Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο λόγω τραπεζών

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο λόγω τραπεζών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ετυμηγορία» της MSCΙ έσβησε απότομα τα όποια χαμόγελα προκάλεσε στην αγορά η είδηση για το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, αφού η «έξοδος» των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank από τον δείκτη MSCI Ελλάδας έπεσε σαν κεραυνός στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δεν είχε αποτιμήσει μια τέτοια εξέλιξη. Οι έντονοι κλυδωνισμοί και οι ισχυρές ρευστοποιήσεις έδωσαν το «παρών» με το «καλημέρα» τις συνεδρίασης, στέλνοντας τις τράπεζες έως και στο -13%, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα 15νθήμερο γεμάτο αναταράξεις και έντονη μεταβλητότητα, αφού οι αλλαγές που αποφάσισε η MSCΙ θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, και μέσα σε αυτό το διάστημα τα ξένα χαρτοφυλάκια θα προχωρήσουν σε αρκετές ανακατατάξεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 634,64 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -2,13%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,74% στις 1.668,72 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,81% στις 1.008,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 7,10% στις 484,21 μονάδες ενώ έφτασε να υποχωρεί μέχρι τις 475,94 μονάδες (-8,68%) και ο τζίρος ανέβασε ρυθμούς λόγω των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες και διαμορφώθηκε στα 56,65 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έκλεισε στο -2,96% ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και στο -5,30%, η Εθνικής έκλεισε στο -13,20% ενώ έφτασε έως και το -14,99%, η Eurobank έκλεισε στο -9,84% και έφτασε έως και το -14,75%, και η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 6,21% ενώ έφτασε έως και στο -9,09%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, «το χειρότερο σενάριο εξελίσσεται, τελικά, για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς ETE, Πειραιώς και Eurobank εξέρχονται του δείκτη MSCI Standard Greece και εισέρχονται στον MSCI Small Cap. Ολες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου, αλλά οι εκροές αναμένεται να «ταρακουνήσουν» τον τραπεζικό δείκτη, οδηγώντας τον, ενδεχομένως, μέχρι και σε νέα τοπικά χαμηλά. Ωστόσο, το σχέδιο για σημαντική μείωση των NPLs, που σύμφωνα με διαρροές προωθεί η ΤτΕ, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο, αν και «ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες», οι οποίες δεν γνωρίζουμε επισήμως πότε θα ανακοινωθούν (το Bloomberg αναφέρει τις 22 Νοεμβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή