Ο ΑΔΜΗΕ αγνοεί την Ε.Ε. στη διασύνδεση Κρήτης

Ο ΑΔΜΗΕ αγνοεί την Ε.Ε. στη διασύνδεση Κρήτης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική μονομερών κινήσεων εξακολουθεί να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Εν αναμονή της παρέμβασης του επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για συμμόρφωση της ΡΑΕ με τις υποδείξεις της Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε χθες στην κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της διασύνδεσης.

Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει μονομερή ενέργεια τις αποφάσεις για απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ και ορισμού του SPV Aριάδνη Interconnection ως φορέα υλοποίησής του.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η μελέτη κατατέθηκε από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού Aριάδνη Interconnection, ενώ όπως σημειώνει η θυγατρική του έχει στα χέρια της από τις 9 Νοεμβρίου και την αναλυτική έρευνα βυθού.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη κόστους-οφέλους, καθώς και η μελέτη για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση και των δύο διασυνδέσεων (με Πελοπόννησο και Αττική), ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί η συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των γραμμών μεταφοράς και οι προμελέτες χωροθέτησης.

Προσπερνώντας τις ενστάσεις της Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ προχωράει στις απαραίτητες κινήσεις για την υλοποίηση της διασύνδεσης, επικαλούμενος τις δεσμεύσεις του έναντι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για ολοκλήρωση της διασύνδεσης το 2022.

«Η Aριάδνη Interconnection προχωράει στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει ο ρυθμιστής και προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τα τεύχη δημοπράτησης για τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος προγραμματίζεται να προκηρυχθεί εντός του α΄ τριμήνου του 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωσή του.

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τον ΑΔΜΗΕ κινείται η κυπριακή πλευρά και η εταιρεία Euroasia, που σύμφωνα με την Κομισιόν εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης της Κρήτης ως τμήμα της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ που έχει ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI), διασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε ποσοστό μέχρι και 60%.

Ο Εuroasia τηρώντας τις υποδείξεις των Βρυξελλών αλλά και ο διαχειριστής του συστήματος της Κύπρου, απέστειλαν στην Επιτροπή τα ονόματα των στελεχών που προτείνουν για μέλη της πενταμελούς επιτροπής, τη σύσταση της οποίας πρότεινε η Κομισιόν για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του συνολικού PCI (Kρήτη – Κύπρος – Ισραήλ).

Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου αντιπροσωπεία του Euroasia με επικεφαλής τον πρόεδρο στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, μετέβη στις Βρυξέλλες όπου και συναντήθηκε με τον επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, καλώντας τον να παρέμβει προς την ελληνική πλευρά για την υλοποίηση του έργου ως έχει σχεδιαστεί και τη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Η παρέμβαση Κανιέτε, η οποία και θα είναι καθοριστική στην περαιτέρω εξέλιξη του έργου, αναμένεται να εκδηλωθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή