Απολογία Μαυρίδη για το σκάνδαλο της Siemens

Απολογία Μαυρίδη για το σκάνδαλο της Siemens

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια σιωπής μίλησε χθες στο Εφετείο της Αθήνας το κεντρικό πρόσωπο του τομέα τηλεπικοινωνιών της Siemens στην Ελλάδα, o κ. Πρόδρομος Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης αρνήθηκε ότι είχε καταβάλει παράνομες πληρωμές («μίζες») από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας και επέρριψε ευθύνες στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας, εξηγώντας ότι το 2006 έκανε ό,τι μπορούσε για να του «φορτώσει» τα ποσά που ήταν «σταθμευμένα» στην Ελβετία για «κάθε χρήση». Στο δικαστήριο παρουσίασε έξι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες απηλλάγη, στα χρόνια που μεσολάβησαν από το άνοιγμα της υπόθεσης, για όλα τα αδικήματα (δωροδοκία, απιστία), τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελβετία. O  Μαυρίδης, τον οποίο ενήγαγε η Siemens ζητώντας του 8 εκατ. στην Ελλάδα και 5 εκατ. (από κοινού με τον κ. Χριστοφοράκο) στη Γερμανία, κέρδισε τον πρώην εργοδότη του και στα πολιτικά δικαστήρια. Μάλιστα, σε μια περίπτωση –στο αστικό δικαστήριο του Μονάχου σε πρώτο βαθμό– ο δικαστής χαρακτήρισε την αγωγή της Siemens «ανήθικη», καθώς έκρινε ότι ο κ. Μαυρίδης χειριζόταν κονδύλια για λογαριασμό του πρώην εργοδότη του, της ίδιας της Siemens δηλαδή.

Σε ό,τι αφορά την εξέτασή του από τρεις υπαλλήλους της Siemens την άνοιξη του 2006, οπότε και καταγράφηκε σε εσωτερικό έγγραφο χωρίς υπογραφές ότι παραδέχθηκε πως χρησιμοποιούσε τα μυστικά κονδύλια για «μίζες», ο κ. Μαυρίδης αρνήθηκε ότι το έγγραφο είχε τη σύμφωνη γνώμη των φερόμενων ως συντακτών του. «Με “στήσανε” για να με απολύσουν χωρίς αποζημίωση», προσέθεσε και χρονολόγησε τη σχετική απόφαση από συζήτηση στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο (ΚΔΣ) της μητρικής εταιρείας στον Ιανουάριο του 2006, οπότε, σύμφωνα με τον πρώην προϊστάμενό του Γκάνσβιντ, δύο άλλα μέλη του ΚΔΣ συζητούσαν για την ανάγκη λήψης διοικητικών μέτρων εις βάρος του.

Το μεγαλύτερο μέρος της απολογίας του κ. Μαυρίδη αφορούσε το κατά πόσον ο ΟΤΕ υπέστη ζημία από την εκτέλεση της σύμβασης 8002 με τη Siemens (σ.σ. η σύμβαση είχε συναφθεί από τον προκάτοχό του Γεωργίου). Ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι οι τιμές της Siemens ήταν χαμηλότερες από της Intracom και, απαντώντας στο επιχείρημα ότι η ανώριμη τεχνολογία αγοραζόταν σε ψηλές τιμές από τον ΟΤΕ, είπε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση ο ΟΤΕ να αγοράσει ανώριμη τεχνολογία», φέρνοντας ως παράδειγμα υλικό του τομέα ευρείας ζώνης που δεν αγοράσθηκε από τον ΟΤΕ (σ.σ. για 500 εκατ. δραχμές), καθώς ο οργανισμός δεν είχε ακόμα αποφασίσει ποια τεχνική λύση θα ακολουθούσε για τη σύνδεση του ΚΑΦΑΟ με το κέντρο πριν η σύνδεση φθάσει στον τελικό χρήστη.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι έως το 2000 τα υλικά που παραδίδονταν στον ΟΤΕ δεν παράγονταν σε μεγάλους αριθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει «στενότητα υλικού» και οι τιμές να είναι ανεβασμένες, αλλά μετά το 2000 η παραγωγή αναπτύχθηκε, και ως εκ τούτου οι τιμές έπεσαν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Καθώς η σύμβαση 8002 «είναι ακόμα ανοικτή» και οι εγγυητικές εν ισχύι, αν ο ΟΤΕ έχει ακόμα αντιρρήσεις μπορεί να επιμείνει σε ανατιμολόγηση. «Αλλά δεν το κάνει, γιατί δεν τον συμφέρει», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή