Οι νικητές της Βαυαρίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Πράσινοι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Βαυαρία», έγραψε προχθές περιχαρής στο Twitter ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης (14.10.2018). Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε επίσης «μεγάλες απώλειες για τους Χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους της Μέρκελ, και επίσης μεγάλες απώλειες για τους σοσιαλιστές. H Die Linke, παρότι αυξάνει τα ποσοστά της, παραμένει εκτός Βουλής». Βεβαίως ο –κατά Παπαδημούλη– «μεγάλος νικητής» είναι δεύτερος και έχει κάτι λιγότερο από τις μισές ψήφους του πρώτου. Οι Χριστιανοκοινωνιστές πήραν 37,2% και οι Πράσινοι 17,5%. Αλλά τις εντυπώσεις κερδίζουν οι αυξομειώσεις. Οι πρώτοι έχασαν 10,5% της δύναμής τους και οι δεύτεροι κέρδισαν 8,9%. Όμως, αν η εκλογική μεγέθυνση φτιάχνει νικητές, πάλι αδίκως πανηγυρίζει ο κ. Παπαδημούλης. Το κόμμα που μεγάλωσε περισσότερο είναι η AfD (+10,2%). Ο,τι έχασαν οι υπερσυντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές το κέρδισαν οι χειρότεροι ακροδεξιοί. Κι αυτό δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμού, αλλά προβληματισμού. Τουλάχιστον για τον κ. Παπαδημούλη.

Είναι παλιά τέχνη της Αριστεράς να πανηγυρίζει συμβολικές νίκες και να κλείνει τα μάτια στις μεγάλες ήττες. Συνηθισμένη εξήγησή της είναι ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα καταποντίζονται διότι έχουν γίνει πολύ δεξιά και απεμπόλησαν τα αριστερά τους χαρακτηριστικά. Γράφαμε και παλιότερα ότι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, «οι λαοί προκειμένου να τιμωρήσουν τους γιαλαντζί αριστερούς (δηλαδή τους σοσιαλδημοκράτες), δεν προτιμούν τους αυθεντικούς αριστερούς (κομμουνιστικά και άλλα αριστερά σχήματα), αλλά τους αυθεντικούς δεξιούς. Με άλλα λόγια, η θεωρία λέει ότι τα λαϊκά στρώματα αγαπούν τόσο πολύ την Αριστερά, ώστε ψηφίζουν ακροδεξιά. Καλό! Το άλλο, με τον σύζυγο που ευνούχισε εαυτόν για να τιμωρήσει τη μοιχό συμβία του, το ξέρετε;» («Οι παράξενες τροχιές της Αριστεράς», «Καθημερινή» 11.11.2007).

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τους οιονεί «νικητές» των εκλογών κι ας αυτοί έρχονται δεύτεροι. Μην ξεχνάμε ότι το 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν ήρθε δεύτερος στη Γαλλία, το αριστερό τσούρμο πανηγύριζε την άνοδο της τροτσκίστριας Αρλέτ Λαγκιέρ, που είχε βγει πέμπτη. Οι σποραδικές εκλάμψεις κάποιων αριστερών κομμάτων (ασχέτως αν οι Οικολόγοι της Βαυαρίας αύξησαν το ποσοστό τους γιατί κινήθηκαν προς το κέντρο) αποτελούν για τον χώρο παραμυθία. Είναι πρωτίστως επιχείρημα για μιαν άλλη θεωρία που λέει ότι σε έναν κόσμο που από την Βραζιλία μέχρι την Ιταλία πάει με τις πάντες ακροδεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει.

Επειτα υπάρχει και η βολή του παρελθόντος. Τα στελέχη του πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν με τα ληγμένα εισιτήρια του περασμένου αιώνα. Νομίζουν ότι θα κερδίζουν εκλογές καταγγέλλοντας τους αντιπάλους τους ως «ακροδεξιούς». Κούνια που τους κούναγε και θα τους κουνάει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή