ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση ψάχνει ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Οχι» στην εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα και να βγει από τη δύσκολη θέση με «ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης», λέει η Ν.Δ. Η θέση της Πειραιώς έχει επί της ουσίας προδιαγραφεί εδώ και καιρό, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ρίξει το γάντι πολλές φορές στον Αλ. Τσίπρα να συμφωνήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα αναθεωρητέα άρθρα και να κρίνουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Η Πειραιώς επέστρεψε και πάλι την μπάλα στο κυβερνητικό γήπεδο, θυμίζοντας τι δεν συζητεί καν ο ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον πρωθυπουργό έστω την ύστατη στιγμή να φανεί «πολιτικά ώριμος».

Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν αναμενόμενη η θέση που έλαβε η Πειραιώς, απαντώντας στην επιστολή του κ. Τσίπρα και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λόγω του «παραπαίοντος κυνικού συνεταιρισμού» με τους ΑΝΕΛ αναζητεί «εναγωνίως» πλειοψηφίες για να μείνει λίγο ακόμα στην εξουσία, εξ ου και «θυμήθηκε» τη συνταγματική αναθεώρηση. Εμμέσως πλην σαφώς, η Ν.Δ. διαμηνύει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που «καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις».

Και επαναλαμβάνει την εκπεφρασμένη θέση της ότι η χώρα χρειάζεται ευρεία και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή περνά, θυμίζει η Ν.Δ., μέσα από την πρόταση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι το γάντι για τη συνταγματική αναθεώρηση είχε πετάξει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα και από το Βελλίδειο, απ’ όπου είχε επαναλάβει την πρόταση και είχε διαμηνύσει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει ούτε στην εργαλειοποίηση του Συντάγματος για εκλογικούς λόγους, ούτε θα συνδράμει ώστε να χαθεί μια ευκαιρία για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα (όπως την αλλαγή του άρθρου 16 που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, για την οποία προ ημερών επανέλαβε ενώπιον της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι θα αγωνιστεί η Ν.Δ. με όλες της τις δυνάμεις»). Πηγές της Πειραιώς, μάλιστα, έλεγαν ότι η βασική διαφωνία δεν αφορά μόνο το άρθρο 16, αλλά και σειρά άλλων άρθρων που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στην ενδοκομματική του συζήτηση. Οπως σημείωναν, «το 103 μέσω του οποίου θέλουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια.

Το 106 που εμείς θεωρούμε αναγκαίο να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και βέβαια το 110 μέσω του οποίου εμείς προτείνουμε την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας, ή το 101 που η Ν.Δ. εισηγείται να ενταχθούν η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο», άρθρα τα οποία επί του παρόντος αρνείται να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με στόχο να αναδείξει το «προσχηματικό» της όλης συζήτησης, η Ν.Δ. υπογραμμίζει ακόμη ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει «για μια γενναία συνταγματική αλλαγή» και απευθύνει πρόσκληση/σύσταση στον πρωθυπουργό «να αποδειχθεί έστω για μία φορά πολιτικά ώριμος».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ