Το Κονκλάβιο (16/11/18)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της περιπατητικής σχολής

Μια σπάνια, για να μην πω αφύσικη –δεδομένης της τοξικής συγκυρίας– εικόνα αντίκρισαν χθες το πρωί διαδρομιστές στο προαύλιο της Βουλής. Είδαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο με τον Κώστα Τασούλα να περπατούν και να συζητούν για αρκετή ώρα κάνοντας τον γύρο της Βουλής. Θυμίζω ότι αμφότεροι είναι εισηγητές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιστοίχως στην Επιτροπή που θα συζητήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, εξ ου και δεν πιστεύω ότι απλώς βγήκαν για να πάρουν τον αέρα τους.

Το χρονικό ενός θανάτου;

Εικάζω ότι διερευνούσαν το πεδίο πιθανών ή απίθανων συναινέσεων. Μαθαίνω ότι ο εισηγητής της Ν.Δ. ρώτησε περίπου τον εισηγητή της κυβέρνησης αν η συζήτηση θα μετατραπεί στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, ή αν υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί με την ένταξη περισσότερων άρθρων όπως θέλει η Ν.Δ. Οπως, ας πούμε τη διάταξη του άρθρου 2 για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα απήλλασσε ώς έναν βαθμό και τον Αλέξη Τσίπρα από την κατηγορία ότι μπαίνει σε μια συζήτηση προσχηματική. Η νεκροψία θα δείξει. Ελπίζω, όχι του Συντάγματος.

Δείπνο για λίγους

Μέχρι σήμερα νωρίς το απόγευμα θα βρίσκεται ανάμεσά μας ο Φρανσουά Ολάντ. Χθες το βράδυ, είχε τετ α τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε κλειστό δείπνο προς τιμήν του. Τόσο πριβέ ώστε δεν έλαβε χώρα στην τραπεζαρία του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά στο σαλόνι του δεύτερου ορόφου.

Μεταξύ άλλων, και πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας και του γενικού γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη Γιώργου Γεννηματά, παρόντες o πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και οι γνωστοί γαλλομαθείς Χάρης Παμπούκης (εκ Σορβόννης ορμώμενος και προσωπικός φίλος του Ζακ Αταλί) και Θεόδωρος Φορτσάκης. Το μενού είχε φυσικά ψάρι, φιλέτο μοσχαριού με λαχανικά ατμού, μους από λεμόνι και φρούτα και φυσικά ελληνικά κρασιά.

Παραφωνίες και συγχορδίες

Εντελώς συνειρμικά, μιλώντας για τον Ολάντ, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μετά βαΐων και κλάδων, ξεχνώντας βέβαια το «Ολαντρέου», θυμήθηκα τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτός εθεάθη χθες στο «Χίλτον» συνοδευόμενος από τον Παντελή Τζωρτζάκη –πρώην αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης– και αλλοδαπό άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων. Δεν ξέρω αν ήταν αυτός ο λόγος που άργησε να πάρει τηλέφωνο τον Κώστα Σημίτη… Ή επειδή μέχρι το τηλεφώνημα αντιστεκόταν στις πιέσεις που ακούω ότι του ασκούσαν σχετικά ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γιώργος Πεταλωτής. Τελικά υπέκυψε.

Μένω στο ΠΑΣΟΚ που –με εξαίρεση την παραφωνία της προαναφερθείσας καθυστερημένης αντίδρασης– εμφανίστηκε με ζηλευτή συγχορδία με αφορμή τα του Σημίτη. Κάποιες παλαιές καραβάνες της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν μάλιστα ότι όλο αυτό θα αυξήσει τη συσπείρωση σε επίπεδο βάσης.

Θεσμοθετώντας στρατηγική

Πώς θα σας φαινόταν αν η Ελλάδα προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και θεσμοθετούσε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συνερχόταν δύο φορές τον χρόνο –μία στην Αθήνα και μία στην Ουάσιγκτον– πάνω στο μοντέλο που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα και με άλλες χώρες; Το πρότεινε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο χθεσινό Thessaloniki Summit. Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τζέφρεϊ Πάιατ δήλωσε ότι συμφωνεί και ότι και οι Αμερικανοί έχουν αυτή τη σκέψη.

Ολγα αντί Βαγγέλη

Χθες, σας έβαλα κουίζ για τον βουλευτή και πρώην υπουργό της Ν.Δ. που ζήτησε να εξαιρεθεί από συμμετοχή στην Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν αναφερόμουν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά σε πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε καν κατά τη σύσταση της Επιτροπής. Πάντως, και ο Μεϊμαράκης, συνειδητοποιώντας ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά και ότι οι εργασίες θα τραβήξουν δύο μήνες, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαιρεθεί λόγω φόρτου εργασίας. Εγώ, πάλι, υποψιάζομαι ότι δεν ήθελε να υποβάλει εαυτόν στο μαρτύριο να περνάει ώρες με πρόσωπα που δεν συμπαθεί ιδιαιτέρως (μια ματιά στους μετέχοντες μπορεί να σας πείσει). Αντικαταστάθηκε ήδη από την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή