Πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,7% φέτος από ΟΟΣΑ

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,7% φέτος από ΟΟΣΑ

Προσοχή στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και στην υγειονομική κατάσταση, που είναι σε χειρότερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες-μέλη του, διαμηνύει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Economic Outlook

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσοχή στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και στην υγειονομική κατάσταση, που είναι σε χειρότερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες-μέλη του, διαμηνύει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Economic Outlook, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Επίσης, εισηγείται στοχευμένα μέτρα, όπως μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Αντίθετα, δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία της έχει περιθώρια να τον απορροφήσει, λόγω αργούντος παραγωγικού δυναμικού. Παρ’ όλα αυτά προβλέπει ότι ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης με Ε.Ε.) θα φτάσει το 3,1% το 2022, από 0,4% φέτος, ενώ η κυβέρνηση τον βλέπει μόνο στο 0,8% το 2022 από 0,6% φέτος.

Ο ΟΟΣΑ είναι αισιόδοξος για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που εκτιμά ότι θα φτάσει στο 6,7% φέτος (από 6,9% της κυβέρνησης), στο 4,8% το 2022 (από 4,5% της κυβέρνησης) και στο 2,9% το 2023. Για τις επενδύσεις, εκτιμά ότι θα αυξηθούν φέτος κατά 14% (έναντι 11,7% της κυβέρνησης), το 2022 κατά 17,3%  (έναντι 21,9% της κυβέρνησης) και το 2023 κατά 10,2%. Επίσης, προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 14,6% φέτος, 12,9% το 2022 και 12,7% το 2023. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε εθνικολογιστική βάση) προβλέπεται να φτάσει το 9,6% φέτος, 4% το 2022 και 1,1% το 2023, ενώ το χρέος (σύμφωνα με τον ορισμό του Μάαστριχτ) θα είναι 192% του ΑΕΠ φέτος, 180,6% το 2022 και 174,6% το 2023.

Με τις προβλέψεις αυτές για το ΑΕΠ, η Ελλάδα τοποθετείται κοντά στον μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2022 (ο ΟΟΣΑ τον βλέπει στο 4,5%), ενώ φέτος είναι υψηλότερα (ο παγκόσμιος μέσος όρος προβλέπεται στο 5,6%). Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η τουριστική ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, ενώ στην ισχυρή ανάκαμψη βοήθησαν και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και επενδύσεων. Σημειώνει, όμως, ότι η υλοποίηση της προβλεπόμενης επιτάχυνσης των επενδύσεων προϋποθέτει να λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών και συγκεκριμένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο αναβαλλόμενος φόρος και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και οι επιδόσεις του δημόσιου τομέα. Για να διατηρηθεί, εξάλλου, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης θα χρειαστεί να βελτιωθούν οι δεξιότητες των εργαζομένων και να αυξηθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

Σε έκθεσή του συνιστά προσοχή στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν ανησυχεί για πληθωρισμό.

Ειδικότερα, για τις τράπεζες, η έκθεση αναφέρει ότι ναι μεν μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, αλλά επιβραδύνθηκε ο νέος δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά την COVID-19, η έκθεση σημειώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι υψηλότερος από τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ από τον Ιούλιο του 2021, αντανακλώντας τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού.

Η έκθεση περιγράφει μια σειρά παραγόντων που κανονικά αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη: τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% στις αρχές του 2022, την αύξηση των εξαγωγών, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης και του τουρισμού. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ένας βασικός κίνδυνος είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στα ταξίδια, καθώς και σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Τέλος, εφιστά την προσοχή στην υιοθέτηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία ήδη πλήττει την Ελλάδα, όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή