Τα ναρκωτικά «πνίγουν» τα ΑΕΙ

Τα ναρκωτικά «πνίγουν» τα ΑΕΙ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται τα προβλήματα με τους διακινητές και τους χρήστες ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού διαπιστώνεται ότι η πολιτεία απλώς κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η ηγεσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ – πρώην ΑΣΟΕΕ) απειλεί να κλείσει το ίδρυμα, καθώς νέα πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δημιουργήθηκε σε δρόμο παραπλεύρως του ιδρύματος –στην οδό Αντωνιάδου– όπως και στην οδό Μασσαλίας στη Νομική Σχολή και παλαιότερα στην οδό Τοσίτσα στο ΕΜΠ. Στο ΑΠΘ, το γνωστό από το 2017 αντίστοιχο πρόβλημα «μεταφέρθηκε» από την Πολυτεχνειούπολη στο κτίριο της Φιλοσοφικής.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ηγεσία του ΟΠΑ είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως για το πρόβλημα των διακινητών και των χρηστών ναρκωτικών, που από το Πεδίον του Αρεως περνούσαν στους ισόγειους χώρους του ιδρύματος. Ενώ αρχικά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και αμβλύνθηκε, τώρα οξύνθηκε εκ νέου. «Η διοίκηση του ΟΠΑ έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμοδίους φορείς, καθώς και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει, μεταλλάσσεται, αλλά δεν επιλύεται», λέει η Σύγκλητος, κάνοντας λόγο για θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες στους γύρω δρόμους, για δυσάρεστες οσμές και έλλειψη καθαριότητας. «Δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και των εργαζομένων στο ΑΕΙ, προκαλούν φόβο, με επακόλουθο οι φοιτητές να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα», προσθέτει η Σύγκλητος και προειδοποιεί: «Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες της πολιτείας, η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει αν είναι εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος». «Το μείζον είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΟΠΑ Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

Την ίδια στιγμή, φοιτητές από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ αναφέρουν ότι, λόγω των ναρκωτικών, κυριολεκτικά φοβούνται να κυκλοφορήσουν. «Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο της σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο, που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση, είτε διακίνηση, είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών. Ηδη οι φοιτητές φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου που εγκαταλείπεται στην τύχη του», λένε σε κείμενο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες έμποροι απείλησαν πανεπιστημιακό που επιχείρησε να μιλήσει σε τηλεοπτικό κανάλι για το θέμα. «Σήμερα υποδεχόμαστε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Είναι λυπηρό την ίδια στιγμή το ίδρυμα να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Εισαγγελική παρέμβαση για «Ρουβίκωνα»

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν οι δραστηριότητες της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», μέλη της οποίας έχουν ανοίξει γραφείο στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εγείροντας σειρά ερωτημάτων για το πανεπιστημιακό άσυλο και προκαλώντας αντιδράσεις των καθηγητών της Σχολής.

Με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου απέστειλε έγγραφη παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Φιλοσοφική και να διαπιστωθεί εάν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως για παράδειγμα εκείνο της διατάραξης κοινής ειρήνης, που μεταφράζεται σε παραβίαση της πανεπιστημιακής τάξης. Η προκαταρκτική θα ανατεθεί σε εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες δράσης του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή. Η εισαγγελική παρέμβαση εκτιμάται ως σημαντική κίνηση λόγω του ότι εκδηλώθηκε και στο ανώτατο δυνατό δικαστικό επίπεδο, καθώς σηματοδοτεί την αντίδραση των εισαγγελικών αρχών στις πρακτικές της συγκεκριμένης συλλογικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή