ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Foodie Guide - Γειτονιά

Ορεινές διευθύνσεις για φαγητό, ποτό, γλυκό και ψώνια αφ υψηλού.

Κατώγι Αβέρωφ
Σκαρφαλώστε στο Μέτσοβο για να περπατήσετε ανάμεσα στους ορεινότερους αμπελώνες της χώρας, που φυτεύτηκαν με Cabernet το ’58 και το ’59 -για πρώτη φορά σε ελληνικά εδάφη-, να ξεναγηθείτε στο πετρόκτιστο οινοποιείο και να παρακολουθήσετε μια εντυπωσιακή οινική εμπειρία που συνδυάζει τη ρουστίκ αισθητική του μετσοβίτικου τοπίου με τη σύγχρονη προσέγγιση ενός φουτουριστικού οπτικοακουστικού συστήματος με ποικίλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Στους μοντέρνους χώρους γευσιγνωσιών θα δοκιμάσετε από Pinot Νoir μέχρι Βλάχικο, αλλά και την εμβληματική ετικέτα του οινοποιείου, το ομώνυμο Κατώγι Αβέρωφ, εξέλιξη του παλαιότερου εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε το ’62 αρχικά με την επωνυμία Κατώγι Μετσόβου. Παρέχουν και δυνατότητα διαμονής ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο, στον ατμοσφαιρικό ξενώνα με τα θεματικά δωμάτια. Κλείστε τραπέζι για να δειπνήσετε στο μικρό εστιατόριο του ξενώνα, το μενού του οποίου επιμελείται ο σεφ Νίκος Καραθάνος. Επιβάλλεται και μια επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Ν.Μ.

Μέτσοβο, Τ/26560-31.490. Επισκέψεις στο οινοποιείο κατόπιν επικοινωνίας, καθημερινά 10.00-16.00, ξενάγηση δωρεάν, δοκιμή 2 κρασιών από 4 €/άτομο. H γευσιγνωσία μπορεί να συνδυαστεί με τοπικά τυριά. Δίκλινο δωμάτιο με παραδοσιακό πρωινό από 70 ευρώ, δείπνο μόνο με κράτηση, καθημερινά μετά τις 20.00.


(Φωτογραφία: Γιάννης Αγγελάκης)

Κτήμα Θεόπετρα / Τσιλιλής
Ποιος δεν έχει δοκιμάσει το πασίγνωστο τσίπουρο της οικογένειας Τσιλιλή, το πρώτο τυποποιημένο τσίπουρο της Θεσσαλίας από το 1989. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι τα μονοποικιλιακά τους αποστάγματα, το κορυφαίο παλαιωμένο τσίπουρο Dark Cave, αλλά και τα εκλεκτά κρασιά που παράγονται στο οινοποιείο τους με τη φίρμα Κτήμα Θεόπετρα. Επισκεφτείτε το πρότυπο οινοποιείο και τους βιολογικούς αμπελώνες γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και ολοκληρώστε την επίσκεψή σας με μια ξενάγηση στο αποσταγματοποιείο. Τέλος, ζητήστε μια φουλ γευστική δοκιμή τόσο στα τσίπουρα όσο και στα κρασιά τους, και για σουβενίρ πάρτε μαζί σας τα αφρώδη κρασιά Edenia, σε ροζέ και λευκή εκδοχή. Ν.Μ.

Ράξα Τρικάλων, Τ/24310-85.885, επισκέψιμο Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-14.30 κατόπιν συνεννόησης. Ξενάγηση δωρεάν.


Στη Σεμέλη Οινοποιητική δοκιμάζουμε τα κρασιά του κτήματος συνοδεύοντάς τα με τοπικές νοστιμιές. (Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός)

Σεμέλη Οινοποιητική, Κούτσι, Νεμέα
Χτισμένο με μοντέρνα αρχιτεκτονική και με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό του περιβάλλον, το οινοποιείο βρίσκεται σε μια πλαγιά στο Κούτσι με το ασυναγώνιστο terroir του κι έχει μια ατέλειωτη θέα στους αμπελώνες, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Περιηγηθείτε στο οινοποιείο ανάμεσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για να καταλήξετε στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια που μοσχοβολάνε ξύλο και ώριμο κρασί. Η Σεμέλη φημίζεται για τα μοντέρνα και ελκυστικά κρασιά, τόσο σε γεύση όσο και σε τιμή, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στην πανέμορφη αίθουσα γευσιγνωσίας, συνοδεύοντάς τα με τοπικά τυριά, παξιμάδια και κριτσίνια ή και με κανονικό γεύμα κατόπιν συνεννόησης. Ν.Μ.

Κούτσι, Νεμέα, Τ/27460-20.360, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 10.00-16.00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν επικοινωνίας. Γευσιγνωσίες από 8 έως 20 € το άτομο.


Το παλιό αρχοντικό όπου η οικογένεια Βαλληνδά παράγει από το 1896 τα περίφημα λικέρ Κίτρο της Νάξου από τις κιτριές του νησιού. (Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη)

Ποτοποιία Βαλληνδρά, Χαλκί, Νάξος
Ανηφορίζοντας προς τον Ζα, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, θα συναντήσουμε το Χαλκί και το παλιό αρχοντικό βιομηχανικό κτίσμα όπου η οικογένεια Βαλληνδρά παράγει από το 1896 τα περίφημα λικέρ Κίτρο της Νάξου με φύλλα από τις κιτριές του νησιού. Ξεναγηθείτε στον χώρο της ποτοποιίας, με τους παλιούς άμβυκες, τα μπουκάλια και τα παλιά εργαλεία εμφιάλωσης, ακούστε τις ιστορίες που θα σας διηγηθεί η οικογένεια Βαλληνδρά περί της τέχνης της ποτοποιίας και της ιστορίας της παραγωγής του λικέρ στη Νάξο, για να καταλήξετε στην αίθουσα γευσιγνωσιών, από όπου μπορείτε να κάνετε και τα ψώνια σας. Ν.Μ.

Χαλκί, Νάξος, Τ/22850-31.220, 6942-551.161, ανάλογα με την εποχή τα ωράρια αναδιαμορφώνονται. Συμβουλευτείτε τη σελίδα τους στο facebook Κίτρο Νάξου Βαλληνδράς ή επικοινωνήστε για ραντεβού.


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων
Το one of a kind Μουσείο Μανιταριών της Καλαμπάκας περιλαμβάνει, εκτός από μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών που αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Ο πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης περιλαμβάνει τις τρεις φάσεις ανάπτυξης των μανιταριών, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα. Οργανώνουν επίσης «κυνήγι» μανιταριών και τρούφας στα γύρω δάση και λιβάδια με την παρουσία έμπειρων οδηγών και μανιταροσυλλεκτών και στη συνέχεια μαθήματα μαγειρικής και γευστική εμπειρία. Ν.Μ.

Πίνδου 20, Καλαμπάκα, Τ/24320-24.959. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00. Στον χώρο του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο αποξηραμένων μανιταριών. Επικοινωνήστε με το μουσείο και για το «Κυνήγι μανιταριών», τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια που διοργανώνονται.


Η Στέρνα, ένα κουκλίστικο μαγαζί στο Μεγάλο Πάπιγκο, ό,τι πρέπει για να ψωνίσετε, αλλά και να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα. (Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου)

Στέρνα
Ένα μαγαζάκι ονειρικό, θα λέγαμε ότι μοιάζει με τη σπηλιά του Αλή Μπαμπά, με γλυκίσματα, καλόγουστα σκεύη για το σπίτι, πολλά βαζάκια, τσάγια και βότανα, μέλι, ελαιόλαδο, σάλτσες, κεράσματα, όλα φτιαγμένα από την οικογένεια Παπαγεωργίου. Ο Θουκυδίδης, ο πατέρας, είναι τροφοσυλλέκτης και κάθε εποχή συγκεντρώνει εκλεκτούς καρπούς και πρώτες ύλες του δάσους. Η μαμά Άννα μαζί με τις κόρες Έλλη και Γιάννα τα μεταποιούν. Θα βρείτε από αποξηραμένα μανιτάρια μέχρι θεραπευτικά βότανα και σάλτσες πρώτης ποιότητας. Εδώ θα δοκιμάσετε και το ζμπέκι, ένα «γλυκό» με καρύδια και πετιμέζι. Εκτός από αυτά που μπορείτε να πάρετε ως σουβενίρ, στη Στέρνα θα γευτείτε πολλά γλυκά ταψιού, λικεράκια, καφέ, τσάι του βουνού και ζεστή σοκολάτα, ό,τι πρέπει για να ζεσταθείτε τον χειμώνα στο Πάπιγκο. Έχουν και eshop www.sternashop.gr και στέλνουν τα χειροποίητα καλούδια τους σε όλη την Ελλάδα. Ν.Δ.

Μεγάλο Πάπιγκο, Ζαγόρι, Τ/26530-25.090


Μανιτάρια Δίρφυς, Εύβοια
Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα μανιτάρια; Στις πλαγιές του όρους Δίρφυς στην Εύβοια, σε μια πρότυπη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών, οι γεωπόνοι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης μάς δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μία από τις ελάχιστες μονάδες παραγωγής μανιταριών στην Ελλάδα. Εκτός από τα καλλιεργημένα, συλλέγουν και εμπορεύονται επίσης άγρια μανιτάρια από τα δάση της Δίρφυος, όπου και οργανώνουν εξορμήσεις για άγρια συλλογή. Θα σας ξεναγήσουν στη μονάδα παραγωγής και στο εκθετήριο, όπου διοργανώνονται και μαθήματα μαγειρικής. Ν.Μ.

Καθενοί, Εύβοια, Τ/22280-71.300. Ανοιχτά καθημερινά 10.00-16.00 και Σαββατοκύριακα 10.00-18.00, για τις διάφορες δραστηριότητες μόνο κατόπιν συνεννόησης.


Astrα
Με θέα τους πέντε πύργους της Αστράκας δοκιμάστε ντόπιο ψητό κρέας, παραδοσιακές πίτες με φύλλο που ανοίγουν οι ίδιοι, όπως και ένα ιδιαίτερο πιάτο με ρύζι, μυρωδικά χόρτα και συκώτι, το «σκωτομπρίαμο». Η οικογένεια Τσουμάνη σερβίρει αυθεντική τοπική κουζίνα σε ένα πολύ φροντισμένο περιβάλλον, με κήπο γεμάτο δέντρα, λουλούδια και φυτά. Η εξυπηρέτηση που παρέχουν είναι δείγμα ότι θέλουν να φροντίσουν, να κάνουν τον επισκέπτη να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Συνοδεύστε το φαγητό σας με ντόπιο κρασί από την περιοχή ή από τη Ζίτσα. Η οικογένεια λειτουργεί κι έναν καλόγουστο ξενώνα στον ίδιο χώρο. Ν.Δ.

Μεγάλο Πάπιγκο, Τ/26530-42.108, καθημερινά από τις 13.00, περίπου 16 € το άτομο.


Το Σταυρί του Παπέλη
Το Σταυρί του Παπέλη στην Αγιάσο είναι σήμα κατατεθέν του χωριού. Τόσο ο ιδιοκτήτης Βασίλης Βιγλατζής όσο και οι συγχωριανοί του προμηθεύουν το μαγαζί με μανιτάρια μαζεμένα από τον Όλυμπο της Λέσβου -στις πλαγιές του οποίου είναι χτισμένη η Αγιάσος-, άγρια χόρτα, αυγά από κότες οικόσιτες και κρέας από μικρές φάρμες των γύρω περιοχών. Αποθέωση τα βουνίσια χόρτα (λουλουδιές, καυκαλήθρες, λαχανέλια, κουτσουνάδες) με μπόλικο λεσβιακό ελαιόλαδο, κορυφαία τα τηγανητά μπαμπάτσικα λαγόρτια (μορχέλες), λιχουδιά σπάνια οι γεμιστές χάχλες (καλαθάκια καμωμένα από τραχανά) με φέτα ντόπια, ντομάτα και μυρωδικά. Αν τις πετύχετε στην εποχή τους, μη χάσετε τις σβυρνιές (αβρωνιές) με τ’ αυγά. Ν.Μ.

Περιοχή Σταυρί, Αγιάσος, Λέσβος, Τ/22520-22.936, καθημερινά 09.00-00.00, 10-15 € το άτομο χωρίς τα ποτά.


Στο εστιατόριο του μικρού ξενώνα Θουκυδίδης στο Καπέσοβο θα γευτείτε υπέροχες συνταγές της ηπειρώτικης κουζίνας.

Θουκυδίδης
Στο απομονωμένο Καπέσοβο -χωριό με μονό αριθμό μονίμων κατοίκων- υπάρχει ο μικρός ξενώνας Θουκυδίδης. Εκεί λειτουργεί εστιατόριο κάθε Σάββατο, Κυριακή και αργίες και για όλη την περίοδο των γιορτών. Θα φάτε μοσχάρι με άγρια μανιτάρια που συλλέγουν οι ίδιοι ή με καραμελωμένα κυδώνια, όπως και κυνήγι, πίτες, σούπες και μια υπέροχη συνταγή της ηπειρώτικης cucina povera, φασόλια με άγρια χόρτα στον φούρνο. Κρασί παραγωγής τους, από την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα, που είναι φυσικά αφρώδης. Της Νένας Δημητρίου

Καπέσοβο, Τ/6979-983.798, περίπου 17 € το άτομο


Δέλφας
Απέναντι από τις πλαγιές του Μετσόβου, στο χωριό Ανήλιο, υπάρχει μια ταβέρνα-αποκάλυψη. Ο Δέλφας -πρώην παραδοσιακό παντοπωλείο- σερβίρει κρεάτινους μεζέδες, όπως κοντοσούβλι, ντόπιο αρνί ψητό στη σούβλα και τοπικά μετσοβίτικα τυριά. Κι αυτό είναι όλο. Τι άλλο να ζητήσετε πέρα από ένα υπέροχα ψημένο ντόπιο κρέας; Ν.Δ.

Ανήλιο, Μέτσοβο, Τ/ 26560-41.474, ανοιχτά καθημερινά, περίπου 16 € το άτομο


Οινοποιείο Αργυρίου, Παρνασσός
Ένα boutique οικογενειακό οινοποιείο, που καλλιεργεί Μαυρούδι, Μαλαγουζιά και Cabernet στην περιοχή του Μπράλου και των Καστελίων. Στο χαμηλοφωτισμένο κελάρι τους μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις ετικέτες του κτήματος, όπως το Μαντείο, τη Μαλαγουζιά (ΠΓΕ Παρνασού), το Pinot Noir κ.ά. Η δοκιμή μπορεί να συνδυαστεί και με τοπικά κρασιά. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και παραδοσιακός ξενώνας. Ν.Δ.

Πολύδροσο Παρνασσού, Τ/22340-29.616


Γλυκά του κουταλιού από το συνεταιρισμό γυναικών «Οι Εσπερίδες», στο Πήλιο. (Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη)

Συνεταιρισμός «Οι Εσπερίδες»
Οι δραστήριες νοικοκυρές από τα χωριά του φιρικιού έχουν φτιάξει έναν συνεταιρισμό και μεταποιούν ντόπιους καρπούς και πρώτες ύλες. Δεκάδες βαζάκια και μπουκάλια, γλυκά κεράσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε ή να καταναλώσετε εκεί - αν το επιτρέπει ο καιρός. Κορυφαία επιλογή το γλυκό κάστανο και το φιρίκι. Ν.Δ.

Βυζίτσα, Πήλιο, Τ/24230-86.838, ανοιχτά καθημερινά


Κρίτσα
Χειμερινή διακόσμηση και τζάκι που δεν σβήνει. Θα δοκιμάσετε καθαρόαιμη τοπική κουζίνα, πληθωρικά μαγειρεμένη. Φτιάχνουν υπέροχες πίτες με ωραίο δικό τους φύλλο -δοκιμάστε την πρασοτυρόπιτα-, λαχανοντολμάδες, πιάτα με κυνήγι, αλλά και πολλά «βαριά» χειμωνιάτικα, όπως αγριογούρουνο πρασοσέλινο ή στιφάδο, μαύρο χοίρο με δαμάσκηνα, αρνάκι φρικασέ. Το comfort food εδώ είναι ο τραχανάς με λουκάνικα και πάπρικα, ενώ, αν επιθυμείτε κάτι πιο κομψό αλλά εξίσου πλούσιο, πάρτε το μοσχαράκι με κυδώνια και κάστανα, πιάτο εποχικό που βγάζουν κυρίως την περίοδο των γιορτών. Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα παράγουν οι ίδιοι στη φάρμα τους «Καραΐσκος farm», λίγα χιλιόμετρα από την Πορταριά. Ν.Δ.

Πλατεία Πορταριάς, Τ/24280-99.121, περίπου 20 € το άτομο

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ