Το Κονκλάβιο (15/11/18)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοκρατορία vs «Σοβιετίας»

Ομολογουμένως, η συζήτηση για το Σύνταγμα μοιάζει με μια ελιτίστικη υπόθεση που αφορά τον κόσμο των συνταγματολόγων και όχι τόσο τον απλό πολίτη. Τουλάχιστον, θεωρητικά. Διότι πρακτικά μπορεί να κρίνει αν μια χώρα θα γίνει αυτοκρατορία, ή… Σοβιετία. Κάπως έτσι, καθ’ υπερβολήν, αλλά αναφερόμενος, όπως συνηθίζει, σε ιστορικά παραδείγματα, τα εξήγησε χθες στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Ν.Δ. Για την ακρίβεια, ο Κώστας Τασούλας άρχισε να λέει διάφορα για τον βρετανικό φιλελευθερισμό και τη Βιομηχανική Επανάσταση που μετέτρεψε τη Βρετανία σε αυτοκρατορία, καθώς επέτρεπε και επέκτεινε την ατομική ιδιοκτησία, έναντι του παραδείγματος του σοβιετικού συντάγματος που απαγόρευε τα πάντα και εντέλει οδήγησε τα πράγματα σε πλήρη κατάρρευση.

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν πεθαίνει…

Δεν προπονούνταν μαζί, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκαν να τρέχουν μαζί. Αναφέρομαι στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αδωνι Γεωργιάδη, που εντελώς τυχαία διασταυρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Το «εντελώς τυχαία» μετέφερε ωτακουστής μου από χθεσινό πηγαδάκι Λοβέρδου και Γεωργιάδη στο Εντευκτήριο της Βουλής και ενώ ο δεύτερος κατανάλωνε ένα σακουλάκι πατατάκια…

Εκεί ο Λοβέρδος διηγείτο ότι έτρεχε πίσω από τον Αδωνι την Κυριακή και του φώναζε για να τον χαιρετήσει. Μάταια όμως. Ο Αδωνις έτρεχε μπροστά και δεν άκουγε τίποτα γιατί φορούσε ακουστικά. Βέβαια, όπως εξομολογήθηκε στο πηγαδάκι, κάποια στιγμή κάτι άκουσε, αλλά δεν γυρνούσε το βλέμμα του γιατί δεν ήξερε ποιος ήταν. Εντέλει έβγαλε τα ακουστικά, γύρισε το βλέμμα του και αντίκρισε τον Λοβέρδο. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν πεθαίνει. Το αναφέρω επειδή ο Λοβέρδος είπε εκείνη τη στιγμή στον Γεωργιάδη κάτι του τύπου «θα τερματίσω κι ας χρειαστεί να το κάνω έρποντας»…

…κι ας το χτυπούν

Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι το κλίμα μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο στο Εντευκτήριο, με αφορμή τα χθεσινά περί Σημίτη και Χρυσοχοΐδη, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να χτυπήσει με όλους τους τρόπους το ΠΑΣΟΚ. Και προκειμένου να του δώσει τη χαριστική βολή, αλλά και προκειμένου να δυσκολέψει την όποια μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. – ακόμη και τη σκέψη αυτής.

«Ολα στο περίπου…»

Ισως να φταίει το γεγονός ότι οι Ελληνες –ειδικά στην πολιτική– είθισται να θέλουν να είναι όλοι αρχηγοί (και όχι υπαρχηγοί), πρόεδροι αντί για αντιπρόεδροι. Αλλά ο πρωθυπουργός θέλοντας χθες να ψέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δήθεν δεν ξέρει τι λέει με τις προτάσεις που καταθέτει, του πέταξε τη μομφή ότι του θυμίζει τον «πρόεδρο του Εδεσσαϊκού». Οι μυημένοι είτε στο ποδόσφαιρο είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι αναφερόταν σε πρόσωπο που έχει γίνει διάσημο λόγω των διάφορων αλλοπρόσαλλων που έλεγε έπειτα από αγώνα ποδοσφαίρου. Το καλύτερο, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης, απαντώντας στον Τσίπρα, τον διόρθωσε ότι δεν πρόκειται για τον πρόεδρο, αλλά για τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού. Οπως το έθεσε, «για τον κ. Τσίπρα είναι όλα στο περίπου».

Κουίζ

Ποιος βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.Δ. αρνήθηκε να μετάσχει στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση επικαλούμενος φόρτο εργασίας;

Κοπτοραπτική

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά κάποια στιγμή στη χθεσινή ολομέλεια σημειώθηκε μια κάποια ένταση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ηταν όταν ο Τσίπρας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, διαστρέβλωσε τα γεγονότα. Ή, μάλλον, τα έκοψε και τα έραψε στα δικά του μέτρα. Για την ακρίβεια, είπε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ως εισηγητής της αναθεωρητικής πρότασης της Ν.Δ. είχε ταχθεί υπέρ των δημοψηφισμάτων. Πράγματι είχε ταχθεί –αν και όχι στην έκταση που προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ– μόνο που αυτή η πρόταση δεν «περπάτησε» ποτέ, γιατί δεν υπεγράφη από τους βουλευτές. Το υπενθύμισε ο Μεϊμαράκης φωνάζοντας από τα βουλευτικά έδρανα στον πρωθυπουργό. Εχω την εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν το περίμενε: έψαχνε τα χαρτιά του και περίπου υπαναχώρησε λέγοντας κάτι του τύπου «ε, εντάξει, ήταν πάντως πρόταση της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή