Ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ και στην αγορά ηλεκτρισμού

Ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ και στην αγορά ηλεκτρισμού

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα της επιβάρυνσης που επίκειται στα τιμολόγια ρεύματος από τη μετακύλιση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2) αλλά και ενίσχυσης της λιγνιτικής παραγωγής, ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε την κατάργηση από το 2019 της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία επιβαρύνει τους προμηθευτές ενέργειας και κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών, αλλά και την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που επιβαρύνει τη λιγνιτική παραγωγή με 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει όφελος από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Επίσης, οι παραγωγοί ενέργειας θα έχουν όφελος της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που επιβλήθηκε το 2012 για να ενισχύσει τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Το μέτρο θα αντισταθμίσει εν μέρει την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την αύξηση του CO2, κυρίως όμως αυτό που επιδιώκεται είναι η ενθάρρυνση των υποψήφιων επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, αφού βελτιώνεται το κόστος λειτουργίας τους κατά 2 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των δύο μέτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση για την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη από 1/1/2019, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ενώ υπερασπίστηκε την επιβολή του το 2016 σημειώνοντας ότι δικαιώθηκε με το πέρας του χρόνου, καθώς συνέβαλε στην εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Το 2017 ο ΕΛΑΠΕ ισοσκελίστηκε, κλείνοντας με πλεόνασμα άνω των 40 εκατ. ευρώ και παραμένει σήμερα πλεονασματικός.

Η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ, η οποία δεν έχει μετακυλίσει μέχρι σήμερα το κόστος από την εφαρμογή του στα τιμολόγια, υποχρεώνοντας έτσι και τους εναλλακτικούς προμηθευτές να απορροφήσουν την επιβάρυνση που είχαν αναλογικά με το μερίδιό τους στη λιανική αγορά, ενώ παράλληλα θα δώσει ώθηση στον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τέλος προμηθευτή αποτελεί έναν από τους κατ’ εξοχήν εξωγενείς παράγοντες που επιβάρυναν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ την τελευταία τριετία και τον οποίο έχει στηλιτεύσει πολλές φορές ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης.

Η επίσπευση της κατάργησής του συνδέεται κυρίως με το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ που απειλεί με οικονομική ασφυξία το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού. Οι ίδιοι λόγοι υποχρεώνουν τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να υπαναχωρήσει από τη μέχρι πρότινος κάθετη θέση του να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Aπό τις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το θέμα αύξησης των τιμολογίων, καθώς η ανοδική κούρσα της τιμής των CO2 μηδένισε τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ενώ επανήλθε την περασμένη εβδομάδα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ρήτρα CO2 στην περίπτωση που το κόστος κινηθεί πάνω από τα 22 ευρώ ο τόνος.

H οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και ο αρνητικός αντίκτυπος της μετοχής της υποχρεώνουν τον υπουργό να ανακοινώσει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό την εφαρμογή ρήτρας CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/1/2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις επόμενες ημέρες. Ο σχεδιασμός που προωθείται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ προβλέπει αυξομειώσεις στα τιμολόγια με βάση τη μέση τιμή των CO2 το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή