Η αθόρυβη μετανάστευση εταιρειών

Η αθόρυβη μετανάστευση εταιρειών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε τέσσερις θέσεις και η χώρα κατατάσσεται πλέον στην 57η θέση στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γνωστού για τη σύνοδο που οργανώνει κάθε δύο χρόνια στο γραφικό Νταβός της Ελβετίας.

Ορισμένοι νομίζουν ότι πρόκειται απλά για μία ακόμη στατιστική. Δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα. Αυτή που οδηγεί μεγάλες εταιρείες να μετακομίζουν στο εξωτερικό. Κάποιοι υποκρίνονται ότι αγνοούν ότι τα τελευταία χρόνια δεν μεταναστεύουν μόνον οι άνθρωποι, συνήθως επιστήμονες με γνώσεις και εργασιακή πείρα. Μεταναστεύουν και εταιρείες. Ομιλοι όπως η Βιοχάλκο, η ΦΑΓΕ, η Coca-Cola 3E μετέφεραν ήδη αθόρυβα, όσο μπορούσαν, την έδρα τους σε πιο ευνοϊκές χώρες, ενώ και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ κάνει το ίδιο. Θα είναι μια βελγική εταιρεία με διεθνή παρουσία και εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Το παράδοξο είναι ότι αυτές οι εταιρείες αντί να εκφράσουν με κάποιον τρόπο την αλήθεια που είναι αυτονόητη, ότι δηλαδή «μεταναστεύουν» για να επιβιώσουν, εκπέμπουν μηνύματα που φαίνονται υποκριτικά. Δείχνουν ενοχική συμπεριφορά. Μερικοί προβάλλουν το κοινωνικό έργο που προσφέρουν και άλλοι τονίζουν ότι αγαπούν την Ελλάδα. Προφανώς, όπως όλοι.

Η ανομολόγητη αλήθεια που αποφεύγουν, είναι ότι έγινε ασύμφορη η διατήρηση στην Ελλάδα έδρας μιας εταιρείας με διεθνή δραστηριότητα. Η αποτίμηση που έχουν, εφόσον είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι χαμηλή. Αν επιχειρήσουν να δανειστούν από ξένες τράπεζες το επιτόκιο που μπορούν να πετύχουν είναι υψηλό αφού ξεκινάει πάνω από το επιτόκιο που δανείζεται η χώρα. Η πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι περιορισμένη.

Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά, καταφέρνουν να έχουν κέρδη τα οποία στη συνέχεια πρέπει να (υπερ)φορολογηθούν στην Ελλάδα, ενώ οι ανταγωνιστές τους φορολογούνται πολύ λιγότερο κι έχουν άμεση πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Γι’ αυτό επιλέγουν να έχουν προοπτικές ανάπτυξης και να κάνουν φιλανθρωπίες στην Ελλάδα.

Παρόμοια πρακτική ακολουθούν και ξένες εταιρείες. Δημιουργούν ή διατηρούν στην Ελλάδα κέντρο κόστους ή και κέντρο πωλήσεων. Διεθνής εταιρεία software έχει δημιουργήσει στην Αθήνα κέντρο παραγωγής προγραμμάτων που απασχολεί δεκάδες ειδικούς. Καλό για την απασχόληση προγραμματιστών. Τα κέρδη όμως από τα προγράμματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα εμφανίζονται σε άλλες χώρες και δεν τους ενδιαφέρει η φορολογία κερδών.

Η διεθνής κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Φόρουμ βαθμολογεί τις χώρες και όσον αφορά τις αγορές προϊόντων, την πραγματική οικονομία. Στην κατάταξη αυτή η θέση της χώρας είναι ακόμα χαμηλότερη. Είμαστε στην 63η θέση, όπως προκύπτει από απαντήσεις σε υποκατηγορίες. Μια από αυτές αφορά την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και είμαστε στην 112η θέση από τις 140 χώρες. Υπάρχουν χειρότερα; Ναι. «Προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά οι φόροι και οι επιδοτήσεις στον ανταγωνισμό;» διερευνά η έρευνα με αποκαλυπτικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε στην 118η θέση, μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Προφανώς δεν υπάρχει χειρότερη επίδοση. Λάθος. Οσον αφορά τη «σταθερότητα», «υγεία» του τραπεζικού συστήματος, οι απαντήσεις τοποθέτησαν τη χώρα στην 137η θέση. Πριν από το κύμα πωλήσεων τραπεζικών μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή