Οι «Αδιάφθοροι» στο κυνήγι επίορκων αστυνομικών

Οι «Αδιάφθοροι» στο κυνήγι επίορκων αστυνομικών

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Oπως κοιμόμασταν, ξαφνικά ξύπνησα και είδα μέσα στο διαμέρισμα τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα, μάσκες και γάντια. Μας είπαν να μη φωνάζουμε γιατί είναι “Αστυνομία”. Μόλις πήγα να μιλήσω, ένας απ’ αυτούς με χτύπησε τρεις φορές στο πρόσωπο και στο σώμα. Επειτα, έδεσαν σε όλους τα χέρια, κάποιους πισθάγκωνα και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι. Οποιος από εμάς μιλούσε ή έκανε κάποια κίνηση που δεν τους άρεσε, τον χτυπούσαν. Καταλάβαμε τότε ότι δεν ήταν επιχείρηση της Αστυνομίας αυτό που συνέβαινε».

Ετσι περιέγραψε στον ανακριτή Πειραιά όσα εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου, ο ένας από τους αλλοδαπούς ενοίκους του διαμερίσματος της οδού Γέμελου 23 στη Νίκαια, μέσα στο οποίο βρέθηκε άγρια χτυπημένος ο 34χρονος αστυφύλακας. Η διερεύνηση του περιστατικού ανετέθη στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και η έως τώρα έρευνα μοιάζει να φέρνει στο φως κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για το τέταρτο «κρούσμα» που καταγράφεται σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων. Στις 16 Οκτωβρίου, οι «Αδιάφθοροι» συνέλαβαν αστυνομικό που υπηρετούσε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και πέντε μέρες αργότερα συνάδελφό τους, που υπηρετούσε στο αεροδρόμιο της Σάμου για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Μόλις την Πέμπτη, δύο ακόμα αστυνομικοί συνελήφθησαν για συμμετοχή σε ανάλογη υπόθεση. Και στις τέσσερις υποθέσεις υπάρχουν ενδείξεις ή και αποδείξεις για εμπλοκή και άλλων επίορκων αστυνομικών, εκτός των ήδη διωκομένων.

Η εισβολή

Η υπόθεση στη Νίκαια, με πρωταγωνιστή 34χρονο αστυφύλακα από τη Δίωξη Αθλητικής Βίας, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου. Από έγγραφα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», προκύπτει ότι τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα και κουκούλες full face εισέβαλαν σε δύο διαμερίσματα της οδού Γέμελου 23 στη Νίκαια, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους Πακιστανούς ενοίκους. Τους έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες και άρπαξαν κούτες με λαθραία τσιγάρα.

«Πήραν περίπου 15 κούτες. Τα είχαμε για δική μας χρήση, αλλά μερικές φορές, όταν είχαμε ανάγκη να φάμε, πουλούσαμε κάποια πακέτα. Εβαλαν τα τσιγάρα σε σακούλες και επιπλέον πήραν ό,τι λεφτά και κινητά βρήκαν πάνω μας ή στο σπίτι. Οι τρεις από τους κουκουλοφόρους πήραν τα πράγματα και έφυγαν. Ο ένας έμεινε πίσω, δεν ξέρω γιατί, είπε κάποια λόγια προς εμάς σε έντονο ύφος αλλά δεν κατάλαβα τι έλεγε. Τότε, ο ένας από εμάς που είχε καταφέρει να λυθεί του όρμησε για να τον ακινητοποιήσει και αμέσως, κάποιοι από εμάς, δεμένοι όπως ήμασταν, πέσαμε πάνω του για να βοηθήσουμε. Ετρεξα προς τα έξω και είδα ένα αυτοκίνητο και τους τρεις να βάζουν τα πράγματα μέσα και φώναξα “κλέφτες, καλέστε την Αστυνομία”».

Η περιγραφή των γεγονότων από τους αλλοδαπούς, που εκπροσωπήθηκαν στην ανάκριση από τον δικηγόρο Πειραιά Παναγιώτη Σιβιλιά, συμπίπτει με όσα είπαν στους «Αδιάφθορους» οι ένοικοι της οδού Γέμελου 23. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα κατάθεσης που έδωσε το πρωί της 18ης Οκτωβρίου μάρτυρας του περιστατικού: «Παρατηρώ τρία άτομα να μπαίνουν στην πολυκατοικία. Φορούσαν μαύρα ρούχα και το πιο σημαντικό φορούσαν κουκούλες full face (…) άκουσα το ένα άτομο να ρωτάει “τα πήραμε όλα;” και το άλλο να απαντάει “ναι, τα πήραμε όλα”». Στη συνέχεια, ο μάρτυρας προσθέτει: «Ακουσα από τον 3ο όροφο ένα άτομο να λέει στα ελληνικά “μην κουνιέστε θα σας γ… όλους” και αμέσως, ακολούθησαν φωνές, ουρλιαχτά και χτυπήματα».

Οι «Αδιάφθοροι» στο κυνήγι επίορκων αστυνομικών-1

Οι περίοικοι κατήγγειλαν το περιστατικό στο «100» και στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και αστυνομικοί από την Ασφάλεια Πειραιά. Μέσα στο διαμέρισμα βρήκαν τον συνάδελφό τους, δεμένο και άγρια χτυπημένο στο πρόσωπο καθώς και τους επτά αλλοδαπούς ενοίκους. Στο απολογητικό του υπόμνημα που συνέταξε με τη βοήθεια της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, ο αστυφύλακας που εκτελούσε –όπως ο ίδιος κατέθεσε– χρέη οδηγού του επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ισχυρίζεται ότι αιχμαλωτίστηκε από τους αλλοδαπούς όταν επιχείρησε να τους ελέγξει. Προέβαλε, μάλιστα ως άλλοθι το γεγονός ότι μέχρι λίγο πριν από το περιστατικό βρισκόταν στο Λουτράκι και επομένως ήταν αδύνατο να οργάνωσε τη ληστεία εις βάρος των Πακιστανών. Μάλιστα, περιέγραψε ως εξής τη σκηνή του άγριου ξυλοδαρμού του: «Με έριξαν κάτω και με το μαχαίρι μου έσκισαν τα χείλη, ενώ με τη λάμα με κοπανούσαν στα δόντια. Ημουν δεμένος πισθάγκωνα και με χτυπούσαν διαρκώς και ανηλεώς».

Οι κάμερες

Στο πλαίσιο της έρευνας, στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα (στις αναφορές τους μιλούν για αίματα στους τοίχους και στο ταβάνι του διαμερίσματος) και εντόπισαν βίντεο από δύο κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν η μία απέναντι από την πολυκατοικία των αλλοδαπών και η δεύτερη σε παρακείμενο δρόμο. Στα βίντεο εμφανίζονται στις 2.50 π.μ. οι κουκουλοφόροι να μπαίνουν στο διαμέρισμα και 50 λεπτά αργότερα να βγαίνουν απ’ αυτό κρατώντας στα χέρια τους τις σακούλες με τα τσιγάρα. Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει τα δεδομένα για τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν στο σημείο σε χρόνο πριν και μετά το περιστατικό και έχουν ενδείξεις για την ταυτότητα των υπολοίπων τριών ατόμων που συμμετείχαν στο περιστατικό.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2013 είχε έρθει στο φως πανομοιότυπη υπόθεση με εμπλοκή ειδικού φρουρού που υπηρετούσε στις ειδικές ομάδες που είχαν συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της «βαριάς» εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική. Ο ένστολος είχε κατηγορηθεί ότι, από κοινού με έναν Πακιστανό πληροφοριοδότη της Αστυνομίας, γνωστό με το ψευδώνυμο «Μπόμπι» και έναν ακόμα Ελληνα ιδιώτη, που τύγχανε μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου, πραγματοποιούσαν ληστείες εις βάρος Πακιστανών, που πωλούσαν λαθραία τσιγάρα σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και η Αγία Βαρβάρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ειδικός φρουρός (μερικά χρόνια αργότερα απαλλάχθηκε των κατηγοριών και επέστρεψε στο σώμα) και οι συνεργοί του τα ξημερώματα της 20ής Νοεμβρίου 2013 είχαν εισβάλει με προτεταμένα όπλα σε σπίτι Πακιστανών στο Αιγάλεω φωνάζοντας «αστυνομία» και είχαν αφαιρέσει χρήματα, λάπτοπ, δέκα κούτες τσιγάρα. «Είδα μέσα στο δωμάτιο δύο άνδρες που κρατούσαν ο πρώτος ένα μαύρο πιστόλι και ο δεύτερος χειροπέδες και ένα μαύρο ραβδί. Μας φώναζαν ότι είναι αστυνομικοί, να μείνουμε ξαπλωμένοι, να κοιτάμε το πάτωμα», είχε καταθέσει το ένα από τα θύματα. Εκείνη η υπόθεση είχε συσχετιστεί και με τη σύλληψη την ίδια περίοδο, του διοικητή του Β΄ Α.Τ. Αιγάλεω για εκβιασμό εις βάρος αλλοδαπού καταστηματάρχη.

Κύκλωμα με πλοκάμια σε Σάμο και Β. Ελλάδα

Ενδείξεις και όχι μόνον για τη δράση κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών με έδρα τη Σάμο και συμμετοχή αστυνομικών εκφράζουν στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα νέα επιχείρηση. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο αστυνομικοί.

Αφορμή υπήρξε η σύλληψη, την περασμένη Κυριακή, αστυφύλακα που υπηρετεί στο αεροδρόμιο της Σάμου, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να περάσει από το check in έναν 29χρονο Λίβυο, ο οποίος ήθελε να ταξιδέψει στη Σουηδία. Η υπόθεση ήρθε στο φως χάρη στη μαρτυρία του αλλοδαπού, ο οποίος κατήγγειλε ότι ενώ πλήρωσε στο κύκλωμα 5.000 ευρώ για να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Κ», οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. διέθεταν εδώ και μήνες πληροφορίες ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει» στο αεροδρόμιο και είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο νησί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.

Το «ραντεβού»

Ο αλλοδαπός κατέθεσε ότι μπήκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο από τον Εβρο με προορισμό του τη Σουηδία, όπου ζει η γυναίκα του. Ταξίδεψε στην Αθήνα και συνάντησε άτομο ονόματι «Rachid». Του κατέβαλε 5.000 ευρώ προκειμένου να τον προμηθεύσει με πλαστό ισπανικό διαβατήριο και το αεροπορικό εισιτήριο για την απευθείας πτήση Σάμος – Στοκχόλμη. Αρχικά ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να ταξιδέψει τη 15η Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος του έδωσαν νέες οδηγίες και τον προέτρεψαν να επιβιβαστεί σε πτήση που αναχωρούσε την 20ή Σεπτεμβρίου. Οπως του είπαν, εκείνη την ημέρα στο check in του αεροδρομίου είχε βάρδια αστυφύλακας που συνεργαζόταν με το κύκλωμα. Ο 29χρονος πήγε την προκαθορισμένη μέρα και ώρα στο αεροδρόμιο με το πλαστό ισπανικό διαβατήριο ανά χείρας και όλα έμοιαζε να εκτυλίσσονται βάσει σχεδίου. Ωστόσο, εντελώς τυχαία και ενώ στο τέλος της ουράς τον αλλοδαπό περίμενε ο αστυφύλακας, στη διαδικασία παρενέβη νεαρή αστυνομικός, η οποία αφού έλεγξε το διαβατήριο του 29χρονου του απαγόρευσε την επιβίβαση και του ζήτησε να απομακρυνθεί από την πύλη. Οι «αδιάφθοροι» φέρεται να κατέγραψαν τον κατηγορούμενο αστυνομικό να κάνει νοήματα στον αλλοδαπό, προειδοποιώντας τον να απομακρυνθεί από τον έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα αστυνομικός, για να ελέγξει την πλαστότητα του εγγράφου, πληκτρολόγησε στο… Facebook το ονοματεπώνυμο που αναγραφόταν στο πλαστό διαβατήριο και διαπίστωσε πως η φωτογραφία στο Διαδίκτυο δεν αντιστοιχούσε στον άνδρα που είχε μπροστά της. Ο αστυφύλακας συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράνομη οπλοκατοχή, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν κλομπ, σιδηρογροθιές κ.ά. Για την υπόθεση της παράτυπης διακίνησης διατάχθηκε περαιτέρω έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή