Θετική ατζέντα η απάντηση Μητσοτάκη στην πόλωση

Θετική ατζέντα η απάντηση Μητσοτάκη στην πόλωση

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσο η κυβέρνηση επενδύει στον διχασμό, τόσο εγώ θα μιλάω για το αύριο», είναι μια επαναλαμβανόμενη αποστροφή που χρησιμοποιεί στις τελευταίες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έκανε την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της πανεπιστημιακής κοινότητας –σε μια εκδήλωση που δεν είχε κομματικό χαρακτήρα– μιλώντας αναλυτικά για το σχέδιό του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε σαφές στίγμα εξωστρέφειας, αλλά και πρόθεσης να αποκαταστήσει τους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταργώντας το άσυλο με τη σημερινή του μορφή και συγκρουόμενος με πάσης φύσεως «Ρουβίκωνες».

Δεν είναι το μόνο στίγμα που θα δώσει, καθώς από δω και στο εξής ο τρίτος όροφος της Πειραιώς εστιάζει σε εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τις θέσεις της Ν.Δ. για κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα και τους πολίτες. Στο ζήτημα της Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 14 Νοεμβρίου σχεδιάζεται μεγάλη εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμά του και για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνεχείς παρεμβάσεις

Δεν είναι η μόνη, καθώς αντίστοιχες εκδηλώσεις με παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. προγραμματίζονται και για άλλες θεματικές με κορύφωση το συνέδριο της Ν.Δ. που θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία. Οσο ο πιθανός χρόνος των εκλογών πλησιάζει –όλες οι εκτιμήσεις της Πειραιώς οδηγούν στο σενάριο του Μαΐου–, τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης θα ξεδιπλώνει το δικό του αφήγημα. Και μπορεί στις δημοσκοπήσεις να κυριαρχεί συχνά η αίσθηση ότι οι πολίτες θέλουν να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά προκύπτει και θετική ψήφος προς τη Ν.Δ. Αυτήν επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει η Πειραιώς, για να μπορέσει να έχει σύμμαχο την κοινωνία στην εφαρμογή του προγράμματός του.

Και αυτή τη στρατηγική της θετικής ατζέντας –με παράλληλη κριτική προς την κυβέρνηση– θα ακολουθήσει μέχρι το συνέδριο της Ν.Δ. Το συνέδριο θα εκλέξει μεν όργανα, ωστόσο, δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας, καθώς όλα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για εκλογές, αποκτά εκλογικό χαρακτήρα. Εκεί, επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. είναι να πείσει για το δικό του αφήγημα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για την ετοιμότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας άμεσα. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται δεδομένο ότι εκτός από τους κεντρικούς προγραμματικούς άξονες του σχεδίου του που θα παρουσιάσει, θα προαναγγείλει και τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Κυρίαρχη εκτίμηση στο στενό περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι πρώτες 100 μέρες μιας κυβέρνησής του θα είναι κρίσιμες και θα δώσουν τον τόνο και το ύφος της διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει. Ηδη προ ημερών ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας ενώπιον 200 πανεπιστημιακών διεμήνυσε ότι ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί κατά τους πρώτες τρεις μήνες μιας δικής του κυβερνητικής θητείας. Τούτων δοθέντων, από το συνέδριο αναμένεται να προαναγγείλει ότι στα άμεσα νομοσχέδια που θα καταθέσει αμέσως μετά μια νίκη της Ν.Δ. θα είναι το φορολογικό, νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα ασφάλειας και νέο εκλογικό νόμο, μεταξύ άλλων. Η ασφάλεια και η εκπαίδευση, λένε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., αποτελούν βασικά στοιχήματα για τον ίδιο. Διαμηνύουν ακόμη ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω και ότι θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος.

Ολα τα σενάρια ανοιχτά

Στην Πειραιώς εκτιμούν –λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις τελευταίες μετρήσεις– ότι η στρατηγική τους επιβραβεύεται. Την ίδια ώρα, θεωρούν ότι η εικόνα «παρακμής» και «αποσύνθεσης» που εκπέμπει η κυβέρνηση, με αφορμή τα «αλληλοκαρφώματα» και τις ύβρεις υπουργών, αφήνει όλα τα σενάρια για το μέλλον και για τον χρόνο των εκλογών ανοικτά. Κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι –εφόσον η κυβέρνηση περάσει και στον σκόπελο της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών– ότι είναι αδύνατον ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχίσει για πολύ με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Πολλώ δε μάλλον με ένα «συνονθύλευμα» σκόρπιων βουλευτών που θα προέρχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, και από τους ΑΝΕΛ, κάτι που θα σήμαινε ευθεία ρήξη του κ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

«Το πραγματικό δίλημμα του κ. Τσίπρα είναι ο τρόπος που θα συνεχίσει, καθώς θα διαλύσει δημοσίως με τις επιλογές του το κόμμα Καμμένου», έλεγαν από την Πειραιώς, όπου μιλούν για πολιτικό αδιέξοδο. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βρει άλλου είδους πλειοψηφία, παρά μόνο αν διαλύσει τους ΑΝΕΛ, ενσωματώνοντας δυο – τρεις βουλευτές τους. Θεωρούν, ωστόσο, ότι μια τέτοια λύση είναι θνησιγενής και αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά, ακόμη και για εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ν.Δ. συνέχισε ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε να αναδεικνύει την υπόθεση Κοτζιά – Καμμένου, καθιστώντας σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης της Δικαιοσύνης, την επαύριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Πέρα από την επιμονή της Ν.Δ. να ζητεί τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά, η Πειραιώς διατυπώνει πίσω από τις γραμμές ήδη το αίτημά της, εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αυτή να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει τους 151 με ψήφο εμπιστοσύνης. Αν δεν το πράξει, η Ν.Δ. θα καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης, αξιώνοντας να μετατραπεί σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή