Ο φυγάς Ζαν Κλοντ Οσβαλντ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά τηλεφωνηθήκαμε σε ένα ταξίδι μου στην Ελβετία το 2011, είχε καλέσει μια ομάδα δημοσιογράφων η ελβετική κυβέρνηση για το τραπεζικό απόρρητο.

Δεν έγινε δυνατόν να συναντηθούμε, έμενε κάπου στα περίχωρα της Γενεύης.

Στη συνέχεια συναντηθήκαμε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Είχε στα χαρτιά δύο μεταφραστές (στριες) που δεν ήταν τακτικοί στη δίκη, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιαρένης να τους κάνει παρατήρηση ότι την επόμενη φορά που θα αργούσαν θα  έκανε αναφορά ότι είναι ασυνεπείς.

Είχε κλείσει 4 χρόνια στην Ελλάδα.

Συνελήφθη στο Ντουμπάι καθ’ οδόν από την Ταϋλάνδη στην Ελβετία.

Κρατήθηκε στο Ντουμπάι και στη συνέχεια εκδόθηκε εδώ όπου προφυλακίσθηκε.

Όταν αποφασίσθηκε από το συμβούλιο η αποφυλάκισή του και ο κατ’ οίκον περιορισμός του με «βραχιολάκι» σε ένα δυάρι στα Ιλίσια, ο εισαγγελέας είχε κάνει αρνητική εισήγηση προτείνοντας να συνεχισθεί η προσωρινή κράτησή του που στην Ελλάδα γίνεται πολλές φορές μόνιμη.

Όταν τον επισκέφθηκα στο σπίτι που έμενε, διαμαρτυρήθηκε ότι καθώς δεν τον φύλαγε κανείς από την αστυνομία, το βραχιολάκι χτυπούσε ακόμα και όταν αποφάσιζε να πάει τα σκουπίδια στον κάδο της γειτονιάς.

Σε αυτή την επίσκεψη, ήθελα να μάθω όσα δεν είχε πει ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ στο δικαστήριο.

Το κατηγορητήριο τού απέδιδε ότι με πρόθεση «έστησε»  το δίκτυο για λογαριασμό του Μαυρίδη μαζί με τον Φάνη Λυγινό, έναν Ελληνα υπάλληλο της Dresdner Bank αλλά για αυτό δεν υπήρχαν αποδείξεις πέραν του γεγονότος ότι διαχειριζόταν τους εταιρικούς λογαριασμούς του Μαυρίδη στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

O Οσβαλντ δεν μου είπε τίποτα σε αυτή την επίσκεψη πέρα από το γεγονός ότι εκείνος “πλήρωνε” στην Αθήνα μια σχέση της Τράπεζας με πελάτες της ενώ όλοι οι άλλοι ήταν στα σπίτια τους στην Ελβετία.

«Εγω δέν μπορώ να βγω από εδώ μέσα παρά μόνο για να πάω στο δικαστήριο» μου είπε.

Δεν θεωρούσε ότι είχε κάνει κάτι επιλήψιμο.

Η γαλλική πρεσβεία δεν ήταν σε θέση να τον βοηθήσει (σσ: ήταν Γάλλος υπήκοος) και πλησίαζαν Χριστούγεννα.

Η δίκη των γερμανικών υποβρυχίων, στην οποία επίσης ήταν κατηγορούμενος, καθώς και εκεί είχαν χρησιμοποιηθεί λογαριασμοί σε άλλη Τράπεζα που έπιασε δουλειά μετά την Dresdner για μεταφορά ποσών από προμήθειες, όδευε προς το τέλος της (αγορεύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης).

Το πιθανότερο ήταν ότι ο Οσβαλντ θα καταδικαζόταν και στις δύο δίκες.

Στα μάτια του τα 4 χρόνια που είχε κρατηθεί στην Αθήνα ήταν αρκετά. Χθες το πρωί ήταν στην αίθουσα όπου δικάζεται η υπόθεση Siemens. Φιλικός και ευγενής όπως πάντα.Τίποτα δεν πρόδιδε την απόφαση που προφανώς είχε πάρει. Επειτα έκοψε το βραχιολάκι και έφυγε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή