Το Κονκλάβιο (21/10/18)

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετώντας τους επιβάτες από το τρένο

Στο περίφημο προεκλογικό τρέιλερ των ΑΝΕΛ το 2015, ο Π. Καμμένος καθησύχαζε τους ψηφοφόρους του ότι θα κρατούσε το τρένο του μικρού και άπειρου Αλέξη στις ράγες. Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, κρίνω σκόπιμο να γυριστεί νέο βίντεο, στο οποίο ο Καμμένος δεν θα κρατά το τρένο στις ράγες, αλλά αντ’ αυτού θα πετάει τους νόμιμους επιβάτες από το τρένο. Και άντε μετά να τους κατευνάσεις…

Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι χθες αναμενόταν να γίνει στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας κανονική τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Αλ. Τσίπρα. Το αναφέρω επειδή ακούω ότι η πρώτη απόπειρα κατευνασμού του τσουνάμι Κοτζιάς δεν έγινε από τον Ν. Βούτση που έσπευσε την Πέμπτη μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες να τους παραπέμψει για εξηγήσεις στον Π. Καμμένο. Εγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που τηλεφώνησε στον Κοτζιά το βράδυ της παραίτησης σε μια προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί πλήρως το τρένο. Να υποθέσω ότι μετά τον Καμμένο προστέθηκε και ο Κοτζιάς στη λίστα των ανθρώπων που μιλούν μόνο με τον Τσίπρα;

Ποτέ δεν ξέρεις…

Πληροφορούμαι, πάντως, ότι την επομένη ο τέως πλέον υπουργός πέρασε από το υπουργείο και ενημέρωσε για τα εκκρεμή θέματα. Μαθαίνω δε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζεται να αναλάβει για τα μυστικά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία δεν βρίσκει και αντίθετη την κυβέρνηση. Ας πούμε, μπορεί να συμφωνεί και ο Π. Καμμένος (που δεν έχει μεγάλο ποσό απορρήτων στο υπουργείο του). Ισως η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι το όλο θέμα μπορεί να λειτουργήσει ως κάθαρση για τις βαριές κουβέντες που αντηλλάγησαν. Μπορεί και όχι. Διότι με τον Κοτζιά ποτέ δεν ξέρεις.

Deja vu

Μαζί με τη συζήτηση για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, κάποιοι θυμήθηκαν και υποθέσεις του παρελθόντος (επί Αντ. Σαμαρά στο ΥΠΕΞ). Με την αφορμή, σημειώνω ότι μετά τον θόρυβο του ’94 περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ο Σαμαράς είχε πάει στον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα και του είχε ζητήσει να διενεργήσει έρευνα. Το πόρισμα του τότε εισαγγελέα εφετών Γ. Κουβέλη (!) που την ανέλαβε έξι μήνες μετά αποφαινόταν ότι ο πρέσβης Μαν. Καλαμίδας είχε κάνει σωστή διαχείριση.

Ωραίο μου μπάχαλο

Μια ωραία ατμόσφαιρα τις προάλλες στην εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργάνωσε το Iδρυμα Κων. Τσάτσου. Κάποιοι ομιλητές ένιωσαν τέτοια οικειότητα με το περιβάλλον –ή με τους συνομιλητές τους– εν προκειμένω ήταν ο Ν. Φίλης και ο Γ. Καμίνης – ώστε έπαθαν κρίση ειλικρίνειας. Ας πούμε, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει η συνταγματική αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, το σημαντικό είναι «να ματαιώσουμε τα σχέδια της Ν.Δ. για μία δεκαετία να αναθεωρήσει το Σύνταγμα λόγω της συνταγματκής απαγόρευσης να εκκινήσει νέα διαδικασία για πέντε χρόνια». Κανονικά αυτός είναι ο ορισμός του πολιτικού κυνισμού. Και η εικόνα στον ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε ρόλο «μπαχαλάκη» με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020.

Τρέμε Σαλβίνι!

Για το κόμμα «Μακρόν» που θα κατέβαινε στις ευρωεκλογές θα δείξει. Αυτό που πάντως σίγουρα θα έχει παρουσία στην Αθήνα, στο συνέδριο του Ποταμιού, είναι το κόμμα του Erasmus, καθώς θα δώσει το «παρών» ο Αντρέα Βένζον, πρόεδρος του Volt. Πρόκειται για το κίνημα-κόμμα της γενιάς του Erasmus που ξεκίνησε από το Facebook και φέρει μήνυμα φιλοευρωπαϊκό. Τρέμε Σαλβίνι!

Τελευταία διατάγματα

Η εννεασέλιδη επιστολή παραίτησης δεν ήταν το μόνο με το οποίο ασχολήθηκε ο Κοτζιάς πριν παραιτηθεί. Τα δύο τελευταία διατάγματα που προώθησε, μου λένε ότι αφορούν την επιστροφή του Ανδρέα Φρυγανά και του Στέλιου Περράκη στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Θυμίζω ότι ο Φρυγανάς –ξεκίνησε ως άνθρωπός του, τώρα μη με ρωτάτε…– θα επιστρέψει από τη Μόσχα. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στο τελευταίο ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο, μαζί με την ακόμα πιο ενδιαφέρουσα απόφαση να μετακινηθεί στη Μόσχα η Τασία Αθανασίου, άνθρωπος εμπιστοσύνης του Κοτζιά και πρώην διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου. Εφόσον ο Φρυγανάς επιστρέψει, υποθέτω ότι ο άνθρωπος του Κοτζιά μετακινείται στη Μόσχα. Σημαίνει αυτό συνέχεια της πολιτικής του και ως προς τις διμερείς σχέσεις;

«Ναι» στην Πολιτική Προστασία

Οταν προσπαθήσεις πολύ για κάτι, το σύμπαν –εν προκειμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο– συνωμοτεί υπέρ σου για να πραγματοποιηθεί. Αναφέρομαι στο εγχείρημα του Χρήστου Στυλιανίδη (φωτ.) για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αυτό έλαβε ισχυρή και ομόφωνη στήριξη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ζητεί οι διαπραγματεύσεις για το rescEU να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Θυμίζω ότι ο Κύπριος επίτροπος είχε επιδοθεί σε μαραθώνιο ενημέρωσης στα κράτη-μέλη τον τελευταίο χρόνο. Η εφαρμογή της πρότασης θα αρχίσει εντός του 2019. Και φαντάζομαι ότι θα ήθελε να παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο για να μην το αφήσει στη μέση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή