Σκλάβος τους για πάντα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ένα από τα βίντεο που το YouTube μου προτείνει να παρακολουθήσω έχει τίτλο: «Η Στέλλα Μιζεράκη για τον χωρισμό της με τον Πάνο». Ακολουθούν ένα vlog της Σίσσυς Χρηστίδου, το unboxing ενός highlighter, συμβουλές μακιγιάζ από ένα μοντέλο και μια συνταγή για κρέπες. Μολονότι το προφίλ μου βελτιώνεται αν κάνεις τον κόπο να προχωρήσεις παρακάτω, όπου θα βρεις τα κανάλια στα οποία έχω χειρωνακτικά εγγραφεί, το YouTube σε μεγάλο βαθμό με έχει παρεξηγήσει.

Πράγματι, έχω αναζητήσει βίντεο με συμβουλές μέικαπ και έχω μπει στον κόσμο των Ελληνίδων youtubers, χαζεύοντας ρούχα, αξεσουάρ και καλλυντικά. Προφανώς όσο πιο πολλά τέτοια βίντεο έβλεπα, τόσο πιο πολλά τέτοια βίντεο μου πρότεινε, κατ’ επέκτασιν τόσο πιο πολλά βίντεο έβλεπα και πάει λέγοντας. Στο τέλος δεν ξέρω αν εγώ χάζεψα το μηχάνημα ή αν το μηχάνημα χάζεψε εμένα.

Κάπως έτσι και με το Νetflix που, ενώ πράγματι κάνει φιλότιμες προσπάθειες να με μάθει ώστε να μου προτείνει ταινίες και σειρές που θα με ενδιαφέρουν, δεν έχει καταφέρει ακόμα να «πιάσει» ακριβώς τα γούστα μου (όπως, για παράδειγμα, ότι δεν θα έλεγα όχι σε ένα καλό ισπανικό θριλεράκι), τα γούστα δηλαδή ενός κανονικού, άρα περίπλοκου, ανθρώπου. Η τεχνητή νοημοσύνη (ή, σωστότερα, η μηχανική μάθηση), στην οποία βασίζονται και οι παραπάνω υπηρεσίες, έχει απλοποιήσει με χιλιάδες τρόπους τη ζωή μας, αλλά τείνει να μας απλοποιεί και τους ίδιους. Πρόσφατα, για παράδειγμα, η τεχνολογία με πρόδωσε στην απόπειρά μου να γίνω συνδρομήτρια στους New York Times. Το πρόγραμμα, με όλη τη συσσωρευμένη σοφία του (από τις δικές μου προηγούμενες κινήσεις) θεώρησε ότι αυτή η συναλλαγή ήταν έξω από τα καθιερωμένα για έναν λογαριασμό που από το εξωτερικό ψωνίζει κυρίως ρούχα, οπότε την ακύρωσε. Θεώρησε πιο λογικό να μου έχει κάποιος κλέψει την κάρτα. Δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί αφενός πρόκειται για μηχάνημα και το πιθανότερο είναι ότι την καταγγελία μου θα χειριζόταν κάποιο bot που θα μου μίλαγε στον ενικό, και αφετέρου γιατί το ίδιο έξυπνο πρόγραμμα ενδεχομένως στο μέλλον με σώσει από μια πράγματι ύποπτη συναλλαγή.

Σκέφτηκα τα παραπάνω διαβάζοντας πρόσφατα ότι το 36,7% των Ελλήνων φοβάται ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους» (aboutpeople). Εγώ απλώς φοβάμαι ότι μας έχουν βάλει σε κουτάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή