Κυρ. Μητσοτάκης: Αριστερός Ορμπαν ο Αλ. Τσίπρας

Κυρ. Μητσοτάκης: Αριστερός Ορμπαν ο Αλ. Τσίπρας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ν.Δ. θα διαφυλάξει την αναγκαιότητα για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή και ότι δεν θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να θυσιάσει την ευκαιρία, όπως συνέβη στο παρελθόν, απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει σε μια «εργαλειακή» αναθεώρηση. Παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να φέρεται ως «αριστερός Oρμπαν της Μεσογείου» και τον κάλεσε να πάψει να «ονειρεύεται ανατροπή της πολιτειακής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης».

Εξαπολύοντας εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την οικονομία, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες υπουργών της, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε ζήτημα «συριζοποίησης» του Συντάγματος και χαρακτήρισε το κείμενο των προτάσεων που κατατέθηκαν «ένα αντιδραστικό αναχρονιστικό τέλμα, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο πίσω». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακουμπά βασικά κεφάλαια, όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη, η καλή νομοθέτηση και η δημοσιονομική σταθερότητα, επιχειρώντας, όπως είπε, «να φέρει στα δικά του μέτρα όλο το πολιτικό σύστημα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Αριστερός Ορμπαν ο Αλ. Τσίπρας-1

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για ατελέσφορες προτάσεις για δημοψηφίσματα ή επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ανά εξάμηνο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για την απλή αναλογική και επανέλαβε την πρότασή του να υπερψηφιστεί τώρα το σύνολο των άρθρων προς αναθεώρηση από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, από «μια μεγάλη, διευρυμένη πλειοψηφία της Βουλής, ώστε στην επόμενη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ριζική αναθεώρηση». Επί της ουσίας και οι βουλευτές της Ν.Δ. εξέλαβαν τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. ως προειδοποίηση στον πρωθυπουργό ότι, αν αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων, η Ν.Δ. διατηρεί το δικαίωμα στην επόμενη Βουλή να «κάψει» τη σημερινή αναθεώρηση.

Τρεις επιλογές

Μιλώντας για την ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τρεις επιλογές: απλή πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι, όμως, που δεν θα άρμοζε σε τέτοια ψηφοφορία, απευθείας εκλογή από τον λαό ή εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα πέραν της Βουλής. Ανέφερε ότι το ζήτημα τον προβληματίζει και δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις, καλώντας τους βουλευτές του να τις καταθέσουν. «Εφόσον η Κ.Ο. προτάξει κάτι καλύτερο, είναι αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση τις επόμενες ημέρες που θα περιλαμβάνει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές των αλλαγών.

Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση τόσο για τη συμμετοχή της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και για την κατεύθυνση και το πνεύμα των προτεινόμενων αλλαγών. Προβληματισμό για την απόφαση της Ν.Δ. να μετάσχει στη συζήτηση εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον ο Δημήτρης Σταμάτης, συνδέοντάς τον με το αν είναι πρέπουσα αυτή η στάση μέσα σε ένα περιβάλλον όξυνσης. «Πρέπει να είμαστε παρόντες για να αναδείξουμε τη δημαγωγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξουμε τις δικές μας προτάσεις», φέρεται να του απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Εντός της συνεδρίασης, όπου πλην των αντιπροέδρων του κόμματος και του εισηγητή Κώστα Τασούλα, τοποθετήθηκαν αρκετοί βουλευτές, ετέθησαν διάφορα ζητήματα, όπως ο προσυνταγματικός έλεγχος των νομοσχεδίων, που έχει τεθεί και άλλες φορές, ώστε να μην έρχεται κατόπιν εορτής το ΣτΕ και να κρίνει τα νομοσχέδια αντισυνταγματικά, η θέσπιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (από τον Γ. Κουμουτσάκο), η καλύτερη αναδιατύπωση του άρθρου 24, που εμποδίζει τις επενδύσεις, και άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή