Αντωνης Κοτσακάς: Σφαγές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν όλα είχαν διευθετηθεί πριν από την κάλπη. Η ψηφοφορία για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τα χαρακτηριστικά των πασοκικών σφαγών με τις οποίες ανετράφη ο Αντώνης Κοτσακάς. Η σύνθεση του οργάνου ήταν δεδομένη πριν από την ψηφοφορία. Διακυβευόταν μόνο η σειρά εκλογής. Αλλά αυτό το λίγο –το γόητρο δωματίου– αποδείχτηκε πολύ.

Η πρωτιά του Κοτσακά έχει, βέβαια, τον συμβολισμό που αυτομάτως της αποδόθηκε. Είναι ζωντανό τεκμήριο της οικοδόμησης του πλειοψηφικού ΣΥΡΙΖΑ με την ύλη της πασοκικής αποσύνθεσης. Ομως, στην εκλογική επίδοση του άλλοτε υπασπιστή του Τσοχατζόπουλου δεν αντανακλάται μόνο το υπεραναλυμένο παρελθόν του κυβερνώντος κόμματος. Αντανακλώνται και οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί του παρόντος.

Η κατάταξη των 21 μελών του καθοδηγητικού κομματικού οργάνου συνιστά, σύμφωνα με τους ειδήμονες, τη ρεβάνς του Νίκου Παππά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να είχε αναζητήσει στον πρόσφατο ανασχηματισμό ένα πιο βαρύ χαρτοφυλάκιο για τον ίδιο και ένα εκλογικά πιο χρήσιμο χαρτοφυλάκιο για τον συνημμένο του υπουργό Υποδομών. Του χρεώνουν ότι προσπάθησε να επηρεάσει και την αλλαγή σκυτάλης στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Αμφότερα τα εγχειρήματα προσέκρουσαν στην αντίσταση των «53» και της παλαιάς φρουράς της Κουμουνδούρου – Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη. Στην προχθεσινή κάλπη, όλοι οι άσπονδοι σύντροφοι του Παππά προσγειώθηκαν κάτω από τη μέση – εκτός από τον Τσακαλώτο που κατετάγη ένατος στους 21, θέση όχι και πολύ τιμητική για τον πιο σημαντικό υπουργό της κυβέρνησης. Ενδεικτικά: ο πρόεδρος της Βουλής ήρθε 12ος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 16ος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τρίτος από το τέλος.

Γιατί έχει ενδιαφέρον αυτή η μαρκίζα της κομματικής γραφειοκρατίας; Γιατί αποτελεί, λένε, καθρέφτη του υποκείμενου ενδοσυριζαϊκού διχασμού πάνω σε δύο στρατηγικές επιλογές: Πρώτον, τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά. Και, δεύτερον, τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο.

Την ώρα που ο νέος γραμματέας του κόμματος σαλπίζει «αποπασοκοποίηση», κοτσακοποιείται η κορυφή της Πολιτικής Γραμματείας και κουρουμπλίζεται η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την ώρα που η εσωκομματική μειοψηφία ζητεί να μπει, έστω και όψιμα, χαλινός στον υπουργό Αμυνας, η πλειοψηφία δηλώνει έτοιμη να ανεχτεί τα πάντα –ακόμη και «ιδέες» για αμερικανική βάση στη Μακρόνησο– προκειμένου να μη διακινδυνεύσει το πλάνο του συνεταιρισμού μέχρι την άνοιξη του 2019.

Μοιάζει απίθανο αυτές οι ημιυπόγειες εντάσεις να κλιμακωθούν σε ρήξη πριν από τις εκλογές. Ο φιλοπασοκικός και φιλοκαμμενικός ΣΥΡΙΖΑ του Παππά και του Κοτσακά θα πορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ της αριστερής ορθοδοξίας του Σκουρλέτη και του Φίλη μέχρι τις εκλογές. Τα σεισμικά ρήγματα θα μείνουν επιφανειακά, αλλά αδρανή. Μέχρι να τα ηλεκτρίσει η εκλογική ήττα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή