Ανάδειξη των διαφορών από Μητσοτάκη

Ανάδειξη των διαφορών από Μητσοτάκη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόσημο των προτάσεων της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στρέφει το βλέμμα της η Πειραιώς, καθώς αυτές, όπως διαμηνύεται, θα καθιστούν εντελώς σαφείς και ξεκάθαρες τις διαφορές της Ν.Δ. από την κυβερνώσα παράταξη και μέσα από τις γραμμές θα απεικονίζουν ακόμη σαφέστερα τη διαπίστωση ότι ο μόνος λόγος που άνοιξε την υπόθεση της αλλαγής του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας είναι προκειμένου να «χειραγωγήσει»το Σύνταγμα και να το φέρει στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό, διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλήσει μόνο για την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και θα παρουσιάσει μια ευρύτερη σειρά προτάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο που δεν εξαντλούνται μόνο στις fast track διαδικασίες για τις επενδύσεις, που επανειλημμένα έχει δεσμευθεί ότι θα προωθήσει ως πρωθυπουργός, αλλά περιλαμβάνουν τη συνολική λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του κράτους. Οι τελευταίες περνούν μέσα από την οργάνωση του κράτους, αλλά και μέσα από την αξιολόγηση. Το σημείο είναι κομβικό, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ουδόλως ενδιαφέρεται ο πρωθυπουργός για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ουσία της και ότι πρόκειται για έναν τακτικισμό αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα κυβερνητικής συνοχής, ο οποίος μάλιστα μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση.

Καμία δέσμευση

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Πειραιώς ξεκαθαρίζουν ότι η συμμετοχή της στη συζήτηση δεν προεξοφλεί τη στάση της επί συγκεκριμένων άρθρων (παρότι θα ήταν μάλλον απίθανο να μην ψηφίσει το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, υπόθεση που είχε ανοίξει ως νέος βουλευτής ο κ. Μητσοτάκης το 2006, χωρίς, πάντως, την κατανόηση του τότε ΣΥΡΙΖΑ). Πολύ περισσότερο, ακόμη κι αν διαμορφωνόταν κάποια συναίνεση για κάποια άρθρα, αυτό προφανώς δεν δεσμεύει τη Ν.Δ., εφόσον έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, να αλλάξει τα άρθρα στην κατεύθυνση που επιθυμεί και προφανώς όχι σε αυτήν που επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση. Οπως και να έχει, η συζήτηση θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, εξ ου και στην Πειραιώς θεωρούν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. δεν ξεχνάει το μέτωπο της οικονομίας. «Υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, πολλαπλασιασμός των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, συρρίκνωση της οικονομικής ελευθερίας, αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες και πιστωτική συρρίκνωση: αυτή είναι η “κανονικότητα” της κυβέρνησης Τσίπρα», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για κατάσταση «παραλυτικής στασιμότητας», για την οποία έχουν ευθύνη και η κυβέρνηση και οι θεσμοί. Σκληρή γλώσσα για τα φαινόμενα βανδαλισμών που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποίησαν οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πλήρη απάθεια» ως προς την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή