Στον πατέρα Αλεξ Καρλούτσο και στην πρεσβυτέρα Ξανθή απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Αθηναγόρας»

Στον πατέρα Αλεξ Καρλούτσο και στην πρεσβυτέρα Ξανθή απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Αθηναγόρας»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια συγκινητική βραδιά που έφερε κοντά μερικά από τα εκλεκτότερα μέλη της ομογένειας στην Αμερική αλλά και κορυφαίες προσωπικότητες των ΗΠΑ, όπως ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στις 27 Οκτωβρίου, 1.400 προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Νέα Υόρκη για να τιμήσουν τον πατέρα Αλεξ Καρλούτσο και την πρεσβυτέρα Ξανθή που ήταν οι εφετινοί νικητές του βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας».

Στον πατέρα Αλεξ Καρλούτσο και στην πρεσβυτέρα Ξανθή απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Αθηναγόρας»-1

O πατήρ Αλεξ (δεύτερος από δεξιά) με την πρεσβυτέρα Ξανθή παραλαμβάνουν το βραβείο «Αθηναγόρας» από τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1986. Απονέμεται από το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα των εν Αμερική Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάθε χρόνο σε ένα πρόσωπο ή μία οργάνωση που υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα (1886-1972), μία από τις μεγάλες σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας που είχε αφήσει τη σφραγίδα του και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προτού γίνει επικεφαλής στο Φανάρι.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκει κανείς τους προέδρους Κάρτερ και τον νεότερο Μπους, τη Μητέρα Τερέζα, τον Ελι Βιζέλ, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Τζο Μπάιντεν και τον ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη. Πέρυσι βραβεύθηκαν η Αιμιλία Καμβύση και ο Στρατής Βαλαμιός, δύο κάτοικοι της Λέσβου που έχουν δώσει τον δικό τους αγώνα για να βοηθήσουν τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί.

Στον πατέρα Αλεξ Καρλούτσο και στην πρεσβυτέρα Ξανθή απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Αθηναγόρας»-2

Ο πατήρ Αλεξ και η πρεσβυτέρα Ξανθή μαζί με τα τρία τους παιδιά και τα εννιά εγγόνια στην τιμητική βραδιά.

Ο πατήρ Καρλούτσος –Father Alex για όσους έχουν γνώση της ομογένειας– έχει προσφέρει για δεκαετίες την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία, στο Πατριαρχείο και βέβαια στον ελληνισμό της Αμερικής. Ηταν ο ιερέας που θήτευσε κοντά σε τρεις αρχιεπισκόπους Αμερικής και βοήθησε με την αποτελεσματικότητά του και την άοκνη εργατικότητά του. Η πρεσβυτέρα έχει ενσαρκώσει τις αρετές της ταπεινότητας και του αλτρουισμού, φροντίζοντας όχι μόνον την πολυμελή της οικογένεια αλλά κυριολεκτικά όποιον έχει ανάγκη. Ηταν, λοιπόν, δικαιολογημένα η συγκίνηση αλλά και θερμοί λόγοι που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Αξίζει να αναφερθεί πως χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του ζεύγους στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι ο πατήρ Καρλούτσος συνεισφέρει στην ζεύξη της Ορθοδοξίας με τους θεσμούς των ΗΠΑ. Λόγο εκφώνησαν ο Tζο Μπάιντεν, ο αδελφός του βραβευθέντος Τζέιμς Καρλούτσος, για να ακολουθήσει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Εμμανουήλ Γαλλίας που μίλησε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Το «παρών» έδωσε βέβαια σύσσωμη η οικογένεια Καρλούτσου με τα τρία παιδιά του ζεύγους και τα εννέα εγγόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή