Το Κονκλάβιο (01/11/18)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόρτα» με επιχειρήματα

Ολοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα. Εχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πάντα ευγενικός τρόπος να το εκφράσεις αυτό στην πολιτική. Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάνω απ’ όλα ευγενής, αποφάσισε να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ποταμιού να απευθύνει ομιλία στο συνέδριο. Εξηγούμαι: θα ήταν εντελώς άκομψο να εμφανιστεί ο Κυριάκος στο «Σινέ Κεραμεικός» στην… ας πούμε επανίδρυση (μπορεί και επαναδιάλυση) του Ποταμιού και να τους πει να ζήσουν να το θυμούνται… Δηλαδή ότι η «αυτόνομη πορεία» είναι μια χίμαιρα.

Ωραίες ιδέες…

Πολύ περισσότερο, φαντάζομαι, ότι δεν θα ήθελε να χαλάσει το κλίμα και τη φιέστα αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία οι περισσότεροι ποταμίσιοι, προεξάρχοντος του Σταύρου Θεοδωράκη, θέλουν να ψηφίσουν. Τούτων δοθέντων και επειδή προφανώς θέλει να αφήσει ανοικτή την πόρτα της μετεκλογικής συμπόρευσης –έστω σε επίπεδο ιδεών– και κυρίως να τους αφήσει ανεπηρέαστους να λάβουν τις αποφάσεις τους χωρίς να δημιουργήσει επεισόδια, αποφάσισε να μην πάει. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι αντ’ αυτού θα μιλήσει στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Φαντάζομαι ότι θα τους πει ότι οι ιδέες τους ήταν και παραμένουν χρησιμότατες, καθώς ήταν πάντα κόντρα στον λαϊκισμό που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή παρακμή… Εγώ, πάλι, πιστεύω ότι ωραίες ιδέες είναι οι εφαρμόσιμες.

Απιστίες και σοκολατάκια

Μένω στο συνέδριο του Ποταμιού, καθώς η Ελλάδα δεν φημίζεται για τα σκανδιναβικά της ήθη, πολλώ δε μάλλον στην πολιτική. Αναφέρομαι στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μαθαίνω ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δηλώσει παρουσία ή αν θα «σνομπάρει» τους άλλοτε συνοδοιπόρους. Το βέβαιο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να εμφανιστεί. Λογικό. Οπως το έθεσε πηγή μου, «όταν κάποιος έχει απιστήσει και έχει χαλάσει ένα γάμο, δεν πας στα γενέθλιά του με σοκολατάκια». Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι του σερβίρεις δηλητήριο. Το λέω επειδή στη Χαρ. Τρικούπη υπήρξε εισήγηση να στείλουν στο συνέδριο τον Κώστα Μπαργιώτα ή τον Παναγιώτη Καρκατσούλη (αμφότεροι άλλοτε Ποτάμι…). Θα μπορούσε, βέβαια, να πάει ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Δεν ξέρω ποιο σενάριο είναι χειρότερο.

Στη Μόσχα, αδελφές μου

Δεν γνωρίζω αν ως άλλες αδελφές του Τσέχοφ είχατε αγωνία για τη… φυγή του Αλέξη Τσίπρα προς τη Μόσχα, ειδικά μετά την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στη ρωσική πρωτεύουσα. Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σίγουρα δεν λειτούργησε ως προπομπός της πρωθυπουργικής επίσκεψης, ούτε υπήρχε ποτέ σκέψη να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό τον Δεκέμβριο στην επίσημη επίσκεψη. Αυτός που θα συνοδεύσει τον Τσίπρα είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι θα ταξιδέψει στη Μόσχα και στις 29 Νοεμβρίου για να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο της μεικτής διυπουργικής επιτροπής.

Και στην Ουάσιγκτον

Το καλύτερο, βέβαια, σας το κράτησα για το τέλος. Ο Κατρούγκαλος θα είναι αυτός που θα συναντήσει στις 13 Δεκεμβρίου τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον. Θυμίζω ότι ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά για το περιεχόμενο της νέας στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας. Και για τους άπιστους Θωμάδες, σημειώνω ότι ήδη υπήρξε σχετική συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον Τζέφρεϊ Πάιατ.

Αριστερή ευαισθησία

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Δημήτρης Βίτσας έχουν επισκεφθεί κανένα hotspot, πολλώ δε μάλλον μετά τις τραγικές εικόνες από τη Μόρια που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Τουλάχιστον, τα επισκέπτεται η αντιπολίτευση. Και αυτά που βλέπει δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση. Το διαπίστωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη χθεσινή του αιφνιδιαστική μετάβαση στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Δύο γιατροί όλοι κι όλοι για 800 άτομα, τα οποία φιλοξενούνται –ευφημισμός– σε χώρο που μετά βίας χωρά 700. Οι μετανάστες παραπονέθηκαν και για έλλειψη φαγητού. Σαν την αριστερή ευαισθησία δεν έχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή