Η επανεκλογή ενός συνεπούς φιλέλληνα

Η επανεκλογή ενός συνεπούς φιλέλληνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε ημέρες οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες δεν ψηφίζουν για πρόεδρο, αλλά για το ένα τρίτο των γερουσιαστών και το σύνολο των βουλευτών. Οπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση του είδους, μεταξύ των υποψηφίων υπάρχουν και αρκετοί που διάκεινται θετικά προς την Ελλάδα, των οποίων η παρουσία είναι χρήσιμη για τη χώρα μας, ενίοτε καθοριστική. Αυτή τη φορά μεταξύ των νομοθετών που διεκδικούν την επανεκλογή τους είναι και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πιο θερμός και ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα όταν οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία της Γερουσίας.

Θυμίζει τον παντοδύναμο Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί (ο γιος του, Τζον Σαρμπάνης, είναι βουλευτής της πολιτείας του Μέριλαντ όπου γερουσιαστής είναι ένας άλλος φίλος της Ελλάδας, ο Κρις Βαν Χόλεν).

Αυτή τη στιγμή ο Μενέντεζ είναι από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά την Ελλάδα και την Κύπρο – επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη Μεγαλόνησο τόσο για λόγους αρχής όσο και λόγω της προσωπικής φιλίας που διατηρεί με ηγετικά στελέχη της ομογένειας, κυρίως τους δραστήριους Ελληνοκύπριους Νίκο Μούγιαρη και Τάσο Ζαμπά από τη Νέα Υόρκη, και τον Εντι Ζεμενίδη από το Σικάγο. Αυτές οι προσωπικές σχέσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει και τις απόψεις του για το Κυπριακό.

Ο επί δώδεκα χρόνια γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, πρώην προέδρου φαρμακευτικής εταιρείας και πρώην υπευθύνου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά η διαφορά κρίνεται αναστρέψιμη.

Εάν ο Ελληνισμός, ελλαδικός και κυπριακός, «χάσει» τον Μενέντεζ, θα έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα. Με ομιλίες, επιστολές, και επισκέψεις, ο έμπειρος Δημοκρατικός νομοθέτης έχει αναδείξει πτυχές σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Εχει αναλάβει πρωτοβουλίες, άλλες φορές μόνος του κι άλλες από κοινού με συναδέλφους του, για την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό, αλλά και την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε επανειλημμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ακροάσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος, έχει θέσει αιχμηρές ερωτήσεις σε ακροάσεις διπλωματών, τον διορισμό των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις «πάγωσε» όταν δεν έκρινε ικανοποιητικές τις απαντήσεις που του έδιναν.

Την άλλη Τρίτη διακυβεύονται πολλά, όχι μόνο για την Αμερική, τον Τραμπ, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει τα αναγκαία ανακλαστικά, οργάνωση και χρήματα για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία στη Γερουσία του ισχυρότερου υποστηρικτή της. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να πετύχει. Οι κάθε είδους αντίπαλοι της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή θα πανηγυρίζουν εάν «φύγει από τη μέση» ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο «ενοχλητικός» γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή