Το Χρηματιστήριο άφησε πίσω τη «μαύρη»Τετάρτη

Το Χρηματιστήριο άφησε πίσω τη «μαύρη»Τετάρτη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το ισχυρό sell-off της Τετάρτης, αλλά και τις έντονες πιέσεις των προηγούμενων ημερών, το ελληνικό Χρηματιστήριο αντέδρασε με ένα τραπεζικό ράλι το οποίο «ισοφάρισε» τη βουτιά του κλαδικού δείκτη της προηγούμενης ημέρας, ενώ ο Γενικός Δείκτης ξέφυγε από τα χαμηλά 17 μηνών που είχε κατρακυλήσει, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε διεθνώς, αλλά και στην επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων λόγω της εκτόξευσης της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αντίδραση, η οποία προήλθε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, τις καθησυχαστικές δηλώσεις από ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν, αλλά και τον έλεγχο των συναλλαγών που ξεκίνησε η εποπτική αρχή, ήταν τεχνική και σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται ως αλλαγή της τάσης στο Χ.Α., με τις επόμενες συνεδριάσεις και την εικόνα του τζίρου να αναμένεται να είναι καθοριστικές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 676,36 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι 8,31% στις 548,31 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ, μετά τα 100 εκατ. ευρώ της προχθεσινής πτώσης. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άλμα 9,23% χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να σβήσει τη βουτιά της Τετάρτης, η οποία ξεπέρασε το 20%, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στο +8,97%, η Eurobank στο +8,57% και η Alpha Bank στο +7,63%.

Ο δείκτης τραπεζών παρά τη χθεσινή αναγκαία και ανακουφιστική τεχνική αντίδρασή του έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι 560 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση και μόνο άνω αυτού του επιπέδου μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι 450 μονάδες αποτελούν το τελευταίο οχυρό. Αν και οι συνθήκες στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι ίδιες με το 2010 και κυρίως το 2015, συνεχιζόμενες πιέσεις θα αρχίσουν να δημιουργούν ξανά αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις, βασιζόμενες στο θυμικό των μετόχων τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου η συνεχιζόμενη πίεση στον τραπεζικό τομέα, αλλά και πιθανή αναταραχή στις διεθνείς αγορές, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά χωρίς να έχουν διορθώσει σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή