Ο πλήρης φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τον Ζακ Κωστόπουλο

Ο πλήρης φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τον Ζακ Κωστόπουλο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαρτυρίες δύο κοντινών φίλων του Ζακ Κωστόπουλου, που περιγράφουν ότι ο 33χρονος το μοιραίο μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου ήταν «τρομοκρατημένος» και «σε πανικό» εξαιτίας ενός περιστατικού που είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ, έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Ο φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για την πολύκροτη υπόθεση υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την 9η Νοεμβρίου και περιλαμβάνει περισσότερες από 20 καταθέσεις μαρτύρων.

Εκτός από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και φυσικά τους δύο άνδρες που κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρων σωματικών βλαβών στον άτυχο νεαρό, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συγκέντρωσαν καταθέσεις από πολίτες, αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και άτομα του περιβάλλοντος του Κωστόπουλου. Ο ένας απ’ αυτούς δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τη νύχτα της 20ής Σεπτεμβρίου, μερικές ώρες δηλαδή πριν από τα τραγικά γεγονότα στην οδό Γλάδστωνος, βρισκόταν στο σπίτι του Κωστόπουλου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο 33χρονος ήταν αρχικά ευδιάθετος, ωστόσο, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, αισθάνθηκε αδιαθεσία που του προκάλεσε εμετό, πιθανόν από το αλκοόλ. Ο μάρτυρας παρέμεινε στο σπίτι του 33χρονου μέχρι τις 10 το επόμενο πρωί, όταν και αποχώρησε για να ξεκουραστεί. Οταν ξύπνησε, πέντε ώρες αργότερα, βρήκε στο κινητό του τηλέφωνο 11 αναπάντητες κλήσεις από το κινητό του Κωστόπουλου. Αντίστοιχα, φίλη του Κωστόπουλου κατέθεσε ότι στη 1 το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου μίλησε τηλεφωνικά μαζί του και κατάλαβε ότι ήταν «σε πανικό και τρομοκρατημένος». Από το περιεχόμενο της κατάθεσής της προκύπτει ότι όταν η μάρτυρας ζήτησε από τον 33χρονο να της πει τι του συνέβαινε, εκείνος της απάντησε: «Εχω κάνει μια βλακεία το προηγούμενο βράδυ και δεν θα το ξανακάνω». Εκείνη επέμεινε και ζήτησε να της διευκρινίσει εάν κινδυνεύει από κάτι και εάν ο φόβος του σχετίζεται με κάποια ενέργειά του το προηγούμενο βράδυ. «Ναι, δεν ξέρω, μπορεί ναι, θα σου πω μετά», της απάντησε εκείνος.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο συγκεκριμένους μάρτυρες από άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του 33χρονου. Από την άρση και τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας διαπιστώθηκε ακόμα ότι την ημέρα του θανάτου του ο Ζακ Κωστόπουλος έφυγε από το σπίτι του στην πλατεία Αμερικής στις 12 το μεσημέρι και έφθασε μισή ώρα αργότερα στην περιοχή της Ομόνοιας, μέχρι τη στιγμή που ενεπλάκη στο συμβάν της οδού Γλάδστωνος. Οσα εκτυλίχθηκαν έξω από το κατάστημα της οδού Γλάδστωνος και έχουν καταγραφεί σε βίντεο, περιέγραψαν με λεπτομέρεια στις καταθέσεις τους περίπου 15 αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού. Αντίθετα, παρότι αναζητήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. δεν βρέθηκαν για να εξεταστούν οι τρεις άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον 33χρονο, έξω από τον φούρνο «Βενέτης» στην οδό Πατησίων. «Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό τους προκειμένου να εξεταστούν ενόρκως, με αρνητικό όμως αποτέλεσμα έως σήμερα», επισημαίνεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μόνο η μαρτυρία υπαλλήλου του φούρνου, σύμφωνα με την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος φώναζε και οι υπόλοιποι τρεις άνδρες που ήταν μαζί του προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν.

Στον φάκελο της δικογραφίας δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία κατόπιν παραγγελίας του 23ου τακτικού ανακριτή ανέλαβε να επεξεργαστεί – αναλύσει το βίντεο με τα γεγονότα έξω από το κοσμηματοπωλείο. Ενδέχεται να αποσαφηνίζει εάν ο 33χρονος κρατούσε ή όχι το μαχαίρι που περισυνελέγη από το σημείο. Πάντως, τρεις αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στις καταθέσεις τους ότι ο 33χρονος «κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι». Ο ένας απ’ αυτούς περιγράφει ότι «παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι αυτός δεν άφηνε το μαχαίρι από το χέρι του και προσπαθούσε να μαζέψει τα κοσμήματα από τη βιτρίνα». Παρομοίως, άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στους αστυνομικούς για τον «Ζακ»: «Κατά τη στιγμή που προσπαθούσε να εξέλθει από τη βιτρίνα του καταστήματος έφερε στην κατοχή του ένα μαχαίρι στο αριστερό του χέρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή