Το Κονκλάβιο (12/12/18)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γιαγιά του Τσακαλώτου

Με το σύνθημα «η Ελλάδα επέστρεψε» απείλησε τους παρευρισκομένους στο συνέδριο Invest in Greece στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ως Τσακαλώτος, δεν θα μπορούσε παρά να διανθίσει την ομιλία του με το γνωστό χιούμορ, το οποίο, μου λένε, πάντως, ότι προκάλεσε γέλιο στο ακροατήριο. Αναφερόμενος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στους τραπεζίτες μάλλον υποτιμητικά, ο Τσακαλώτος έπιασε στο στόμα του τους οικονομολόγους. Πήγε μάλιστα 40 χρόνια πίσω, όταν ως πρωτοετής φοιτητής στην Οξφόρδη επισκέφθηκε τη γιαγιά του στην Πρέβεζα και έπεσε πάνω σε μια μάζωξη με τις φίλες της. Εκεί τους ανακοίνωσε ότι είχε μπει στο γνωστό πανεπιστήμιο. «Και τι σπουδάζεις;», τον ρώτησε μία απ’ αυτές. «Οικονομολόγος», απάντησε εκείνος, για να λάβει ως απάντηση νεκρική σιγή. Τότε μια «καλή ψυχή» από την ομήγυρη, όπως είπε, σχολίασε: «Δεν πειράζει, αγόρι μου. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι γιατροί και δικηγόροι»…

Παράρτημα bonus

Δεν ξέρω αν ο Ευκλείδης μετάνιωσε που δεν έγινε γιατρός ή αν σώθηκαν οι ασθενείς. Πάντως, προσπάθησε να υποστηρίξει και το περίφημο «ολιστικό σχέδιο». Σημείωσε μάλιστα, προφανώς απαντώντας στην κριτική που του έχει ασκηθεί, ότι δεν πρόκειται για ένα θεωρητικό κείμενο. Οπως είπε, έχει και παράρτημα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μέτρων. Φαντάζομαι ότι το ανέφερε γιατί το θεωρεί κάτι σαν bonus.

Déjà vu

Θυμάστε την ξανθιά κυρία –ανιψιά, όπως απεδείχθη, του Παναγιώτη Κουρουμπλή– που γελούσε και έκανε γκριμάτσες την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο μετά το «μαύρο» της κηλίδας στις ακτές της Αττικής; Τότε ο Μητσοτάκης την είχε επιπλήξει άγρια φωνάζοντας «εσείς κυρία μου, τι γελάτε;». Μου το θύμισε έμπειρος κοινοβουλευτικός με αφορμή τη χθεσινή επίπληξη του Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό επειδή ο Τσίπρας χάζευε στο κινητό του την ώρα που μιλούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι προσβλητικό, είναι αγένεια», του είπε ο Μητσοτάκης. Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή για την πολύ πιο «ροκ» τροπή που πήρε η χθεσινή συζήτηση.

Αβερωφικά

Αλλη μία τέτοια στιγμή ήταν όταν ο Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τα περί μακεδονικής γλώσσας, υποστηρίζοντας ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε μιλήσει στη Βουλή το 1959 για μακεδονική γλώσσα. Τότε αντέδρασε ο Κώστας Τασούλας, αλλά ο Νίκος Βούτσης δεν του άνοιξε το μικρόφωνο να μιλήσει. Ο βουλευτής της Ν.Δ. φώναζε από τα βουλευτικά έδρανα ότι ο Αβέρωφ είχε αναφερθεί σε μακεδονική γλώσσα «όπως αυτή ονομαζόταν στο σύνταγμα του Τίτο». «Δεν ξέρετε τι σας γίνεται!», φώναζε στον πρωθυπουργό.

Φιλανθρωπικό event

Μεγάλο φιλανθρωπικό event ετοιμάζουν στην Πειραιώς στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ν.Δ. Αυτό θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου, καθώς γνωστό νεανικό συγκρότημα θα δώσει συναυλία για τους σκοπούς της Κιβωτού του Κόσμου. Το καλύτερο: το «παρών» θα δώσουν και περίπου 100 παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού. Δεν θα είναι η μόνη καινοτομία. Για να σας δώσω μια ιδέα, έξω από τον συνεδριακό χώρο θα υπάρχουν και ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πρόσκληση σε Νομπέλ

Προσωπικός προσκεκλημένος του τιμηθέντος με το Νομπέλ Ειρήνης 2018, Ντένις Μακουέγκε, ήταν ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρέθηκε στο Οσλο για την τελετή παράδοσης του βραβείου. Θυμίζω ότι ο Μακουέγκε, γιατρός από το Κονγκό, τιμήθηκε (μαζί με την ακτιβίστρια Νάντια Μουράτ) με το Νομπέλ Ειρήνης 2018 για την προσφορά του στις προσπάθειες για προστασία των κοριτσιών και γυναικών από τη σεξουαλική βία. Καθώς και ότι ο Στυλιανίδης έχει στενή συνεργασία με τον Μακουέγκε για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, αφού η Κομισιόν χρηματοδοτεί νοσοκομείο στο Κονγκό, υπεύθυνος του οποίου είναι ο νομπελίστας.

Συνύπαρξη στο πέτο

Είπαμε ότι το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη έφερε πιο κοντά το Ποτάμι στη Ν.Δ. Είναι, βέβαια, και η Κρήτη που ένωσε Θεοδωράκη, Μητσοτάκη και Χατζηδάκη. Το λέω επειδή στην εκδήλωση ο Σταύρος φορούσε στο πέτο μια καρφίτσα της Κρήτης, για να συμβολίσει, όπως είπε, τη συνύπαρξη των τριών «σε μια κατεύθυνση της τόλμης απέναντι στο μέλλον». Μιλώντας για τόλμη, πάντως, ύστερα απ’ αυτή τη θερμή συνύπαρξη και τις φημολογίες που οργιάζουν, έχω την αίσθηση ότι ο Θεοδωράκης θα στείλει κάποιον να τον εκπροσωπήσει στο συνέδριο της Ν.Δ. αντί να το χαιρετίσει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή