Η άλωση της Δημόσιας Διοίκησης

Η άλωση της Δημόσιας Διοίκησης

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ις περισσότερες φορές οι μεγαλύτερες αποκαλύψεις γίνονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά αδυνατούμε να αντιληφθούμε το μέγεθός τους και τις επιπτώσεις τους. Για να το πούμε λαϊκά, όταν πραγματοποιούνται «περνάνε στο ντούκου» και ύστερα από κάμποσα χρόνια αντιλαμβανόμαστε τις βλαβερές συνέπειές τους. Μετά είναι και ο μιθριδατισμός μας.

Εχουμε συνηθίσει τόσο πολύ και για τόσο μεγάλο διάστημα ορισμένες καταστάσεις που τις αντιμετωπίζουμε με τον γνωστό ωχαδερφισμό μας.

Με την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, ξεκίνησε ταυτόχρονα η συστηματική άλωση του Δημοσίου με πρόσωπα τα οποία σαν μοναδικό προσόν είχαν την αριστερή ιδεοληψία. Τόσο το πλήθος όσο και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί. Το πλήθος των φορέων που έχει δημιουργηθεί για να βολευτούν οι ημέτεροι είναι άγνωστο. Συνεχώς δημιουργούν νέους φορείς προκειμένου να παρακάμψουν άλλους που δεν ελέγχουν. Για παράδειγμα, έχουμε το ΣΔΟΕ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Οικονομική Αστυνομία και παράλληλα δημιουργήσαμε ακόμα μια «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» στο υπουργείο Οικονομικών, για να ελέγχουν την κατάσταση. Τι να πούμε ακόμα για «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», που χαρακτηρίστηκε «θεσμικό εξάμβλωμα» από τον δήμαρχο. Και άλλα πολλά.

Ας ξεκινήσουμε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αντιγράφω το Αρθρο 6 του Ν. 4369/2016:

Θέσεις φορέων κεντρικής διοίκησης που στελεχώνονται από μέλη του Μητρώου 

«Συνιστώνται θέσεις Διοικητικών Γραμματέων με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων (Ε.Θ.), που υπάγονται σε κάθε Υπουργό ή Αναπληρωτή Υπουργό. Οι Διοικητικοί Γραμματείς υποστηρίζουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται από την Κυβέρνηση και τα όργανά της. Οι Διοικητικοί Γραμματείς επιλέγονται από το Μητρώο του άρθρου 1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Διοικητικών Γραμματέων και ο τρόπος άσκησής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Είχαμε τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και τώρα δημιουργήσαμε καινούργιες θέσεις με 4ετή υποχρεωτική θητεία για να βολέψουμε τους ημέτερους. Στην επιλογή γίναμε διεθνώς ρεζίλι γιατί απλούστατα τα κριτήρια για την επιλογή ήταν τόσο εξόφθαλμα φωτογραφικά, που τα αντιλήφθηκαν και οι κουτόφραγκοι. Οι τροϊκανοί απέρριψαν τους 33 από τους 69 Διοικητικούς Γραμματείς που πρότεινε η Κυβέρνηση γιατί βρήκαν ότι ήταν ακατάλληλοι για τη θέση. Το εξοργιστικό όμως στην υπόθεση αυτή, είναι το γεγονός ότι οι τροϊκανοί μας επέβαλαν τη δημιουργία των θέσεων αυτών προκειμένου να απαλλαγεί η Δημόσια Διοίκηση από τους… κομματικούς Γενικούς Γραμματείς. Η ελληνική ευρηματικότητα όμως κατάφερε να κάνει και αυτό το μέτρο κομματικό!

Για να αντιληφθείτε τα κριτήρια επιλογής σάς παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο» της 15ης Μαΐου 2018: «…Τα κριτήρια υποψηφιότητας διαφοροποιούνται από υπουργείο σε υπουργείο, ακόμη και από θέση σε ομοειδή θέση του ίδιου υπουργείου! Ενώ σε όλες τις προκηρύξεις κρίνεται απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας, σε μία συγκεκριμένη Γραμματεία (του υπουργείου Υποδομών) απαραίτητη θεωρείται απλώς η γνώση μιας (κάποιας) ξένης γλώσσας, πιθανόν της ρωσικής ή της βουλγαρικής, την οποία –εντελώς συμπτωματικά προφανώς– μιλάει ο σημερινός γενικός γραμματέας.

Για να γίνει κάποιος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ πρέπει να μιλά «καλά» αγγλικά, δηλαδή επιπέδου Lower. Στη διπλανή ωστόσο Γενική Γραμματεία απαιτείται «άριστη» γνώση αγγλικής, γιατί εκεί ο υφιστάμενος γραμματέας διαθέτει Proficiency.

O γ.γ. Βιομηχανίας πρέπει να διαθέτει 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, εκ των οποίων τα 5 στον ιδιωτικό τομέα. Ο γ.γ. Εμπορίου όμως χρειάζεται μόνον 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να έχει δουλέψει στην αγορά, στον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων πρέπει να διαθέτει 20 χρόνια (!) επαγγελματικής εμπειρίας (χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στον ιδιωτικό τομέα), προφανώς γιατί ο σημερινός γ.γ. έχει δουλέψει μόνο στο Δημόσιο και ειδικά στο Πανεπιστήμιο.

Στο ίδιο υπουργείο, ο γενικός γραμματέας Διοικητικού, δηλαδή αρμόδιος για τη διοίκηση του υπουργείου, πρέπει –σύμφωνα με την προκήρυξη– να διαθέτει 20ετή διοικητική εμπειρία, αλλά οπωσδήποτε 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διάταξη αυτή εξαιρούνται –αυτομάτως– όλα τα έμπειρα διοικητικά στελέχη του υπουργείου. Θα προκριθεί το «δικό μας παιδί»… Πιστεύω ότι πήρατε μια ιδέα για την «αντικειμενικότητα» των κριτηρίων επιλογής.

Για να είναι όμως απολύτως σίγουροι ότι θα βάλουν τους «κατάλληλους» ανθρώπους στις «κατάλληλες» θέσεις, με τον ίδιο Νόμο 4369/2016, δημιούργησαν ένα Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ), ένα εννεαμελές ανεξάρτητο όργανο υπό τη σκέπη του ΑΣΕΠ, που θα αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και θα καλεί σε δομημένη συνέντευξη τους 10 επικρατέστερους για κάθε θέση. Το ΕΣΕΔ προτείνει στη συνέχεια 3 υποψήφιους στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος τελικά θα επιλέξει τους «μη κομματικούς» γραμματείς. Οπως βλέπετε, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Εκεί όμως που πραγματικά έδωσαν τα ρέστα τους και ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, είναι ο πρόσφατος διορισμός της νέας Γενικής Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Αντιγράφω από το Protagon.gr: «…Η Κατερίνα Εξερτζόγλου δεν έχει και την παραμικρή σχέση με την πολιτική. Είναι γεννημένη καλλιτέχνιδα, με ανάλογη εμφάνιση. Δεκάδες σκουλαρίκια στη μύτη και πολλά χρώματα στα μαλλιά της έδιναν έναν εναλλακτικό τόνο στο μουντό γραφείο της Γενικής Γραμματείας. Οι προϊστάμενοί της της έκαναν παρατηρήσεις για την εμφάνισή της. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι της έλεγαν: “δεν μπορείς να έρχεσαι στο γραφείο σαν καραγκιόζης, εδώ δεν είναι θεατρική σκηνή”. Ακόμη και η μητέρα της γινόταν αποδέκτης παραπόνων για την εκκεντρική της εμφάνιση στην εργασία της. Κανείς, όμως, δεν έπαιρνε την ευθύνη να σταματήσει να ανανεώνει τη σύμβασή της (αυτό συνέβαινε κάθε εξάμηνο), οπότε έμεινε στο γραφείο ακόμη κι όταν άλλαξε εκ νέου ο γενικός γραμματέας. Ακολούθως, μετά την παραίτηση (για λόγους ηθικής τάξης) της υφυπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντά της και πήρε την κυρία Εξερτζόγλου στο γραφείο του ως σύμβουλο.

Και φτάσαμε στο μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (σημ. 16/11), με τον υφυπουργό να ανακοινώνει ότι η Κατερίνα Εξερτζόγλου αναλαμβάνει το πόστο του παραιτηθέντος κ. Φλώρου, δηλαδή αναλαμβάνει γενική γραμματέας. Θα διαχειρίζεται όλους τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και θα χαράσσει πολιτική για την απασχόληση χωρίς κανένα σχετικό προσόν, καμιά γνώση του αντικειμένου, καθόλου τεχνοκρατική αντίληψη και, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ακολουθεί η κατανομή επιπλέον προϋπολογισμού σε κάθε πρόγραμμα, άρα οι χρηματοροές των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την Απασχόληση θα ξεκινήσουν εκ νέου. Η νέα γενική γραμματέας θα κληθεί να υπογράψει όλα τα παραπάνω και για τον λόγο αυτόν η συγκεκριμένη θέση –που δεν είναι καθόλου διακοσμητική– απαιτεί αυξημένα προσόντα. Το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοινώθηκε επισήμως η τοποθέτησή της στη θέση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά στους λόγους αντικατάστασης του Χαρίλαου Φλώρου. Το δελτίο Τύπου αναφέρει: “Η Κατερίνα Εξερτζόγλου ορίστηκε ως νέα γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντικαθιστώντας τον Χαρίλαο Φλώρο”». Ετσι απλά και καθαρά!

Πληροφορηθήκαμε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έπαψε «να πηγαίνει στο γραφείο της σαν καραγκιόζης», αφαιρώντας τα σκουλαρίκια από το πρόσωπό της, τα δεν μαλλιά της έχασαν την πολυχρωμία και έγιναν μονόχρωμα. Πρόοδος. Δεν ξέρω όμως πώς θα τα καταφέρει με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Αυτά τα ολίγα για το θέμα. Ο καλός φίλος Παναγιώτης Καρκατσούλης συστηματικά αρθρογραφεί και δίνει συνεντεύξεις για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, το οποίο θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας στα επόμενα χρόνια, αλλά και αυτός είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»! Αν μας κόψουν τη σύνταξη κάνουμε διαδήλωση. Αν όμως η Κυβέρνηση σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων σε προσλήψεις, όχι μόνο δεν κάνουμε καμία διαδήλωση, αλλά αντίθετα είμαστε ευχαριστημένοι. Νέα μορφή μαζοχισμού αφού εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή