πρακτικά ακυρώνει, ή, μάλλον βάζει στο «ψυγείο» την τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου και θέτει αναγκαστικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στους μουφτήδες τα 67 έτη, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των μουφτειών (στα δικονομικά πρότυπα). Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την «προαιρετικοποίηση» της σαρίας. Καθώς και ότι εκκρεμούσε η έκδοση των Π.Δ. για την εφαρμογή αμφοτέρων των πρωτοβουλιών.

«Αριστερό» πρόσημο

Η αποσύνδεση των δύο ζητημάτων –τα δικονομικά των μουφτήδων ψηφίστηκαν ως φυσική συνέχεια της προαιρετικοποίησης της σαρίας– είναι τουλάχιστον ύποπτη. Κι αυτό διότι στην τροπολογία του υπ. Παιδείας αναφέρεται ρητώς ότι προχωρεί το Π.Δ. για τη σαρία, όχι, όμως, και για τους μουφτήδες. Θα μου πείτε, το πρώτο παρουσιάστηκε ως έχον υπερχειλίζον «αριστερό» πρόσημο, ενώ το δεύτερο όχι. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος του συγκεκριμένου διπολισμού. Μπορεί, ας πούμε, να είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις του τουρκικού προξενείου και συγκεκριμένων κύκλων, προκειμένου να μην εκδοθεί το Π.Δ. για τους μουφτήδες.

Μοιραίες συναντήσεις

Είναι ένα μικρό βήμα ώστε το θέμα της οργάνωσης των μουφτειών να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, όπως ακριβώς ζητεί η τουρκική πλευρά. Κάπου εδώ κρίνω σκόπιμο να προσθέσω ένα κομμάτι του παζλ που λείπει: και αυτό είναι ότι προ ημερών ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχμέτ Καραγιουσούφ, Μουσταφά Μουσταφά και φυσικά τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Να υποθέσω ότι η συνάντηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην όλη εξέλιξη, ή παραβιάζω ανοικτές θύρες;

Καμία σχέση

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περίφημη ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με την οποία οι συνδικαλιστές αρνούνται να δεχθούν δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Κάνει λόγο, μάλιστα, για «φοβική νοοτροπία που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία» και τονίζει ότι «οι δωρεές των ιδιωτών, όταν είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου». Είπαμε, τις προηγμένες… Το καλύτερο, βέβαια, σας το κράτησα για το τέλος. Κι αυτό είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας προέρχεται από τη ΔΑΚΕ. Τι σχέση έχει με τον Μητσοτάκη; Προφανώς καμία…

Μηνύματα

Μένω στον Μητσοτάκη, μήνυμα του οποίου θα μεταφέρει σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο Βελιγράδι. Σημειώνω ότι ο εν λόγω βρίσκεται εκεί για το συνέδριο του Economist, αλλά οι Σέρβοι θα του επιφυλάξουν επισημότατη μεταχείριση. Το λέω επειδή ο Κουμουτσάκος θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σερβίας, όπως και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το μήνυμα είναι στήριξη στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Περιττό να προσθέσω ότι τέσσερα μόλις 24ωρα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, είναι αδύνατο να μη συζητηθεί και η περιφερειακή διάσταση του θέματος.

Μιντιακό grand guignol

Γύρο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων αρχίζει η ΕΣΗΕΑ με αφορμή το εμπάργκο –μη με ρωτάτε ποιo, δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται στο εμπάργκο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ ή σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΕΡΤ– και προφανώς την κατάργηση του αυτοφώρου για τα αδικήματα στον Τύπο. Χθες πληροφορούμαι ότι πέρασαν από κει η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τη Δικαιοσύνη και πόσο μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει στα του Τύπου, την τροπολογία για την κατάργηση του αυτοφώρου και άλλα μιντιακά grand guignol….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή