Η στρατηγική σχέση με ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη ξεκινάει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας. Η διαδικασία σηματοδοτεί τη σημαντική εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η συνάντηση χάνει μέρος της αίγλης λόγω της ελληνικής εκπροσώπησης σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού, ως απόρροια της πρόσφατης παραίτησης Κοτζιά και της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως πρώτη φορά η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με πρωτεργάτη τον βοηθό υπ. Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, θεωρεί την Ελλάδα τόσο σημαντικό εταίρο και σύμμαχο. Δεν πρόκειται για τις συνήθεις ρητορικές υπερβολές, που στερούνται ουσίας. Οι Ελληνες παρατηρητές που γνωρίζουν καλά την Ουάσιγκτον διαπιστώνουν το διαφορετικό πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει, πλέον, την Αθήνα η αμερικανική διπλωματία.

Η γεωπολιτική συγκυρία προσφέρεται. Η αβεβαιότητα στα Βαλκάνια, ο ρόλος της Ρωσίας, ο απρόβλεπτος Ερντογάν, οι ενεργειακές προοπτικές της Αν. Μεσογείου και όχι μόνο, η εξαιρετικά στενή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, είναι εξελίξεις που φέρνουν την Αθήνα στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών. Το γεγονός ότι η πολυεπίπεδη αυτή συνεργασία υλοποιείται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έως ένα βαθμό τη θωρακίζει από μελλοντικές λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Η σχέση οικοδομείται σε στέρεες βάσεις, που υπερβαίνουν πρόσωπα και κόμματα, και θα αξιοποιηθεί και από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Η επιζήμια υποβάθμιση, δαιμονοποίηση ή και απόκρυψη της συνεργασίας, κατά το παρελθόν, δίνει τη θέση της στην αναγνώριση των οφελών που αυτή αποφέρει στη χώρα. Επί δεκαετίες η Ελλάδα φιλοξενούσε μία από τις σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ στη Σούδα, κάτι που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν να προβάλουν και να αξιοποιήσουν. Εν μέρει ως απόρροια και του υποστηρικτικού ρόλου που διαδραμάτισε η Αμερική στην κρίση, η κοινή γνώμη, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν βλέπει πλέον αρνητικά την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια και τις κοινές ασκήσεις των δύο χωρών.

Πυλώνας σταθερότητας σε μια εύφλεκτη περιοχή, η Ελλάδα αναλαμβάνει τον ρόλο που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, η ουσιαστικά ταυτόσημη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα επιτρέπει στις ΗΠΑ έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, προς όφελος της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή