«Μάζεψε» τις απώλειες το Χρηματιστήριο

«Μάζεψε» τις απώλειες το Χρηματιστήριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το μπαράζ αρνητικών εκτιμήσεων για την… τύχη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών στους δείκτες της MSCI και τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν εκ νέου τόσο στις μετοχές τους όσο και σε μεγάλο μέρος του ταμπλό, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε στις τελικές δημοπρασίες να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες και να κλείσει σε οριακά αρνητικό έδαφος, μετά την ενεργοποίηση κάποιων αγοραστών στα χαμηλά ημέρας. Ωστόσο, το κλίμα στο Χ.Α. έχει γίνει εξαιρετικά εύθραυστο το τελευταίο διάστημα, μετά και τις εξελίξεις γύρω από τη Folli Follie, την υπόθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεσώ POS, την αλλαγή έδρας της «Τιτάν», αλλά και τις φήμες για άλλες εταιρείες οι οποίες θα ακολουθήσουν στα βήματά της, γεγονός που κάνει όλο και πιο δύσκολη την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, συντηρώντας έτσι τους προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09%, στις 618,84 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το -1,45%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,20%, στις 1.633,63 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε πτώση 0,57%, ο τραπεζικός δείκτης στο -0,59% και στις 487,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,6 εκατ. ευρώ.

Αν εξαιρέσουμε τις «άγαρμπες» κινήσεις του τραπεζικού κλάδου, οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι κάνουν προσπάθεια βάσης, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και με τις αποτιμήσεις να μοιάζουν δελεαστικές σε κάποιες περιπτώσεις, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Από την άλλη, μέχρι τις 13 του μήνα που θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αν τελικά έχουμε έξοδο ή όχι και σε ποιες μετοχές από τον MSCI, ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να αμύνεται, θυμίζοντας πως η όποια εφαρμογή θα γίνει στις 30 του Νοεμβρίου. Στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, με τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών να έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις που «τρέχουν» περισσότερο, όπως το Μακεδονικό και οι συντάξεις. Το ότι ο τραπεζικός κλάδος χάνει περίπου τη μισή του κεφαλαιοποίηση από αρχές του έτους είναι ίσως και το πιο σημαντικό δεδομένο και μάλιστα σε μια φάση που τα stress tests απέχουν χρονικά. Φαίνεται ότι ο κλάδος συνεχίζει να είναι το μεγάλο «βαρόμετρο» για την αγορά και είναι αυτός που μπορεί να δίνει ρευστότητα όταν κινείται ανοδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή