Aναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα

Aναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΡ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οικονομικό και διπλωματικό άνοιγμα στην Ελλάδα ενθαρρύνει το Εμιράτο του Κατάρ, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής εξωστρέφειας που ακολουθεί μετά τον οικονομικό του αποκλεισμό από τα άλλα κράτη της περιοχής. Η στρατηγική αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Qatar Petroleum έχει σχηματίσει κοινοπραξία με την αμερικανική Exxon Mobil για την έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου, ενώ «κοιτάει» την προοπτική ενδεχόμενων ανάλογων συνεργασιών και σε ελληνικά κοιτάσματα αλλά και διαύλους διανομής. Παράλληλα, η Ντόχα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσκλησης ξένων κατασκευαστικών ομίλων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε έργα προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. ευρώ σε υποδομές και οικιστικά προγράμματα στο πλαίσιο του νέου της προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που σχετίζεται με τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα γίνει το 2022.

Αναζητώντας νέα ερείσματα και αγορές, η κυβέρνηση του όγδοου εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim bin Hamad al-Thani, εμφανίζεται έτοιμη να εξετάσει επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και να δώσει συμβάσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο εμιράτο. Και αυτό παρά τα αλλεπάλληλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες ειδικά στα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής, στην παραχώρηση του Ελληνικού και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός επενδυτικού ταμείου ύψους ενός δισ. ευρώ με στόχο ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα και να επανεξετάσουμε τις οικονομικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις με την Ελλάδα», εξηγεί στην «Κ» η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, Lolwah R M Al-Khater. Με τον αποκλεισμό του Ιουνίου του 2017 όλα έχουν αλλάξει, προσθέτει. «Η εξωστρέφεια, η οικοδόμηση νέων σχέσεων αλλά και η διαφοροποίηση της οικονομίας προς άλλες κατευθύνσεις πέραν της ενέργειας έχουν καταστεί υψηλές προτεραιότητες», υπογραμμίζει.

Ευκαιρία η κρίση

Στις 5 Ιουνίου του 2017 η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Μαυριτανία, η Υεμένη, οι Μαλδίβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μια συντονισμένη απόφαση διέκοψαν κάθε διπλωματική σχέση με το Κατάρ επικαλούμενες σχέσεις με την Τεχεράνη, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα παιχνίδι ισχύος μεταξύ Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας από τη μια πλευρά και Κατάρ από την άλλη για την επιρροή στον ισλαμικό κόσμο αλλά και εξαιτίας της πιο φιλελεύθερης προσέγγισης σε κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτιμούν μιλώντας στην «Κ» πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής του εμιράτου. Οντας πιο προοδευτικό και ανοικτό, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Κατάρ κάνει τις υπόλοιπες χώρες να «δείχνουν άσχημες» και ουραγοί στον εκσυγχρονισμό τους. Παράλληλα, το διμερές εμπόριο με τις επιβάλλουσες στον αποκλεισμό χώρες «πάγωσε», ενώ «πάγωσαν» και περιουσιακά στοιχεία του Κατάρ όπως μετοχές και συμμετοχές και καταθέσεις αθροιστικής αξίας της τάξης των 75 δισ. δολαρίων σε αυτές τις χώρες. «Μετατρέπουμε όμως την κρίση σε ευκαιρία και μάλιστα αποκομίζουμε οφέλη σε επίπεδο κόστους, καθώς απελευθερωθήκαμε από τις ποσοστώσεις που επέβαλε η συνεργασία μας με τις χώρες του κόλπου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Qatar Financial Centre Authority, Yousuf Mohamed Al-Jaida. Το QFC, όπως αποκαλείται, έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό φορολογικό αλλά και νομικό πλαίσιο βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα και υποστηρικτικών του υπηρεσιών στο εμιράτο, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν με εξαιρετικά ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές (10%) αλλά και πλήρη ιδιοκτησία των επιχειρήσεών τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και ακόμα και σήμερα σε άλλες χώρες της περιφέρειας όπου είναι υποχρεωτική η συμμετοχή εγχώριων εταιρειών.

Hδη έχουν εγκατασταθεί 600 ξένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και χρηματοοικονομικοί κολοσσοί όπως οι JP Morgan, Credit Suisse, Bank of China, Mitsubishi και ICDC αλλά και μικρότερες εταιρείες. «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και ελληνικές επιχειρήσεις και επιπλέον να τις χρηματοδοτήσουμε εφόσον καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια», σημειώνει.

Στο Κατάρ δραστηριοποιούνται ή έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις κυρίως σε μεγάλα έργα. Μεταξύ αυτών και οι Αρχιρόδον, η ΓΕΚ Τέρνα και η «Ελλάκτωρ».

Οι κατασκευαστικές

Οι εμπειρίες τόσο της μιας όσο και της άλλης πλευράς δεν ήταν πάντοτε θετικές, σημειώνουν ορισμένες πηγές. Ομως το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που ξεκινά το 2019, αναθερμαίνει εκατέρωθεν το ενδιαφέρον συνεργασίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εργων του Κατάρ, δρ Saad bin Ahmad Al-Muhannadi, ζήτησε από τον Ελληνα επιχειρηματία Παναγιώτη Μίχαλο, ο οποίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις εμπιστοσύνης με το εμιράτο και τυγχάνει και πρόεδρος του Ελληνοκαταριανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, να αναλάβει τη διοργάνωση αποστολής εργασίας ελληνικών κατασκευαστικών και συναφών ομίλων το επόμενο διάστημα για τον σκοπό αυτό. Δηλαδή, την προοπτική συμμετοχής ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων στην επερχόμενη διαδικασία επιλογής και ανάθεσης έργων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κατά πόσον τις ευκαιρίες που γεννά η συγκυρία αυτή στο Κατάρ μπορεί να τις εκμεταλλευθεί η ελληνική οικονομία, εναπόκειται στις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ενα ταμείο 300 δισ. δολαρίων

Το Κατάρ έχει τη δυνατότητα να αντέξει σε προβλήματα όπως ο σημερινός αποκλεισμός του αλλά και να χρηματοδοτεί επενδύσεις ένθεν και ένθεν των συνόρων του εξαιτίας του πλούτου που έχει συγκεντρώσει και συνεχίζει να συγκεντρώνει από την εκμετάλλευση (από κοινού με το γειτονικό Ιράν) του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο, γνωστό και για τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες, διαθέτει ενεργητικό ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται περίπου στα 200 δισ. δολ., όταν προ εικοσαετίας ήταν μόλις δέκα. Αν και το ΑΕΠ του είναι παρόμοιο με το ελληνικό, αυτό μοιράζεται μεταξύ μόλις 300.000 Καταριανών. Ομως ενώ η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξης του 12-14% την προηγουμένη δεκαετία, φέτος εξαιτίας του αποκλεισμού αναμένεται να επιβραδύνει στο 2,8%, επισημαίνει ο Mohamed Al-Jaida. Εκτιμά όμως πως η κρίση αυτή, που έφερε ο αποκλεισμός, είναι «ευλογία μεταμφιεσμένη» αφού ανοίγει και διαφοροποιεί την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή