Ράλι της οικοδομικής δραστηριότητας σε Αττική λόγω Airbnb

Ράλι της οικοδομικής δραστηριότητας σε Αττική λόγω Airbnb

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περιοχή της Αττικής εντοπίζεται το 1/3 της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο, τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα, από τις 1.563,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου των νέων αδειών που εκδόθηκαν τον φετινό Ιούλιο, οι 536 χιλιάδες κυβικά μέτρα εντοπίζονται στην Αττική. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη του οικοδομικού «ράλι» που καταγράφει η ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει αποτελέσει το επίκεντρο ξένων επενδυτών κατοικιών, με στόχο την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό και με τη συνεχή άνοδο του τουρισμού, έχει τονώσει σημαντικά και την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία ευνοείται επιπλέον και λόγω της επιστροφής του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» που χρηματοδοτεί συγκεκριμένες εργασίες αναβάθμισης ακινήτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.521 άδειες, που αντιστοιχούν σε 341,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.659,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας άνοδο κατά 9,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,1% στην επιφάνεια και κατά 22,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.500 άδειες, που αντιστοιχούν σε 323 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.563,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 13,6% στην επιφάνεια και κατά 17,8% στον όγκο, σε ετήσια βάση. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η άνοδος του όγκου της ιδιωτικής δραστηριότητας στην Αττική τον φετινό Ιούλιο ήταν της τάξεως του 80%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, 120%, εντοπίζεται και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου επικεντρώνεται σημαντικός αριθμός νέων τουριστικών αναπτύξεων ή ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων καταλυμάτων.

Πλέον, από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Ιουλίου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 8,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,4% στην επιφάνεια και κατά 16,8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του έτους 2017. Αντίστοιχα, σε επίπεδο επταμήνου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει φέτος αύξηση κατά 8,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,3% στην επιφάνεια και κατά 14,2% στον όγκο.

Κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από το Αύγουστο 2017 έως τον Ιούλιο 2018, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 14.560 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.142,2 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 13.869,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Αυγούστου 2016 – Ιουλίου 2017 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 7,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 16,5% στην επιφάνεια και κατά 18,8% στον όγκο. Αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο σύγκρισης, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 7,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 14,6% στην επιφάνεια και κατά 15,5% στον όγκο.

Η θετική τάση της αγοράς αποτυπώνεται και σε άλλους δείκτες πέραν της οικοδομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 35,8% στην παραγωγή οικοδομικών έργων, τη στιγμή που τα έργα πολιτικού μηχανικού, που αφορούν δημόσιες κατασκευές υποδομών, υποχώρησαν κατά 24,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή