Το ρίσκο της χώρας επηρεάζει και τα εταιρικά ομόλογα

Το ρίσκο της χώρας επηρεάζει και τα εταιρικά ομόλογα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018 ξεκίνησε με «ανεβασμένες» τις προσδοκίες γύρω από τις εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές εταιρείες, μετά και το ράλι στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος «έβλεπε» τότε τις 1.000 μονάδες αλλά και τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων σε χαμηλά 12 ετών. Ωστόσο, η αναταραχή που ξέσπασε τον Φεβρουάριο στις διεθνείς αγορές, η πολιτική κρίση στην Ιταλία τον Μάιο, οι ανησυχείς γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και ο προβληματισμός για τις μεταμνημονιακές προοπτικές της Ελλάδας, μετά την πολιτική επιλογή της «καθαρής εξόδου» από τα προγράμματα διάσωσης, οδήγησαν σε «πάγωμα» ή και ακύρωση των όποιων αυτών σχεδίων.

Οι τριγμοί στις αγορές ώθησαν τους επενδυτές να ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις για να αγοράσουν ομολογίες, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές εταιρείες σε στάση αναμονής μέχρι να ηρεμήσει το κλίμα, με κάποιες να επιλέγουν να περιμένουν έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα και στο πολιτικό τοπίο ενόψει και των γενικών εκλογών του 2019.

Οι εταιρείες

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο, η Εθνική Πανγαία, λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της έκδοσης των ομολογιών ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να τη σταματήσει, λόγω της βουτιάς των ιταλικών ομολόγων που παρέσυρε και τους ελληνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, ο χρόνος υλοποίησης της έκδοσης θα καθοριστεί από το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές. Αν και τα σχέδια για ξένο ομόλογο έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς η εικόνα της χώρας έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τον Μάιο, η έκδοση ομολόγου στην εγχώρια αγορά αποτελεί αυτή τη στιγμή την κυρίαρχη επιλογή της.

Στάση αναμονής επέλεξε να τηρήσει και η Aegean Airlines, η οποία πρόσφατα είχε θέσει στο τραπέζι την έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς προτίμησε να περιμένει μέχρι να κοπάσει το κλίμα γύρω από την Ιταλία, γεγονός που θα μειώσει τον επενδυτικό κίνδυνο. Ευνοϊκότερο διεθνές κλίμα θα περιμένει και η ΔΕΗ, η οποία σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ.

Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα έχουν γενικότερα παρουσιάσει καλή εικόνα φέτος, με την αντίστασή τους στις ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα κρατικά ομόλογα, καθώς σημαντικό ρόλο στην αγορά για την προσέλκυση ειδικής μερίδας επενδυτών παίζουν και οι προοπτικές της επιχείρησης. Ωστόσο, η επιδείνωση του επενδυτικού ρίσκου διεθνώς, η αύξηση της μεταβλητότητας καθώς και η αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να βγει στις αγορές καθιστούν, προς το παρόν, απαγορευτική την όποια σκέψη για «τεστάρισμα» των… νερών μίας νέας έκδοσης.

«Αυτή τη στιγμή το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό, ειδικά για τις αγορές της ευρωπεριφέρειας», σημειώνει στην «Κ» στέλεχος ξένης τράπεζας που διαχειρίζεται μεγάλο όγκο εκδόσεων εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων στην Ευρώπη. Οπως επισημαίνει, οι Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή «εγκλωβισμένες» στον κλοιό του επερχόμενου τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της επανατιμολόγησης των πιστωτικών spreads και των φόβων γύρω από τις αναδυόμενές αγορές, καθώς και την ίδια την Ιταλία. Πολλές εταιρείες της περιφέρειας καθώς και τράπεζες έχουν ακυρώσει εκδόσεις την τελευταία στιγμή.

Η ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με το διεθνές κλίμα όσο (κυρίως) με τις εγχώριες μακροοικονομικές εξελίξεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Μάριος Κουμής, στέλεχος ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Ετσι λοιπόν, συνθήκες αδυναμίας, οι οποίες καθιστούν απαγορευτικό τον δανεισμό με λογικά επιτόκια για το ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτές που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς, ουσιαστικά συνεπάγονται αποκλεισμό των εγχώριων επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές εταιρικών ομολόγων.

Η ομαλοποίηση της πρόσβασης των ελληνικών εκδοτών είναι σημαντική, για ποικίλους λόγους, σημειώνει ο κ. Κουμής. Πέραν από τυχόν νέες εκδόσεις ομολόγων, τρέχουν και ανάγκες αναχρηματοδότησης παλαιότερων εκδόσεων. Το 2019 το περιβάλλον αναμένεται ιδιαίτερα ασταθές για τις αγορές εταιρικών ομολόγων, για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος, που αφορά το εσωτερικό μέτωπο, είναι ότι το 2019 είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων και άρα αυξημένης αβεβαιότητας για τους ξένους επενδυτές. Ο δεύτερος, που αφορά τις διεθνείς αγορές, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί η αίσθηση ότι πλησιάζουμε χρονικά κοντά στο τέλος αυτού του μεγάλου οικονομικού κύκλου επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας, με φυσικό επακόλουθο την προσμονή μιας ύφεσης. Αυτό ακριβώς μας δείχνουν και τα πρόσφατα σημάδια αντιστροφής της αμερικανικής επιτοκιακής καμπύλης στις κοντινές λήξεις.

Τυχόν εμφάνιση ύφεσης σε μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές θα σηματοδοτήσει αύξηση των πιστωτικών περιθωρίων και κατά συνέπεια αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και του ασφάλιστρου κινδύνου, που θα ζητήσουν να λάβουν οι επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέες εκδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή