Δεν… ράγισε από την κρίση η «Κρύσταλλα Βασιλείου»

Δεν… ράγισε από την κρίση η «Κρύσταλλα Βασιλείου»

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στο Βασιλικό της Ευβοίας, που ξεκίνησε το 1960 από τη δραστηριότητα του ιδρυτή της Δημήτρη Βασιλείου στην τοπική αγορά κοπής και τοποθέτησης υαλοπινάκων, αναπτύσσεται σήμερα με ραγδαίους ρυθμούς στην ξένη και εγχώρια αγορά.

Τα υψηλών προδιαγραφών κρύσταλλά της κοσμούν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και επιβλητικές θαλαμηγούς στο Κατάρ. Είναι τοποθετημένα σε εμπορικά κέντρα στη Γερμανία και στην Κύπρο αλλά και σε πολλά αεροδρόμια εντός και εκτός Ελλάδος. Τα προτιμά για καταστήματά της σε χώρες του Περσικού Κόλπου η Luis Vuitton αλλά και κατασκευαστές κατοικιών στο Ισραήλ. Είτε με απευθείας εξαγωγές είτε μέσω πωλήσεων σε εργολάβους που εκτελούν έργα τρίτων η «Κρύσταλλα Βασιλείου ΕΠΕ» ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς ο κύκλος εργασιών της αυξάνεται με ρυθμούς άνω του 15% τα τελευταία λίγα χρόνια και μαζί του και η λειτουργική αλλά και η καθαρή κερδοφορία της. Και όλα αυτά χρηματοδοτούνται με ίδια κεφάλαια από την κερδοφορία της επιχείρησης και με πρακτικά μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και μικρές μόνον ενισχύσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Το 2012, ο κύκλος εργασιών της ήταν στα επίπεδα των 2,6 εκατ. ευρώ, αλλά μέσα σε πέντε χρόνια υπερδιπλασιάστηκε και το 2017 διαμορφώθηκε στα 6,1 εκατ. ευρώ. Η εικόνα το 2018 αναμένεται να είναι περαιτέρω βελτιωμένη εξηγούν πηγές της διοίκησης.

«Εργαζόμαστε νυχθημερόν ο αδελφός μου, εγώ, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρείας για να καταφέρουμε αυτά που καταφέρνουμε», εξηγεί η Μαρία Βασιλείου, κόρη του ιδρυτή της επιχείρησης και δεύτερη βασική μέτοχος μετά τον αδελφό της Βασίλη που για μία ακόμη φορά έλειπε αυτή την εβδομάδα για δουλειές στο εξωτερικό. Η εταιρεία, με δικό της τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων αλλά και πιστοποιημένη για όλη την γκάμα κρυστάλλων που παραδίδει, έχει αποκτήσει τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τις αγορές του εξωτερικού.

Συνεργασίες με εργολάβους

Οι καινούργιες δουλειές έρχονται με κόπο αλλά έρχονται και οι ικανοποιημένοι πελάτες στέλνουν με τη σειρά τους νέους. Μέχρι σήμερα η Vasiliou Glass Technologies (VAS) όπως είναι ο διεθνής διακριτικός της τίτλος έχει εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της στο εξωτερικό. Οχι όλο όμως απευθείας αλλά μέσω συνεργατών: παραδίδει κρύσταλλα σε εργολάβους που έχουν συμβάσεις στο εξωτερικό και αυτοί με τη σειρά τους τα αξιοποιούν. Ομως ακόμα και έτσι το 20% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από απευθείας δικές της εξαγωγές. Και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μαζί με τη συνολική οικονομική δραστηριότητά της, καθώς η εταιρεία και διατηρεί τις συνεργασίες της με άλλους κατασκευαστές και επιδιώκει την απευθείας παρουσία της στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική ίσως των μεγεθών που μπορεί να αναλάβει η VAS είναι η τελευταία δουλειά που τρέχει αυτό τον καιρό για την κατασκευή του νέου εμπορικού κέντρου Zaha Hadid στη Βηρυτό του Λιβάνου. Ενα αρχιτεκτονικά έμφορτο με υαλοπίνακες εμβληματικό οικοδόμημα στο κέντρο της πόλης, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ένα από τα καινούργια μοντέρνα τοπόσημα της πόλης. Και η κρυστάλλινη «επιδερμίδα» του θα είναι ελληνική.

Στη Vasiliou Glass Technologies εργάζονται 80 άνθρωποι που μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν ολοκληρώσει περί τα 300 υψηλών απαιτήσεων projects σε 20 διαφορετικές χώρες και σε συμμόρφωση με 30 διαφορετικές διεθνείς προδιαγραφές. Προδιαγραφές που έχουν μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος πως η Vasiliou Glass Technologies παραδίδει όχι μόνον τυπικούς (Standard Glass) υαλοπίνακες αλλά και κρύσταλλα μείωσης θορύβου (Noise Reduction), διακοσμητικά, με αντοχή στη φωτιά, ειδικά κρύσταλλα για τον τομέα της προστασίας και ασφάλειας, δομικά στοιχεία από γυαλί, ενεργειακά (ηλιακού ελέγχου και χαμηλής θερμικής εκπομπής, κρουστά για χρήση στη ναυπηγική βιομηχανία) και πολλούς ακόμα ειδικούς τύπους που δεν μπορούν να παραχθούν παρά από λιγοστούς κατασκευαστές.

Επιπλέον, έχει αντιμετωπίσει την πρόκληση της μεταφοράς. Διότι η εξαγωγή υαλοπινάκων είναι αυτονόητα μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Η εταιρεία συσκευάζει τα προϊόντα της ανάλογα με τις απαιτήσεις των εταιρειών μεταφοράς, τον προορισμό, τους εξειδικευμένους ισχύοντες κανονισμούς της χώρας προορισμού και το είδος του μέσου μεταφοράς.

Μια οικογενειακή επιχείρηση που ανταγωνίζεται διεθνείς κολοσσούς

Η «Κρύσταλλα Βασιλείου» είναι στον χώρο του υαλοπίνακα από τη δεκαετία του 1960, καθώς αποτελεί τη διάδοχο εταιρεία του μικρού καταστήματος που άνοιξε πριν από μισό και πλέον αιώνα ο πατριάρχης της οικογενείας, ο Δημήτρης Βασιλείου. Την εταιρική μορφή «Κρύσταλλα Βασιλείου ΕΠΕ» την έλαβε το 2003. Δραστηριοποιείται με κύριο αντικείμενο την κατεργασία και μορφοποίηση επίπεδου γυαλιού.

Προμηθεύεται κατά κύριο λόγο πρώτες ύλες, τις οποίες αποθηκεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της και κατόπιν παραγωγικής διαδικασίας (ίδια παραγωγή) στο εργοστάσιό της, τα διαθέτει στην εγχώρια αγορά και τα εξάγει μέσω δικών της μεταφορικών μέσων και μεταφορικών μέσων τρίτων προς στους πελάτες της. Η έδρα της βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 12.000 τ.μ. στη βιομηχανική ζώνη Βασιλικού και διαθέτει χώρο αποθήκης 1.500 τ.μ. Τώρα αναπτύσσει επιπλέον 7.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς η ανάπτυξή της χρειάζεται χώρο. Ετσι η επιχείρηση εξοπλίζεται με σύγχρονες εγκαταστάσεις και θέτει ως στόχο την ανάπτυξή της με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων της. Ετσι, παρά την κρίση στον ισολογισμό της δεν εμφανίζονται δάνεια, ενώ η κερδοφορία της επιτρέπει νέες επενδύσεις και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής της. Ο Βασίλης και η Μαρία Βασιλείου έχουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους την τεχνολογική πρωτοπορία και τη συνεχή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, αναζητούν διαρκώς καινοτομίες και μεθόδους που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αγορά. Με τις νέες τεχνολογίες που πλέον διαθέτουν, πέρα από τα συνήθη είδη και τις επεξεργασίες τους, έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα παραγωγής θερμικά επεξεργασμένων μονολιθικών (float) υαλοπινάκων, επιστρωμένων (coated) υαλοπινάκων, ακόμα και «μαλακής» επιστρώσεως (soft coated low-e) με συντελεστή θερμικής εκπομπής (emissivity) έως και 0,01.

Πρωτοποριακές μέθοδοι

Επίσης, με την ένταξη στην παραγωγή της νέας μονάδας παραγωγής πολυστρωματικών (laminated glass) υαλοπινάκων, για πρώτη φορά στην Ευρώπη υπάρχει η δυνατότητα συγκόλλησης όλων των τύπων υαλοπινάκων ακόμα και «μαλακής» επιστρώσεως (soft coated low-e) με συντελεστή θερμικής εκπομπής (emissivity) έως και 0,01.

Αν όλα αυτά ακούγονται ως άγνωστες λέξεις στους αμύητους στον κόσμο του γυαλιού, αρκεί να συγκρατήσουν πως η ελληνική αυτή επιχείρηση στο Βασιλικό της Ευβοίας μπορεί να συναγωνιστεί ακόμα και τους πιο μεγάλους ομίλους του κλάδου διεθνώς. Αλλωστε, τα τελευταία έτη έχουν προστεθεί στο δυναμικό της νέες μονάδες παραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν μηχανήματα θερμικών επεξεργασμένων (Tempered ή Toughened) υαλοπινάκων, θερμικών ενισχυμένων (Heat Strengthened) υαλοπινάκων, επεξεργασίας τεχνητής γήρανσης με τη μέθοδο του Heat Soak Test, πολυστρωματικών (laminated) υαλοπινάκων, ψηφιακής κεραμικής ή οργανικής εκτύπωσης, υδροκοπής καθώς επίσης μονάδα επεξεργασίας & κοπής CNC.

Η εταιρεία για να καλύπτει τις ανάγκες της χρησιμοποιεί έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών προμηθευτών, κάτι που παράλληλα της επιτρέπει να περιορίζει και την εμπορική της εξάρτηση. Η προμήθεια υλικών εξετάζεται κατά περίπτωση σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκάστοτε αναγκών αλλά οι κυριότεροι προμηθευτές είναι η βελγική AGC Glass Europe Sales NV, η Guardian Europe S.A R.L. από το Λουξεμβούργο, η Guardian Oroshaza Korlatolt Felelossegu Tarsas AG από την Ουγγαρία, η ρουμανική Saint-Gobain Glass, η βελγική Solutia Europe, η ιταλική Pilkington NSG Group S, η ισραηλινή Phoenicia America Israel LTD Ισραήλ και η ιταλική Riovetro.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή