Λίνα Γιάνναρου ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

De profundis μιας νονάς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

​Για το Πάσχα φέτος, της έκανα δώρο μια μεγάλη υφασμάτινη κούκλα που τη βρήκα τόσο όμορφη όσο και εκείνη. Εχει τα ίδια μακριά πυρόξανθα μαλλιά, την ίδια πλάγια χωρίστρα, τα ίδια τεράστια μάτια, το ίδιο ψηλόλιγνο κορμί και φοράει τα ίδια «αγορίστικα» καφέ παπούτσια. Οταν της την έδωσα, της είπα να την προσέχει γιατί είναι χειροποίητη, άρα ευαίσθητη, και εκείνη αμέσως έτρεξε στον μικρό της αδερφό. «Ακουσε Δημήτρη», του είπε σοβαρά. «Αυτή την κούκλα μου την έκανε δώρο η νονά. Είναι ευαίσθητη. Θα πρέπει κι εσύ να την προσέχεις μη χαλάσει».

«Να της βρούμε ένα ωραίο όνομα», της είπα όταν την έδινα, καταχαρούμενη που της είχε αρέσει. «Σαν το δικό σου, που είναι το πιο όμορφο όνομα του κόσμου», ήθελα να συμπληρώσω αλλά συγκρατήθηκα τελευταία στιγμή. Δεν το ξέρω σίγουρα, αλλά πιθανολογώ ότι οι ειδικοί σήμερα δεν είναι πολύ υπέρ του να κάνουμε ακατάσχετα κομπλιμέντα στα παιδιά και ήθελα να αποφύγω τον ψόγο στο βλέμμα από τις γύρω μητέρες. Γι’ αυτό γράφω όλα τα γλυκόλογα εδώ μαζεμένα, αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία.

Γιατί είναι όμορφη, πώς να το κάνουμε; Ηταν ένα τέλειο μωρό και έγινε ένα πανέμορφο, τρυφερό κορίτσι. Μπορείς να κάνεις ότι δεν βλέπεις τον ήλιο; Μπορείς, αλλά είναι μάταιο. Η ομορφιά, η εξυπνάδα, η καλοσύνη, το χιούμορ, δεν είναι μυστικά που κρατιούνται. Μόνα τους προδίδονται. Καμιά φορά απορώ με τους γονείς της, πώς αντέχουν και αποστρέφουν το βλέμμα από αυτή και τον αδερφό της για να διαβάσουν ένα βιβλίο, να πλύνουν τα πιάτα, να στρώσουν το κρεβάτι, να πάνε στη δουλειά. Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο, μικροί καθημερινοί αγώνες αντοχής και αποχής.

Αλλά και για εμάς, τους νονούς και τις νονές, τι ταλαιπωρία κάθε χρόνο, στις γιορτές. Να βρούμε αντάξιο δώρο γι’ αυτά τα απίθανα πλάσματα. Κάτι που θα κάνει τα μάτια τους να λαμπυρίσουν, το χαμόγελο ν’ ανθίσει, την αγκαλιά τους να ανοίξει για να μας χωρέσει. Μάλλον γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να διαλέξουμε δώρο, γιατί στην πραγματικότητα προορίζεται για εμάς. Φυσικά, δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και η ευαίσθητη κούκλα βρέθηκε μπρούμυτα σε μια λίμνη από λάσπες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το πήραμε το δώρο μας και φέτος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ